Pronađen dokaz da je čovjek pravio hljeb prije 14.000 godina

Prije ovog otkrića, iz Crne pustinje u Jordanu, najstariji dokaz o pravljenju hljeba bio je star devet hiljada godina
0 komentar(a)
hljeb, Foto: Shutterstock
hljeb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2018. 14:39h

Naučnici su otkrili najstariji poznati dokaz da je čovjek počeo da pravi hljeb prije 14.000 godina. Nakon analize uzorka, stručnjaci kažu da je bio pravljen od više vrsta žitarica.

Naši preci su ga možda koristili i da u njega stave meso, pa bi pronađeni uzorak, osim što je najstarije pronađeno parče hljeba, mogao da bude i najstariji sendvič.

Prije ovog otkrića, iz Crne pustinje u Jordanu, najstariji dokaz o pravljenju hljeba bio je star 9.000 godina, piše RTS.

Pekari iz kamenog doba koristili su brašno od divljih vrsta pšenice i ječma, miješali ga sa udrobljenim korenjem biljaka, dodavali vodu i onda ga pekli.

„Ovo je najraniji dokaz nečega što bismo stvarno mogli nazvati kulinarstvom. Pravili su hljeb i pekli meso od gazela i drugih životinja, a to su kasnije koristili da bi napravili obrok", kaže profesor Dorijan Fuler sa Londonskog univerzitetskog koledža za BBC.

Naučnici su takođe otkrili dvije građevine, od kojih je svaka sadržavala veliki kružni kamin, gdje su i pronađeni ostaci hljeba.

Hljeb je dugo dio ljudske ishrane, ali je malo toga poznato o porijeklu njegovog pravljenja. Sve do sada, najstariji dokaz pravljenja hljeba poticao je sa područja današnje Turske prije 9.000 godina.

Bonus video: