Do 2017. u svijetu će biti 39% internet korisnika, omiljeni pristup putem mobilnog

Na globalnoj mreži će do 2017. godine najviše novih korisnika biti iz Azije (61 odsto), od čega najviše njih iz Kine, Indonezije i Indije, čak tri milijarde
2 komentar(a)
internet korisnik, Foto: Internetserviceproviders.org
internet korisnik, Foto: Internetserviceproviders.org
Ažurirano: 31.08.2013. 14:19h

Od 2006. godine, broj internet korisnika u svijetu je više nego udvostručen - danas globalnoj mreži na razičite načine (mobilni telefon, laptop, dekstop računar...) pristupa 2,4 milijardi korisnika, a predviđa se da će ih do kraja godine biti 2,7 milijardi, što čini 39 odsto svjetske populacije, piše Mashable.

Najznačajniji pokazatelj je broj domaćinstava koja imaju pristup internetu, pa se predviđa da će u 2014. godini 41 odsto domaćinstava u svijetu piti priključeno na internet, dok će ta cifra 2017. iznositi preko milijardu.

Predviđa se da će novi internet korisnici biti uglavnom mobilni, odnosno da će za pristup sadržajima na globalnoj mreži koristiti ili mobilni telefon ili recimo tablet.

U ovoj godini dekstop pristup internetu još uvijek ima primat u odnosu na pristup preko mobilnih uređaja, ali polako gubi tu utakmicu, pa se predviđa da će već u narednoj godini i godinama koje slijede, korisnici češće sadržajima pristupati putem mobilnih umjesto desktop uređaja.

U posljednjem kvartatu prošle godine u svijetu je prodato 207 miliona pametnih telefona, što je više nego broj stanovnika u Brazilu, zemlji koja je peta po veličini u svijetu.

Očekuje se da do 2017. godine broj mobilnih korisnika dostigne 8,2 milijarde, navodi se na stranici Internetserviceproviders.org.

U narednim godinama, uređaji putem kojih će korisnici pristupati interentu biće uglavnom "nosivi".

Prema istraživanju sprovedenom među američkim korisnicima, 12 odsto njih bi rado kupili i nosili Google naočare, 28 odsto njih bi nosili sat koji bi im omogućio online pristup, dok bi 20 odsto njih nosilo sat, ali bi on trebalo da bude Appleov (iWatch). Procjenjuje se da bi nosive uređaje rado koristilo čak 40 odsto korisnika u Americi, odnosno njih više od 125,5 miliona.

Na globalnoj mreži će do 2017. godine najviše novih korisnika biti iz Azije (61 odsto), od čega najviše njih iz Kine, Indonezije i Indije, čak tri milijarde.

Bonus video: