Između planina i mora: Crna Gora iz ugla blogera

Iako je u startu kasnio, projekat promocije crnogorskog turizma na globalnoj mreži za sada bilježi dobre rezultate
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2013. 19:56h

“Sjutra me čeka prolazak kroz kanjon Nevidio, za mene kao neplivača noćna mora. Fora je ili da ti s**beš strah, ili da strah s*ebe tebe. Biraj”.

Autor ovog tvita, Damir Petkovski, na kraju je izabrao ono prvo. Priznajem, dok njega nisam upoznala, iako sam plivač, ljubitelj sam crnogorskih ljepota i planinar amater, ni pomišljala nisam da prođem kroz kanjon Nevidio.

Pomalo me muči klaustrofobija. Ali me jedan neplivač ubijedio da se sve može. Valjda je strah da se kao neplivač ne udaviš veći od straha od skučenog prostora...

"Kao neplivaču mi nije bilo svejedno otići u kanjon Nevidio. Ne zbog straha od utapanja, jer uz vodiče ste bezbjedni u tom smislu, ali nije lako natjerati sebe na skok sa stijene visoke nekoliko metara u vodu. Nije nimalo prijatan osjećaj nagutati se vode poslije svakog skoka, niti ući u duboku vodu gdje ne možete osjetiti tlo pod nogama”, priča ovaj mladić.

Kanjon Nevidio, Foto: Jelena Jovanović

Vodiči su se pobrinuli da sve prođe kako treba, pa su Damiru za savladavanje nekih dionica dali i vodootpornu vreću kako bi mogao sam da se održava na površini vode.

"To mi je puno značilo u smislu bezbjednosti. Vodiči su jako pažljivi prema neplivačima, stalno su pored vas i na njih se uvijek možete osloniti”.

Turistička ponuda Crne Gore prvi put je putem interneta promovisana prije 13 godina. On-line promocija je danas neizostavna u predstavljanju bilo koje vrste proizvoda, servisa i usluga

Kanjon Nevidio je posjetio pretposljednjeg dana boravka u Crnoj Gori. O doživljajima tog i ostalih dana koje je proveo na sjeveru, pisao je na stranici izmedjuplaninaimora.com, koja predstavlja samo dio aktivnosti planiranih tokom četvoromjesečne kampanje. Prije blogera iz Srbije, Crnu Goru je posjetila Slovenka Petra Slanič, koja je boravila na primorju.

Ovogodišnja promocija crnogorskog turizma, osim kroz blogove, sprovodi se na specijalizovanim sajtovima, sajtovima sa velikim brojem posjeta, društvenim mrežama, pretraživačima...

"Čitav projekat je odlično zamišljen, a Crna Gora je predivna zemlja, koja posjetiocima ima da ponudi prekrasnu prirodu, te vrlo zanimljivu istoriju”, kaže Petra.

Angažovanje blogera u cilju promocije, ne samo turističkih potencijala, nije strano drugim tržištima, a od skoro ni domaćem. Svakodnevne utiske o Crnoj Gori gdje je provela 12 dana nedavno je kroz blogove predstavila Norvežanka Lena Tonesen.

Oduševljena Crnom Gorom: Petra Slanič

Za Petru iz Slovenije, Damira iz Srbije, te Iva Kožula, blogera iz Hrvatske, čija je posjeta Crnoj Gori u toku, unaprijed su pažljivo isplanirane vrlo intenzivne rute, koje oni obilaze sa vodičima. Blogeri o onome što su vidjeli i doživjeli pišu svakodnevno, a njihovi tekstovi se objavljuju na četiri jezika: srpskom, hrvatskom, slovenačkom i makedonskom.

Sa projektom se kasnilo u startu - tender je raspisan tek u aprilu, praktično pred početak ljetnje turističke sezone, a realizacija plana počela je tokom jula. Ipak, statitistika za prvi mjesec pokazuje da se priča zasad razvija u dobrom pravcu.

Promocija na internetu je mač sa dvije oštrice. Korisnici o iskustvima govore otvoreno, pa se na internetu lako mogu naći i negativni komentari o hotelima ili turističkim mjestima
Facebook stranica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG)

Kada je u pitanju Google, ključne riječi i baneri koji se odnose na kampanju dnevno se u regionu prikazuju dva miliona puta. Osim klasičnog reklamiranja kroz ključne riječi i banere, poseban dio kampanje je usmjeren i na YouTube, gdje je za sedam dana reklamni video spot u regionu prikazan 62.490.

Iz Fleke, kompanije koja realizuje projekat, objašnjavaju da nije u pitanju broj pregleda objavljenog video sadržaja, već video reklama na YouTube, koju korisnik vidi kada želi da gleda nešto drugo.

“Podaci govore da od tih 62.490 pregleda čak 40 odsto korisnika odgleda reklamu od 30 sekundi do kraja. Dnevno video pogleda oko 3.000 ljudi, 40 odsto njih pogleda cijeli video, 50 odsto pogleda 75 odsto, a više od 70 odsto sadržaja vidi čak 75 korisnika. Oko 25 odsto posjetilaca nakon toga posjeti potom mini websajt izmeđuplaninaimora.com”, kažu u Fleki.

Sajt izmedjuplaninaimora.com, koji ima i svoje alternativne jezički adaptirane domene, medgorjamiinmorem.com za slovenačko tržište i pomeguplaniniimore.com za makedonsko tržište, tokom prethodnih nedjelju dana posjetilo je 36.055 ljudi, od čega je jedinstvenih posjeta bilo 31.254.

Turistička ponuda Crne Gore prvi put je putem interneta promovisana prije 13 godina. On-line promocija je danas neizostavna u predstavljanju bilo koje vrste proizvoda, servisa i usluga.

Posebno značajno je to što je od korisnika kojima se prezentuje određeni sadržaj moguće dobiti povratnu informaciju - konzumenti mogu da vam saopšte da li su ili ne zadovoljni uslugom, od vas zahtijevaju dodatne podatke ili saopšte šta je to što fali, mogu da dobiju informacije o iskustvima onih koji su već boravili u zemlji.

“Danas kad turista traži informacije o nekom mjestu gdje bi otišao, najprije provjeri informacije na internetu i najčešće na osnovu toga donosi odluku o tome gdje će otići na odmor. Hotel ili turistička agencija, odnosno organizacija koja nije prisutna na internetu, skoro kao da ne postoji”, kaže Damir Petkovski.

Kao neko ko radi u agenciji koja se bavi internet marketingom (MWEB), kaže da je internet najjeftinije sredstvo marketinga, a blogovi i društvene mreže prilika da najlakše stupite u kontakt sa ljudima željnih putovanja.

Crno jezero, Foto: Igor Stojović

Crno jezero je “rijetko prelijepo mjesto”, “Šteta što je Kusturica izabrao Orlovačko da snima” (umjesto Crnog jezera na Žabljaku, prim. aut), “Prije mosta i ulaska u Virpazar, sa lijeve strane, sjedi jedna baba i prodaje svježu ribu u gajbici! Obavezno vir-PAZARITE, riba je svježa… prob’o više puta”, “Preporučujem svima, to je (Skadarsko jezero) oaza mira, to treba doživjeti...”, samo su neki od komentara koje posjetioci ostavljaju ovih dana na Facebook stranici NTOCG.

Ovogodišnja kampanja tokom koje će turistički potencijal Crne Gore biti promovisan na internetu za cilj ima podizanje svijesti prevashodno u regionu o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji

“Ko ne vodi računa o gostoprimstvu, brzo će se naći na crnoj listi što će direktno uticati na zaradu. Internet prosto tjera hotelijere da podižu kvalitet usluge”, kaže Petkovski.

Iako nosi sjajne utiske iz Crne Gore, što se osjeća u svakom njegovom tekstu na stranici izmedjuplaninaimora.com, bloger iz Srbije savjetuje domaćine da strožije sankcionišu roštiljanja pored planinarskih jezera i odlaganje smeća, te sugeriše niže cijene ulaznica u nacionalne parkove za djecu i studente.

Cijene ulaznica za crnogorske nacionalne parkove se kreću od jednog do četiri eura - euro za NP Prokletije, dva za NP Lovćen, po tri za NP Durmitor i Biogradska gora, te četiri eura za NP Skadarsko jezero. Ulaz se ne plaća za djecu do sedam godina, a popusti su predviđeni za đačke i studentske grupne obilaske.

Ovogodišnja kampanja tokom koje će turistički potencijal Crne Gore biti promovisan na internetu za cilj ima podizanje svijesti prevashodno u regionu o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji.

Odmor u Crnoj Gori za one koji najviše znaju o njoj

Osim aktivnosti na društvenim mrežama, kreiranja mikro sajta, angažovanja blogera… za potrebe ovogodišnje on-line kampanje je zakupljeno je 30 miliona prikaza banera na odabranim portalima zemalja regiona, među kojima su Blic, Kurir, Telegraf, 24sata.hr, Net.hr, 24ur, Bolha, Motika, Grid, Cafe.ba. Pik.ba...

Za potrebe promocije crnogorske turističke ponude ka Italiji i Njemačkoj se koristi TripAdvisor gdje se prikazuju baneri vezani za pretragu kao i na stranicama konkurentskih destinacija.

Sljedeći korak kampanje je kviz na Facebooku koji ima svoju edukativnu komponentu. Kviz predviđa i nagrade pa će tako najbolji učesnici iz regiona osvojiti odmor u Crnoj Gori.

"Danas ne penjem vrh, nego ostvarujem san”

Tokom sedam dana u Crnoj Gori Damir Petkovski iz Bora je bukvalno išao sa planine na planinu. Sa vodičem Darkom Šarčevićem je obišao Bjelasicu, Komove, Prokletije, Durmitor.

“Organizacija je bila jako dobra, od smještaja i hrane, do prevoza sa jedne lokacije na drugu. Turu koju sam prošao, preporučujem svim ljubiteljima prirode, posebno onima koji zaista uživaju planinama”, kaže on.

Ostvarenje sna: Damir na Bobotovom kuku

Damir je osoba koja voli sport i prirodu i navikao je da je u stalnom treningu, što podrazumijeva prije svega trčanje, biciklizam i lagane planinarske ture.

“Danas ne penjem vrh, nego ostvarujem svoj san”

Iako u kondiciji, mišljenja je da bi rutu koju je prošao tokom sedam dana u Crnoj Gori, mogao da prođe bilo ko solidne kondicije.

“Nema tu mnogo onog pravog alpinizma, možda sam na nekoliko dionica na Komovima i posebno Durmitoru”. Damir je na Durmitoru popeo najviši durmitorski vrh, Bobotov kuk, što je i ostvarenje njegovog sna, kada je u pitanju planinarenje.

“Danas ne penjem vrh, nego ostvarujem svoj san”, naveo je, pored ostalog, u tekstu o usponu na Bobotov kuk. Bjelasica se, dodaje on, može proći uzduž i poprijeko bez ikakvog alpinističkog predznanja i zato je najpogodnija za ljude sa slabijom kondicijom, a koji žele da se upoznaju sa planinarenjem.

“Dobra fizička kondicija jeste važna u smislu da će vam mnogo lakše pasti tura, u slučaju da je zahtjevna”, kaže on, uz preporuku onima koji se odvaže na ovakav odmor da priušte sebi makar osam sati sna nakon svake šetnje.

Izgubljeni u prevodu

“Za ljubitelje planina i čudesne prirode svakako preporučujem posjetu Nacionalnom parku Durmitor, kanjonu Tare i najvećem jezeru na Balkanu, Skadarskom jezeru”, kaže Petra

Stih je izazvao negativne komentare kod dijela posjetilaca stranice izmedjuplaninaimora.com, te je na kraju uklonjen iz teksta.

“Vaterpolista” je, objašnjava Petra, “legendarna humoristična slovenačka rok pjesma o vaterpolistima, kao vrlo pristojnim i fizički ljepo razvijenim sportistima”. Autor pjesme je grupa “Lačni Franz”, koja je u Jugoslaviji bila popularna 80-tih godina.

“Pala mi je na pamet dok sam pratila uspjehe crnogorskih vaterpolista, kojima čestitam na osvojenom drugom mjestu na Svjetskom prvenstvu. Bravo dečki”. Petra je tako tokom sedmodnevnog boravka posjetila dio crnogorskog primorja i, kako kaže, “konačno ispunila i svoju želju da sa Lovćena vidi Bokokotorski zaliv”.

Ona je lani boravila u Crnoj Gori u okviru projekta Foursquare za razvoj sjevera, projekta koji su zajedno realizovali UNDP kancelarija i Digitalizuj.me pokret.

“Prekrasni su i sjever i jug, svaki na svoj način. Za ljubitelje planina i čudesne prirode svakako preporučujem posjetu Nacionalnom parku Durmitor, kanjonu Tare i najvećem jezeru na Balkanu, Skadarskom jezeru”, kaže Petra, čiji su favorit na jugu Ulcinj i Ada Bojana.

Bonus video: