Nikon D7100 najbolji D-SLR fotoaparat u DX formatu

Nikon D7100 je ranije ove godine na dodjeli TIPA nagrada, osvojio nagradu za "Best D-SLR Advanced"
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2013. 11:00h

Nikon D7100 je na ovogodišnjoj dodjeli EISA priznanja osvojio prestižnu nagradu za "European Camera of the Year" za najbolji D-SLR fotoaparat u DX formatu.

Nikon D7100 je ranije ove godine na dodjeli TIPA (Technical Image Press Association – Udruženje časopisa posvećenih fotografiji i obradi slike) nagrada, osvojio nagradu za "Best D-SLR Advanced".

"Ponosni smo što smo od udruženja EISA primili ovu važnu nagradu za naš fotoaparat D7100 koji je namijenjen entuzijastima. Fotoaparat je od svog predstavljanja u februaru ove godine dobio izuzetne pohvale – za koje vjerujemo da su zaslužni impresivna rezolucija, profesionalni sistem autofokusa od 51 tačke i kombinacija moćnih funkcija u izdržljivom tijelu", kazala je Marina Gurević, menadžer proizvoda za korisničke D-SLR fotoaparate u kompaniji Nikon Europe.

Svake godine EISA nominuje najbolju opremu u različitim kategorijama audiovizuelnih proizvoda, puštenu u prodaju u Evropi u proteklih 12 mjeseci. Priznanja se dodjeljuju onim proizvodima koji će zadovoljiti zaljubljenike u fotografiju i profesionalne fotografe koji žele visok kvalitet i kreativne funkcije. Nagrade dodjeljuju paneli sastavljeni od predstavnika preko 50 najznačajnijih časopisa iz više od 20 evropskih zemalja koji se bave fotografijom, audio/video opremom, kućnim bioskopima i mobilnim uređajima.

"D7100 je trenutno na čelu porodice Nikon fotoaparata u DX formatu, budući da kombinuje izuzetan kvalitet slike i napredne funkcije. Njegov APS-C senzor je dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera, zahvaljujući čemu možemo da iskoristimo sve mogućnosti rezolucije od 24,1 milion piksela, bez gubitka oštrine. Brzi sistem autofokusa od 51 tačke i kontinualno fotografisanje velikom brzinom su idealni za snimanje subjekata u pokretu, dok pouzdani sistem mjerenja obezbjeđuje dosljedno precizne ekspozicije. Svijetlo optičko tražilo i kristalno jasan LCD ekran omogućavaju i tradicionalan režim snimanja u nivou oka i režim živog prikaza slike. Snimateljima filmova će se dopasti čist, nekomprimovan HDMI izlaz koji može da se snima direktno na spoljašnji uređaj za skladištenje", navodi se u obrazloženju žirija.

Bonus video: