Kako da auto-klima izduvava čist vazduh

Na tržištu postoje sprejevi uz čiju pomoć se brzo i lako mogu dezinfikovati unutrašnji sistemi klima uređaja u automobilu. Prema mišljenju potrošača najefikasniji klima sprej na domaćem tržištu proizvodi njemački Sonax
968 pregleda 5 komentar(a)
klima sprej, Foto: Okov
klima sprej, Foto: Okov
Ažurirano: 19.07.2018. 06:34h

Ljetnji period u kom preovladavaju tropske temperature karakteriše dugotrajno korišćenje klima uređaja, kako u prostorijama tako i u automobilima. Iako nam klime pomažu da lakše prevaziđemo surove vrućine, one imaju i svoju lošu stranu. Osim isušivanja vazduha, postepeno prljanje filtera i unutrašnjih sistema cijevi mogu dovesti do toga da ona ispušta neprijatne mirise.

Zaprljani filteri i ventilacioni sistemi su posebno prisutni kod automobila koji veći dio svojih kilometara pređu kroz gradske ulice. Tada klima uređaji uvlače sva moguća isparenja – izduvne gasove drugih automobila i fabrika, prašinu i slično. Filteri, koji su na prvoj liniji fronta, ne mogu da zaustave sve čestice pa se značajan dio prljavštine trajno nastanjuje u cijevima klima sistema, odakle zagađuju vazduh koji udišemo u automobilu. Redovna promjena filtera za klima uređaje u automobilu nije dovoljna, već se moraju uredno održavati i svi ostali elementi.

Na tržištu postoje sprejevi uz čiju pomoć se brzo i lako mogu dezinfikovati unutrašnji sistemi klima uređaja u automobilu. Prema mišljenju potrošača najefikasniji klima sprej na domaćem tržištu proizvodi njemački Sonax, a u Crnoj Gori ga možete pronaći u svim Okov centrima po cijeni od 4,60 eura.

Pakovanje od 150 ml namijenjeno je za jednu upotrebu. Kako kažu predstavnici proizvođača, dovoljno je da odvojite 15-ak minuta za čitav proces dezinfekcije cijevi, nakon čega će vaš klima uređaj ispuštati svjež vazduh. Uz ispravno korišćenje u efikasnost ovog spreja ne treba ni najmanje sumnjati. Zato ćemo u ovom tekstu dati precizne instrukcije za njegovu upotrebu i sigurni smo da ćete, ukoliko ih budete slijedili, biti više nego zadovoljni rezultatima.

Da bi sprej djelovao, neophodno je da ga klima-uređaj uvuče u svoj sistem dok radi. Stoga je potrebno pratiti sledeće korake:

  • upalite automobil i podesite klima-uređaj na hlađenje;
  • podesite snagu ventilacije na najviši stepen i upalite kruženje vazduha u kabini;
  • u potpunosti otvorite sve ventilacione otvore;
  • povucite prednje sjedište naprijed i preklopite naslon;
  • držeći bocu što dalje od tijela aktivirajte je pritiskom osigurača na vrhu i postavite na pod iza prednjeg sjedišta;
  • zatvorite sva vrata i prozore i izađite iz automobila;
  • nakon 15 minuta otvorite sva vrata, provjetrite automobil i ugasite motor;

Nakon što sprovedete ovu jednostavnu proceduru i uz čiste filtere, ispunjeni su svi preduslovi da klima uređaj u vašem automobilu ispušta čist vazduh.

Pogledajte video uputstvo za korišćenje spreja

(PROMO)