Policiji ponio računar zbog virusa, uhapšen zbog pedofilije

Rajli nije pokušao da sam ukloni virus sa računara, već je otišao u najbližu policijsku stanicu da bi se raspitao da li postoji policijski nalog protiv njega
2 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 11:30h

Sve veći broj internet korisnika ima problema sa tzv. "ransomware" prevarama – virus zarazi i blokira računar, pa korisniku pošalje obavještenje da mu je računar zaključan zbog ilegalnih radnji poput skidanja piratskog sadržaja i pregledavanja ili skidanja dječje pornografije.

Kako bi računar otključali, korisnici moraju da plate određenu novčanu svotu, a s obzirom da se u obavještenju navodi da računar zaključala policija (tako da mnogi nisu ni svjesni da je riječ o virusu) koja je pratila aktivnosti sa IP adrese korisnika, neki korisnici ovaj slučaj prijavi policiji, dok se dio njih uplaši i zaista plati traženu svotu, piše Dnevnik.hr.

Na ovakvu je prevaru nedavno nasjeo 21-godišnji Amerikanac čiji je računar zaražen sličnim virusom i koji je dobio poruku koja je izgledala kao da je poslao FBI i u kojoj je obaviješten da je na tvrdom disku njegovog računara pronađen pedofilski sadržaj.

Kako bi izbjegao probleme sa kaznenom odgovornošću koja mu prijeti (naravno, kako je riječ o virusu, nikakva mu kazna nije prijetila), odnosno kako bi otključao računar, ovaj mladić je trebalo da uplati određenu novčanu svotu na broj računa koji je prikazan u toj poruci.

Ali, Džej Metju Rajli nije uplatio novac niti je pokušao da sam ukloni virus sa računara, već je otišao u najbližu policijsku stanicu da bi se raspitao da li postoji policijski nalog protiv njega zbog pedofilskog sadržaja.

U stanicu je donio i svo prenosni računar koji je bio zaražen virusom. Policajci su mislili da se Rajli uplašio obavještenja o kaznenoj odgovornosti pa im je računar donio kako bi dokazao da na njemu nema sadržaja za koji je optužen u poruci koju mu je poslao virus, ali su bili šokirani kada su na njemu zaista pronašli 'neprimjeren sadržaj'.

Policija je u Rajlijvom računaru pronašla "neprimjerene" fotografije maloljetnih djevojaka, kao i zapise "neprimjerenih" razgovora koje je ovaj mladić imao s tim djevojkama, od kojih je jedna imala samo 13 godina.

Nakon toga, policija je naredila pretraživanje njegovog stana iz kojeg su uzeli sve računare, telefone i tablete. Rajli je, kako piše Digital Trends, uhapšen i trenutno se nalazi u zatvoru bez prava na puštanje uz kauciju.

"Nikad nismo imali ovakav slučaj", kazao je portparol policijske stanice Prins Vilijam Kounti Džonatan Perok i dodao da je, zahvaljujući virusu, otkriven jako ozbiljan i značajan slučaj.

Bonus video: