Dosad prenijeto preko 7.000 brojeva, najviše u Crnogorski telekom

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa
0 komentar(a)
Mobilni telefon (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Mobilni telefon (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2013. 15:31h

U Crnoj Gori je do sada prenijeto 7,15 hiljada brojeva, od čega 90 odsto u mobilnoj mreži, a ostatak u fiksnoj, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su saopštili da je u Telenor, od kraja 2011. godine kada je uvedena usluga prenosivosti brojeva, prenijeto 1,06 hiljada brojeva, dok je iz mobilne mreže te kompanije prešlo 3,8 hiljada.

“U Crnogorski Telekom je prenijeto 3,27 hiljada brojeva, a iz te kompanije u neku drugu je prešlo 1,37 hiljada. U M:tel je prenijeto 2,1 hiljadu brojeva, a iz te mreže je prešlo 1,27 hiljada korisnika”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici EKIP-a.

Oni su dodali da je, kada je u pitanju fiksna mreža, 712 brojeva prenijeto iz Crnogorskog Telekoma u M:tel.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese žalbu Agenciji.

Iz EKIP-a su saopštili da je dva puta prenešeno 245 brojeva, a tri puta šest brojeva.

Na osnovu Zakona o elektronskim komunikacijama i Pravilnika o prenosivosti brojeva, EKIP je donio Odluku o utvrđivanju visine jednokratne naknade za uslugu prenosivosti broja i načinu raspodjele.

Propisana naknada iznosi 3,5 eura, a raspoređuje se između operatora davaoca i primaoca telefonskog broja u odnosu 80 naprema 20.

Operator iz čije se mreže prenosi broj dobija 2,8 eura, a onaj u čiju se mrežu prenosi broj 70 centi po prenešenom broju.

Prenosivost telefonskog broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži postojeći telefonski broj pri promjeni operatora. Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa starim operatorom.

Uz zahtjev za prenos broja, građani dostavljaju na uvid važeći identifikacioni dokument, a preduzeća rješenje o registraciji iz Centralnog registra Privrednog suda.

Uz zahtjev za prenos broja se dostavlja i dokaz o plaćenom mjesečnom računu za pružene usluge kod operatora iz čije se mreže prenosi broj. Ako su ispunjeni svi uslovi za prenos broja, koji su propisani Pravilnikom o prenosivosti brojeva, pretplatniku se određuje datum prenosa broja, koji ne može biti duži od pet radnih dana od podnošenja zahtjeva.

Pretplatnik neće moći da koristi usluge na dan prenosa broja u periodu od 13 do 16 sati.

Bonus video: