Građani još sjutra mogu da predaju zahtjeve za legalizaciju bespravnih objekata

Građani su od oktobra prošle godine imali šansu da legalizuju bespravno sagrađene objekte
218 pregleda 6 komentar(a)
Legalizacija, Foto: Printscreen (YouTube)
Legalizacija, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 15.07.2018. 18:20h

Radovan Jeremić iz park šume Zagorič istrajan je u svojoj odluci pa neće iskoristiti ni sjutrašnji, posljednji dan kada građani mogu predati dokumentaciju za legalizaciju svojih bespravno sagrađenih objekata. Ostali iz tog nelegalnog podgoričkog naselja sami će odlučiti šta je najbolje za njih.

"Ja neću predati jer sam predstavnik tih građana i ne mogu da podnesem tolika ponižavanja od ovog sistema. 100 puta smo im ponovili naš je uslov da prvo riješimo zemlju pa da pričamo o legalizaciji. + što se tiče park šume zagorič mi smo ostavili to građanima slobodnoj procjeni", rekao je Mještanin park šume Zagorič Radovan Jeremić.

Građani su od oktobra prošle godine imali šansu da legalizuju bespravno sagrađene objekte. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma najavljuju oštre kazne za sve koji to ne urade ni sjutra.

"Vlasnici nelagalnih objekata koji su dužni po zakonu da do 15. predaju zahtjev će morati da plaćaju naknade za korišćenje prostora koja je u mnogostuko veća od troškova legalizacije. Ta naknada koju propisuje jedinica lokalne samouprave se kreće od 0,5 do 2% prosječne cijene građenja u Crnoj Gori, za posljendju godinu ona je iznosila 681 eura tako da možemo na jednom primjeru od objekta od 100 kvadrata da ukoliko jedinica lokalne samouprave bude obračunavala tu najnižu stopu za kuću od 100 kvadrata godišnje će morati da se uzdvoji za naknadu za korišćenje prostora oko 341 euro. Ukoliko odrede veću stopu od 2% cijena može da ide i do 1200 eura", rekao je Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Čanović napominje da će poreska poiltika za vlasnike nelegalnih objekata takođe biti drugačija ali i dodaje da će država rušiti nelagalne objekte samo u slučaju krajnje nužde.

"Ako se radi o objektu koji rješava stambeno pitanje familiji koja u njemu živi porez se uvećava u iznosu od 50 odsto a ako se ne radi o stambenom objektu porez se uvećava 100 odsto. Ali svakako država neće pribjegavati rušenju osim u krajnjem slučaju kada ti objekti smetaju prostoru infrastrukturi i svemu onome što nije normalno da postoji u prostoru", rekao je Čanović.

Jeremić ipak kaže da ga kazne ne zanimaju i da nadležni mogu da rade šta hoće. Cijena legalizacije je od 48 do 141 euro po kvadratu i to je jedan od razloga zbog kog građani odbijaju da prijave bespravne objekte, tvrdi on.

"Svi bi pristali na legalizaciju, ali na legalizaciju spram mogućnosti a ne najskljuplju u evropi. Mi ćemo pokušati da dokažemo da je to najskuplja legalizacija čak skuplja i od Dubrovnika gdje je najskuplji kvadrat u ovom dijelu Evrope", kazao je Jeremić.

Opštinama je do sada predato preko 30 hiljada zahtjeva za legalizaciju a najviše u Podgorici, zatim slijede Bar, Herceg Novi, Budva i Nikšić, dok je najmanje prijava u Andrijevici, Plužinama, Šavniku, i Petnjici.

Bonus video: