Google lansirao u nebo prve balone koji će obezbijediti internet tamo gdje ga nema

Sistem bi jednom mogao da bude preusmjeren i na katastrofama pogođena područja
4 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2013. 09:57h

Kompanija Google je u nebo lansirala balone koji bi trebalo da obezbijede internet na onim područjima gdje je to drugačije nemoguće.

U nebo je sa Novog Zelanda poslato 30 balona, koji će se kretati iznad Zemlje, zasad na ograničenom području, kontrolisanom putanjom.

Oprema koju nose će za 50 korisnika koji testiraju sistem obezbijediti pristup internetu karakteristika kakav je 3G pristup u mobilnim mrežama, piše BBC.

Kako su baloni mobilni, pristup internetu nije stalan, već je povremenog karaktera, ali u kompaniji Google se nadaju da će uspjeti da realizuju ideju prema kojoj bi balona bilo mnogo više, pa bi na taj način mogli da ponude pouzdanu internet vezu onima koji žive u udaljenim područjima.

U Googleu kažu da bi sistem jednog dana mogao da bude preusmjeren i na katastrofama pogođena područja, na kojima je telekomunikaciona infrastruktura oštećena.

Projekat slanja balona u stratosferu je još u eksperimentalnoj fazi. Svaki balon je prečnika 15 metara, što je dužina manjeg aviona. Svaki od njih nosi sa sobom radio antenu, računar, sistem za kontrolu visine i solarne panele za napajanje.

Baloni bi, kako je planirano, trebalo da se nalaze na oko 20 kilometara i više iznad tla, što je dvostruko više od visine koju dostižu komercijalne letjelice i više od visine kontrolisanog vazdušnog prostora.

Šta je projekat Loon? VIDEO: YouTube

U kompaniji navode da će baloni iznad Zemlje ostati oko 100 dana, a za to vrijeme će obezbijediti povezanost za korisnike na prostoru radijusa oko 40 kilometara.Prema riječima nadležnih u Googleu, ovakav koncept pružanja usluga pristupa internetu, mogao bi da obezbijedi tu uslugu za dvije trećine svjetske populacije koja nema pristup globalnoj mreži.

"Jako je teško obezbijediti pristup internetu u pojedinim djelovima svijeta", kaže Ričard Devol, glavni tehnički projektant u Googleu. Prema njegovim riječima, to što je u subsaharskoj Africi moguće koristiti satelitski telefon, ne znači da je takav način korišćenja usluge ujedno i ekonomičan. "Naša je ideja da se ljudi povežu preko onoga što nam je svima zajedničko, a to je nebo. Dakle, ne želimo polaganje kablova", dodaje on. Testne balone će tokom narednih 100 dana pratiti test korisnici na Novom Zelandu, koji su dobili i posebne antene, kako bi mogli da primaju signale balona koji su na nebu. Google planira i da ostvari saradnju sa drugim organizacijama kako bi sličnu uslugu mogao da ponudi i na drugim objektima u zemljama na približno istoj geografskoj širini - u Argentini, Čileu, Južnoj Africi i Australiji.Iako je zamisao dobra, jedan stručnjak upozorava na moguće probleme u realizaciji. Alan Vudward, gostujući profesor na Univerzitetu Surej u Americi, kaže da će Googleu biti teže da kontroliše svoju flotu nego što su toga svjesni u kompaniji. Prema njegovim riječima, biće potrebno uložiti mnogo truda u kontrolu balona koje pokreće gas lakši od vazduha."Mnogo će vremena trebati da se uspostavi očekivano kretanje balona, trebaće za to mnogo više vremena, nego što to sada vjeruju u kompaniji Google".

Bonus video: