U Podgorici predstavljen Firefox OS, uskoro konkurs za izradu aplikacija

Nagradni fond takmičenja iznosi 12.000 eura, glavna nagrada je 5.000
7 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2013. 20:05h

Mozilla Firefox operativni sistem donosi kontrolu potrošnje interneta, integraciju sa društvenim mrežama i bogat Marketplace, te jeftinije pametne mobilne telefone, to je ukratko ono što su posjetioci večerašnje prezentacije tog OS mogli da čuju tokom crnogorske premijere u Telenoru.

Ono što je prisutne posebno zainteresovalo, makar sudeći po tvitovima koji su objavljivani tokom trajanja konferencije, jeste podatak da baterija telefona koji pokreće Firefox OS može da traje dva do čak četiri dana.

"Dok ne probam za mene je ova baterija mit", moglo se vidjeti na Twitteru.

Sa oduševljenjem je prihvaćena i informacija da za preuzimanje aplikacija sa Firefox marketa, korisnik neće morati da kreira nalog, kao što je to slučaj sada sa preuzimanjem aplikacija sa Play Storea (Google) te iTunesa (Apple).

Jasno je, saglasni su učesnici konferencije, da novi operativni sistem, uz sve prednosti koje ga krase ili će ga krasiti u odnosu na konkurenciju, kao što su Android i iOS, neće imati smisla i neće zaživjeti, ukoliko za njega ne budu razvijane aplikacije, posebno one za lokalna tržišta.

Telenor će u narednom periodu organizovati cjelodnevnu Developer’ Day radionicu, a sredinom juna, kako je najavljeno, biće organizovano i takmičenje za izradu Firefox OS aplikacija.

Nagradni fond takmičenja iznosi 12.000 eura, glavna nagrada je 5.000, a na konkursu mogu da učestvuju developeri iz Crne Gore i Srbije. Detalji takmičenja biće poznati sjutra.

Telenor će, zahvaljujući saradnji sa Mozillom, krajem godine korisnicima omogućiti da koriste pametne telefone sa novim operativnim sistemom.

Galerija

Bonus video: