Vatrogasci pitaju Savjet: Treba li neko nedužan da strada da biste reagovali?

Iz sindikata su reagovali nakon što su u Andrijevici, u subotu oko 23:30, izgorjela tri vozila ispred kuće Veska Raketića, koji sumnja da je požar podmetnut
135 pregleda 1 komentar(a)
andrijevica zapaljen automobil, Foto: Privatna arhiva
andrijevica zapaljen automobil, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.10.2018. 11:26h

Da li treba neko nedužan da strada da biste reagovali i da li ste spremni da snosite takvu vrstu odgovornosti - pitanje je koje je Predrag Milikić, predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore (USSCG) postavio Savjetu za odbranu i bezbjednost u pisanom obraćanju tom tijelu.

Iz sindikata su reagovali nakon što su u Andrijevici, u subotu oko 23:30 sati, izgorjela tri vozila ispred kuće Veska Raketića, koji sumnja da je požar podmetnut.

Milikić podsjeća da je odlukom predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, od septembra ove godine, između ostalog predviđeno da se radno vrijeme Službe zaštite Andrijevice završava već u 22 sata.

On ističe da su se Savjetu obratili još 17. septembra zbog, kako je rekao, alarmantne situacije u Opštini Andrijevica, a u vezi sa Odlukom o rasporedu radnog vremena tamošnjih vatrogasaca.

"Predsjednik Opštine Andrijevica donio je pomenutu odluku i istom utvrdio da radno vrijeme službenika i namještenika u Službi zaštite opštine Andrijevica počinje od 7:00 časova, a završava se u 22:00 časova, dok se pripravnost utvrđuje za period od 22:00 časa do 07:00 časova ujutro, narednog dana pri čemu, shodno odluci, pripravnost vrši isključivo Komandir u Službi zaštite opštine Andrijevica. Takođe, predsjednik Opštine Andrijevica je u septembru mjesecu donio Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta sa kojim je od postojećih 10 vatrogasaca-spasilaca smanjio broj vatrogasaca-spasilaca na 6, a preostala 4 vatrogasca-spasioca rasporedio na mjesto magacionera i dispečera", navodi Milikić.

Milikić smatra da je lako, imajući navedeno u vidu, zaključiti da sporna odluka nije donijeta u skladu sa opštevažećim pravilima rada vatrogasnih jedinica, kao službi koje bi trebalo da obezbjeđuju neprekidan rad, obzirom na djelatnost kojom se bave i usluge koje pružaju, a istovremeno je smanjena efikasnost posla smanjenjem broja vatrogasaca-spasilaca.

"Kako su poslovi zaštite i spašavanja poslovi od javnog interesa, ovako definisano radno vrijeme, dovodi u pitanje efikasnost same službe i dovodi u pitanje mogućnost efektivne i efikasne zaštite lica i imovine u slučaju neposredne opasnosti. Stupanjem na snagu ove odluke, u praksi se dešava da nakon 22:00 časa u prostorijama Službe zaštite Andrijevica nema niti jednog pripadnika Službe. Osim navedenog, činjenica je da pripravnost nije definisana u skladu sa pravilima Službe, te se postavlja pitanje kako samo jedno lice može neprekidno biti pripravno, kao i pitanje da li će u ovom slučaju komandir imati neograničeno ovlašćenje da, u slučaju intervencija posle 22:00 časa, na iste poziva isključivo lica koja on želi, bez ikakvog reda, plana i prethodno propisane obaveze da određeno lice, odnosno vatrogasac-spasilac, određenog dana, nakon završetka svoje redovne smjene mora biti na usluzi Službi", navodi Milikić.

On je podsjetio i na protest koji su andrijevički vatrogasci, podržani od strane kolega iz cijele države, održali 16. oktobra ispred zgrade lokalne uprave.

Ni tom prilikom, kako ističe, nisu primljeni na razgovor kod predsjednika Opštine, na kojem bi se razmatrala pitanja koja se tiču interesa građana i zaštite imovine.

"Kao posledica svega javlja se nova situacija koja se dogodila dana 27.10.2018.g. u 23:30h, kada Služba zaštite i spašavanja ne radi po odluci predsjednika opštine, u kojoj su u požaru u potpunosti uništena 2 kombi vozila i jedan minibus, i u kojoj je nastala veća materijalna šteta. I ako se radi o pitanju koje je od ključne važnosti za sistem zaštite i spašavanja, do danas nismo dobili odgovor od Savjeta za odbranu i bezbijednost, pa se pitamo da li treba neko nedužan da strada da biste vi reagovali, i da li ste spremni da snosite takvu vrstu odgovornosti? Ovim putem još jednom urgiramo da nam pomognete u rješavanju ovog pitanja kako bi se otklonili ovi nedostaci i zaštitila imovina i životi građana Andrijevice", zaključuje Milikić u obraćanju Savjetu.

Bonus video: