Vektra ima kupce za Galeb i Žanjic

U Vektra Boki su uvjereni da bi država morala riješiti sva sporna pitanja iz pretprivatizacionog ugovora
400 pregleda 1 komentar(a)
Plaža Žanjic, Foto: Privatna arhiva
Plaža Žanjic, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.11.2018. 07:44h

Iz kompanije Vektra Boka su saopštili da imaju zainteresovane investitore za kupovinu restorana Galeb i zemljišta u Žanjicu na poluostrvu Luštica i da su pregovori sa njima u toku.

Na posljednjem, šestom tenderu, na prodaju je ponuđen dio nepokretne imovine kompanije po ukupnoj početnoj cijeni od 13,73 miliona eura. Pored Galeba na prodaji su motel “Dubrava”, zemljište na Rosama, motel “Borići” sa zemljištem, kao i tri katastarske parcele kod hotela “Ibero Star Herceg Novi“ u Njivicama.

U Vektra Boki tvrde da imaju više zainteresovanih strateških partnera, ali koji traže da se prethodno riješi pitanje restitucije i imovinskih sporova. Uvjereni su da bi država morala riješiti sva sporna pitanja iz pretprivatizacionog ugovora.

“Zabilježbe o zahtjevima povraćaja imovine biših vlasnika su upisane prije privatizacije tako da je novi vlasnik akcijskog kapitala bio upoznat sa tim postupcima, a time i preuzeo sve rizike tih postupaka”, smatraju hercegnovski advokati koji vode postupke u ime bivših vlasnika imovine nekadašnje HTP Boka.

Vektra Boka postala je vlasnik nekadašnjeg HTP Boka 2007. godine kada je kupila 59,4 odsto akcija u vlasništvu države za 22,2 miliona eura. Od mađarske kompanije Hungest hotels kupljeno je i 34 odsto akcijskog kapitala za 10 miliona eura. Planirana investicija u iznosu od 64 miliona nije realizovana ni nakon 11 godina. Umjesto najavljene gradnje i obećanog razvoja elitnog turizma na sceni je rasprodaja imovine.

Iz kompanije su u više navrata tvrdili da investicioni ciklus nisu realizovali jer je pogrešno iskazana razlika u kapitalu u iznosu od 28 miliona eura, da je iskazani gubitak kompanije u trenutku primopredaje iznosio 28 miliona eura, radni sporovi iz pretprivatizacionog perioda iznosili su oko 4,5 miliona eura, a kupljena imovina u vrijednosti od preko 15 miliona eura je opterećena zabilježbama restitucije i imovinskim sporovima.

Čekaju odobrenje Savjeta da rasprodaju ostalo

Vektra Boka od Savjeta za privatizaciju traži saglasnost za prodaju hotela „Plaža“, i „Igalo“, zemljišta na kome je bio sada srušeni hotel “Tamaris” i parka hotela „Boka“.

Prema privatizacionom ugovoru, kojeg su osim Vektre Boke, potpisali Vlada i Opština Herceg Novi, precizirano je da ne smiju biti prodati hoteli “Plaža”, “Tamaris”, “Igalo”, “Boka” i objekat Žanjic.

Ukoliko dobiju saglasnost Vlade za prodaju hotela i zemljišta, u Vektra Boki obećavaju da će, nakon stvaranja uslova za prodaju ili partnersku realizaciju investicija, novi investicioni ciklus trajati pet godina, dok će za stvaranje uslova za realizaciju biti potrebna godina.

Bonus video: