Kako do Vibera i WhatsAppa: Besplatni impulsi samo za snalažljive

Aplikacije su prije nekog vremena povučene iz Play Storea, nakon čega korisnici nisu u mogućnosti da ih preuzmu i instaliraju na svoje telefone
660 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 15:20h

Mobilni operateri nisu krivi što nekim korisnicima za preuzimanje nisu dostupne aplikacije za besplatnu razmjenu poruka i telefoniranje, odgovor je telekomunikacionih kompanija koje posluju u Crnoj Gori na nagađanja korisnika o nedostupnosti mobilnih aplikacija kao što su Viber i WhatsApp.

“Kada su u pitanju Viber i WhatsApp, riječ je o kompanijama koje vode samostalnu politiku nastupa na tržištu. Telekom ni na koji način na to ne utiče, tako da eventualni problemi sa preuzimanjem tih aplikacija nemaju nikakve veze sa našom kompanijom”, kazala je Jovanka Radović iz sektora za korporativne komunikacije Crnogorskog telekoma. Isto kažu nadležni u kompaniji Telenor.“Odluka da se ove aplikacije povuku iz pretrage Google Playa nema veze sa mobilnim operaterima, a dostupnost aplikacija na pojedinim tržištima je stvar interne politike vlasnika aplikacija”, rečeno je “Vijestima” u Telenoru.

Priča o nedostupnosti aplikacija poput Vibera i WhatsAppa već neko vrijeme je aktuelna među korisnicima, ne samo u Crnoj Gori, već i u susjednoj Srbiji.

Aplikacije su prije nekog vremena povučene iz Play Storea, nakon čega korisnici nisu u mogućnosti da ih preuzmu i instaliraju na svoje telefone. Korisnici koji su već imali instalirane aplikacije WhatsApp i Viber mogu nesmetano da ih koriste i dalje, ali ne mogu da ih ažuriraju i dobiju njihove eventualne nove verzije.

Hrvatski portal Netokracija.com prenio je ranije navode jedne struje prema kojima je Google iz svoje prodavnice Google Play aplikacije povukao zbog promjena i dodavanja opcije za in-app kupovinu. Sa druge strane, navodi Netokracija, u pitanju je djelo operatera koji bi povlačenjem aplikacija kao što su Viber i WhatsApp prisilili potrošače da se vrate korišćenju SMS poruka, jer im nije dovoljan prihod od poziva i upotrebe mobilnog interneta.

Aplikacije su prije nekog vremena povučene iz Play Storea, nakon čega korisnici nisu u mogućnosti da ih preuzmu i instaliraju. Korisnici koji su već imali instalirane aplikacije WhatsApp i Viber mogu nesmetano da ih koriste i dalje, ali ne mogu da ih ažuriraju i dobiju njihove eventualne nove verzije

Kao i crnogorski, i operateri u Srbiji su odbacili takve tvrdnje, navodeći da ne znaju o čemu se zapravo radi, te preporučili korisnicima da aplikacije preuzmu direktno sa sajtova proizvođača.

Prema navodima sajta ITvesti.info, u kompaniji Google, iz čijeg marketa zapravo korisnici preuzimaju aplikacije, navode da problema nema. U Viberu korisnike upućuju na direktan link na zvaničnom sajtu kompanije i navode da su upoznati sa problemom i zahvaljuju korisnicima na strpljenju. Odgovor jedino nije stizao iz WhatsAppa.

Viber korisnicima omogućava besplatne poruke i pozive – uz preduslov da je pametni telefon povezan na internet i da imate kreiran korisnički nalog. Nalog se podešava u nekoliko koraka pri instalaciji aplikacije, nakon čega Viber automatski prikuplja kontakte iz vašeg imenika i registruje ko još ima instaliran Viber na svom uređaju – uz kontakte u imeniku osoba koje imaju instaliran Viber prikazuje se ikonica Vibera. Viber je povezan sa korisničkim brojem telefona, tako da nema potrebe za kreiranjem posebnih naloga.

“Odluka da se ove aplikacije povuku iz pretrage Google Playa nema veze sa mobilnim operaterima, a dostupnost aplikacija na pojedinim tržištima je stvar interne politike vlasnika aplikacija”, rečeno je “Vijestima” u Telenoru

M:tel nudi dobru zamjenu za Viber

Dok korisnici 069 i 067 mreže besplatne pozive i poruke mogu da ostvaruju preuzimanjem aplikacija poput Vibera i WhatsAppa, korisnici usluga najmlađeg mobilnog operatera u Crnoj Gori to mogu da učine i instalacijom m:go aplikacije, koja je razvijena za potrebe kompanije m:tel.

“Do sada nijesmo imali primjedbi korisnika za problem sa instalacijom neke aplikacije. Naši korisnici koji posjeduju pametni telefon uglavnom svi imaju instaliranu m:go aplikaciju, koja je jedina autentična aplikacija mobilnog operatera na crnogorskom tržištu. Aplikacija m:go omogućava pregled i kupovinu aktuelnih servisa iz m:tel ponude kao i aktivaciju/kupovinu specijalnih povoljnosti dostupnih isključivo putem ove aplikacije”, kazala je “Vijestima” PR kompanije Ana Martinović.

Prema njenim riječima, ta aplikacija se, “zbog inovativnih mogućnosti besplatnih razgovora i SMS-ova kroz samu aplikaciju, može slobodno smatrati konkurencijom savremenim svjetskih aplikacija poput Vibera”.

“Ovo iz razloga što korisnik kome šaljete poruku, ili ga pozivate, ne mora imati instaliranu ovu aplikaciju, dok se kod Vibera to podrazumijeva, dodaje Martinović. Korisnici ove aplikacije koji aktiviraju opciju m:call, mogu da besplatno razgovaraju dok su u Crnoj Gori ili su u inostranstvu sa prijateljima iz m:tel mreže.

m:SMS omogućava besplatno slanje SMS poruka iz Crne Gore i inostranstva ka 068 mreži, kao i slanje SMS poruke ka svim mrežama u svijetu po, kako navode u kompaniji, povoljni cijenama. Za uspostavljanje poziva koristi potrebna je internet veza,što nije preduslov za ostvarivanje pogodnosti kod slanja SMS poruka.

Preuzmite aplikacije direktno od vlasnika

Viber i WhatsApp ne možete da instalirate sa svog Android telefona, ali ni veb sajta Google Playa, ali je instalacija moguća sa sajtova vlasnika aplikacija. Na tim lokacijama možete preuzeti Viber i WhatsApp u obliku .apk fajla.

Potom na telefonu u dijelu za podešavanja (Settings), te u Secutiry ili Applications potvrdite opciju Unknown Sources (ovim dozvoljavate instalaciju aplikacija sa nepoznatih lokacija). Ako je vaš telefon direktno povezan na internet, .apk fajl direktno na mobilni uređaj.

Ako to nije slučaj, preuzmite .apk fajl na računar, pa ga prebacite na telefon koristeći USB ili Bluetooth konekciju na telefonu i odradite instalaciju ručno. Ove aplikacije nisu dostupne na Android uređajima, ali su dostupne na svim ostalim operativnim sistemima, poput iOS, Windows Phone 8 i Symbian OS.

Galerija

Bonus video: