Tojota auris 2.0 D-4D Sol: Prefinjen osjećaj za volanom

I nakon duže vožnje, vozač i saputnici će biti svježi i odmorni, kao da su se vozili u nekom mercedesu, audiju ili... leksusu
155 pregleda 0 komentar(a)
Tojota Auris, Foto: Saša Marković
Tojota Auris, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 16.04.2013. 07:57h

Suočeni s izazovom da naprave automobil u kompaktnoj klasi po mjeri i ukusu Evropljana, u Tojoti su izgleda angažovali više kapaciteta nego što smo mislili prije nekoliko mjeseci, poslije prvih vožnji nove generacije modela auris u okolini Lisabona.

Ali, nakon što smo proveli nekoliko dana za volanom ovog auta na domaćim putevima, stekli smo utisak da su se Japanci poslužili jednim legitimnim trikom – dosta tehnika izrade su preuzeli od Leksusa, svog premijum brenda. Zato novi model nudi za klasu veći luksuz, prefinjen osjećaj za volanom, kao i izuzetnu udobnost. Evo kako smo došli do ovakvog zaključka.

O revoluciji u izgledu ovog modela smo već pisali. Ukratko, Tojota je promijenila dizajnerski pristup i napravila vrlo primamljiv auto, koji osim što je jedan od najatraktivnijih u klasi, donosi i prednosti na polju aerodinamike i voznih osobina.

Kad je riječ o unutrašnjosti, odbačena je centralna konzola koja se u obliku mosta uzdizala prema komandnoj tabli i primijenjen je konvencionalni dizajn. Ipak, ta jednostavnost je poduprta izuzetnim kvalitetom izrade i materijalima koji ne zaostaju puno za luksuznim vozilima, posebno kad je riječ o testnom primjerku, koji ima najbogatiji nivo opreme.

Međutim, sama kožna sjedišta, razne elektronske komande i multifunkcionalni displej, nijesu dovoljni da bi neko vozilo mogli da nazovemo luksuznim. Za takvu konstataciju potrebno je da on ponudi i prefinjen osjećaj u vožnji, a auris to uspijeva kao rijetko koji auto u klasi.

I nakon duže vožnje, vozač i saputnici će biti svježi i odmorni, kao da su se vozili u nekom mercedesu, audiju ili... leksusu. Faktori koji izdižu auris iznad standarda klase su i nevjerovatna lakoća vožnje, veoma ugodno, mekano i tiho oslanjanje, a najviše nas je oduševila zvučna izolacija. Do putnika spoljašnji uticaji gotovo da ne dopiru. Bilo da su u pitanju mehaničke vibracije, zvuk motora, kotrljanje guma ili prelazak vazduha preko karoserije u vožnji velikom brzinom – velika većina njih će ostati tajna za one unutar kabine.

Iako nije predviđen da bude sportski auto (tu ulogu u Tojoti ima fenomenalni GT-86), auris je i u toj oblasti izuzetno napredovao i stao uz rame VW golfu. Auto je niži za 5,5 cm nego prošla generacija, gornji djelovi karoserije su izrađeni od laganijih i čvršćih materijala, pa je i težište dosta nisko.

Osim toga, inženjeri su revidirali vješanje i smanjili prenosni odnos električnog servo volana, pa je on dosta direktniji. Sada vozač u dosta većoj mjeri osjeća kretanje automobila i svoj uticaj na njega, a u brzim krivinama lako kontroliše i koriguje eventualno proklizavanje prednjih točkova ako do njega uopšte dođe. U prevodu, može sebi da priušti više zabave, a da ne dođe u situaciju da strahuje hoće li moći da se ispravi, ako eventualno pređe limite.

Iako nije u samom vrhu po prostranosti u unutrašnjosti (mada mjesta i pozadi ima dovoljno za osobe do 185 cm visine, auris je danas vrlo primamljiva ponuda za one koji cijene neprikosnoveni japanski kvalitet odnedavno potkrijepljen petogodišnjom garancijom bez ograničenja kilometraže.

Tojota je u ovom automobilu ponudila karakteristike premijum vozila, a cijene prilagodila srednjoj klasi. Tako bazni model sa 1.33 benzinskim motorom košta 13.900 eura, a testni, opremom nakrcani primjerak, staje 21.700 eura. Mada su Japanci na auris stavili Tojotin znak, ovo je ipak leksus po diskontnoj cijeni.

Dorađeni dizelaš

Dobre vozne predispozicije šasije na pravi način iskorišćava obnovljena verzija dvolitarskog dizel agregata od 124 KS u testnom vozilu. Iako je snaga ostala na 124 KS, vučna moć je znatno bolja u nižim obrtajima. Tako je maksimalni obrtni moment od 310 Nm dostupan od 1.600 do 2.400 obrtaja, a već pri 1.400 o/min raspolažete sa 300 Nm, pa auto snažno povuče vrlo brzo nakon pritiska na gas.

Uz određene tehničke dorade kao što su smanjenje trenja unutar motora dvofazna pumpa ulja i karter sa dvije komore, inženjeri su uspjeli da smanje gubitke, a samim tim i potrošnju.

U Tojotinoj brošuri piše da auris 2.0 D-4D u kombinovanom ciklusu troši 4,3 litra, što je gotovo litar manje od ranije verzije. Mi smo tokom kraćeg testa zabilježili prosjek od oko 5,5 litara. Zahvaljujući start-stop sistemu u gradskim uslovima ide oko 6,5 litara, a na otvorenom putu nešto ispod 5 litara.

Bonus video: