Barjaktari: Umanjite naknadu za divlju gradnju, Ulcinj spada u rang nerazvijenih opština

Ocijenio je da teret legalizacije ne smiju da snose građani koji su izgradnjom riješili stambeno pitanje i oni koji su bili primorani da zbog loših finansijskih uslova i nedostatka radnih mjesta traže druge načine da zarade
64 pregleda 3 komentar(a)
Barjaktari, Foto: Foto Vijesti
Barjaktari, Foto: Foto Vijesti
Ažurirano: 29.10.2018. 17:33h

Odbornik pokreta URA u ulcinjskoj Skupštini Omer Bajraktari podnio je dva amandmana na predlog odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, kojim traži smanjenje naknade za bespravno podignute objekte.

Prema amandmanima koji su na dnevnom radu današnjeg zasjedanja, Barjaktari traži da se iznos naknade za kuće površine do 200 metara kvadratnih umanji za 30 odsto, a do 500 kvadrata za 20 procenata.

Drugim amandmanom traži da vlasnik bespravnog objekta ima pravo na umanjenje za 15 odsto od obračunate vrijednosti naknade, ukoliko cjelokupni iznos uplati u roku od 15 dana od zaključenja ugovora. Istim amandmanom dodatno traži umanjenje za 10 odsto za bespravne objekte do 200 metara kvadratnih, odnosno 5 procenata za objekte do 500 kvadrata.

U obrazloženju Bajraktari je naveo da Ulcinj spada u rang nerazvijenih opština i da je u grupi sa gradovima sa sjevera države, što je, kako je naveo, konstatovalo i Ministarstvo ekonomije.

Ocijenio je da teret legalizacije ne smiju da snose građani koji su izgradnjom riješili stambeno pitanje i oni koji su bili primorani da zbog loših finansijskih uslova i nedostatka radnih mjesta traže druge načine da zarade.

“Veliki broj građana bio je primoran da gradi bez adekvatnih odobrenja usljed višegodišnjeg nedostatka planskih dokumenata. To znači da je Opština na neki način i oštetila građane...”

Bonus video: