U MIDT neprijatno iznenađeni što Crna Gora nije na PayPal listi

U PayPalu jeodlučeno da se trenutno taj sistem uvede u države koje iz planirane grupe, imaju najveće tržište
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 13:57h

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) iznenađeno je da se uvođenjem Srbije na listu PayPala, nije našla i Crna Gora, navodi se u komentaru MIDT o tome što se Crna Gora, iako je ranije najavljeno da će PayPal dobiti u paketu sa Srbijom, ipak nije našla na listi.

“Prema ranijim najavama iz PayPala, dobili smo čvrsta uvjeravanja da će Crna Gora dobiti PayPal sistem u paketu sa više zemalja regiona i da je 2012. godina posljednja godina u Crnoj Gori bez PayPala. U komunikaciji koju smo imali, informisani smo da su sva planiranja i odobravanja konačno završena, a da je još preostalo da se završi tehnički i programski razvoj”, kazali su u MIDT.

“Izražavajući žaljenje zbog toga što Crna Gora u ovom trenutku nije obuhvaćena, iz kompanije PayPal objasnili su da je odlučeno da se trenutno PayPal sistem uvede u države koje iz planirane grupe, imaju najveće tržište"

“Izražavajući žaljenje zbog toga što Crna Gora u ovom trenutku nije obuhvaćena, iz kompanije PayPal objasnili su da je odlučeno da se trenutno PayPal sistem uvede u države koje iz planirane grupe, imaju najveće tržište. Svoju odluku objašnjavaju strategijom kompanije, da se sistem uvođenja realizuje parcijalno, zbog ekonomskih razloga kompanije, a da je jedini kriterijum veličina tržišta države”, kazali su u MIDT.

U MIDT su kazali da su iznenađeni postupkom i odnosom kompanije PayPal, jer su na ovaj način građani Crne Gore diskriminisani u odnosu na građane iz drugih država regiona.

“Izneneđenje je tim veće, ako znamo da smo prvi u regionu ispunili sve zahtjeve kompanije i eliminisali administrativne barijere koje su postojale u sistemu i bile prepreka za uvođenje PayPala, o čemu svjedoči i zvanična prepiska. Ističemo da je MIDT već uputilo pismo kompaniji PayPal u kojem negodujemo zbog njihovog postupka. Učinićemo sve da ova kompanija promijeni odluku, ali izražavamo rezervu, jer je i posljednji postupak dokazao da privatna kompanija širi biznis isključivo vodeći računa o ekonomskom interesu”, kazali su u MIDT.

Srbija se u noći između 9. i 10. aprila našla na listi država u kojima je dostupan globalno prihvaćen sistem plaćanja na internetu PayPal. Zvanične informacije od strane PayPala nema, ali servis funkcioniše i korisnici mogu da ga koriste za kupovinu preko interneta.

Crna Gora je, kako je više puta naglašeno tokom proteklog perioda, davno uklonila sve prepreke da PayPal dođe. Zahtjev za osnivanje kancelarije te kompanije za Evropu, upućen je sredinom 2009. godine.

Iako može, Crna Gora neće dobiti odmah sve PayPal servise zbog Srbije i Makedonije >>>

"U saznanju smo da su Srbija, Makedonija i Moldavija, takođe ispunile sve ono što je ta kompanija zatražila od njih, a da se čeka još Gruzija, koja radi na uklanjanju spornih propisa, nakon čega više neće biti prepreka", rekao je ranije ministar za informacion društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović.

On je tada rekao da je ova godina posljednja za crnogorske građane bez PayPala.

"Ova godina bi za Crnu Goru trebalo da bude posljednja bez PayPal sistema za onlajn plaćanja, jer su ispunjeni svi preduslovi za njegovo uvođenje", saopštio je tada Lazović.

"Važno je istaći da je riječ o privatnoj kompaniji koja na osnovu svojih interesa i politike, samostalno odlučuje kada će neku od država dodati u svoj sistem. Razlog za ovoliko čekanje na uvođenju PayPala ne može se tražiti na našoj strani, već je politika kompanije da se taj sistem istovremeno uvede u više država iz regiona i šire", naveo je tada Lazović.

Da će ovih dana PayPal biti dostupan u Srbiji nedavno je najavio ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

PayPal stiže u Srbiju 9. aprila, na listi i Crna Gora? >>>

"To je mnogo brže nego što smo očekivali. Naše su procjene bile da će se to dogoditi do kraja godine, ali to će biti mnogo ranije", rekao je Ljajić prije nekoliko dana agenciji Beta.

Potpredsjednik kompanije InternetGroup, bloger i online strateg Dragan Varagić takođe je neki dan na svom blogu prenio vijesti sa sajta Magdalena festivala kreativnih komunikacija iz Slovenije, prema kojem bi PayPal trebalo da u nekom obliku u Srbiji proradio do 9. aprila.

Osim Srbije, na listi novih država našla se i Gruzija, koja je, prema ranijim najavama, činila dio paketa država koje je trebalo da se istovremeno nađu na listi.

Bonus video: