Međunarodni žiri izabrao najbolji startup iz Srbije

"DataMaid" je alat koji poboljšava produktivnost novinara i blogera omogućavajući im pravljenje organizovanih multimedijalnih bilješki u hodu
0 komentar(a)
Startup, Foto: Tanjug
Startup, Foto: Tanjug
Ažurirano: 07.04.2013. 13:06h

Grupa međunarodnih investitora koju je predvodio britanski investicioni fond "Seedcamp" izabrala je beogradski "DataMaid" za najbolji IT projekat na konferenciji "Startap Standup" koja je održana juče u UK "Vuk Karadžić", piše Blic.

Tokom trajanja konferencije, investitorskom žiriju predstavilo se šest startap kompanija kako bi dobili njihovu podršku za dalji razvoj i investicije, a kao najbolji izdvojio se projekat "DataMaid", odnosno alat koji poboljšava produktivnost novinara i blogera omogućavajući im pravljenje organizovanih multimedijalnih bilješki u hodu.

Pored DataMaid, investitorskom žiriju su se predstavili:

Arena — onlajn društvena igrica, šaholika potezna strategija za ljubitelje fudbala i retro, “8-bitne” grafike.

EarnCoupon — kompanija Radeta Joksimovića čiji cilj je da “popravi Internet marketing“.

PubSonic — biotech startap koji uvodi brži, efikasniji i ekonomičniji način pretrage naučne literature u biomedicini čime rješava veliki problem naučnicima, ljekarima i farmaceutskim kompanijama.

Travelico — mijenja način na koji se rezerviše smještaj, stavljajući putnike na centralnu poziciju za koje se nadmeću izdavači smještaja.

Warrantly — misija startapa je da ukine papirne garancije koje kada zagubite izgubite pravo na tu garanciju.

Specijalna savjetnica u Ministarstvu finansija i privrede Jasna Matić izjavila je da je država prvi put odlučila da podrži IT preduzetništvo.

"Vlada će u naredna dva mjeseca otvoriti poziv za startap kompanije koje će dobiti finansijsku podršku, a nastavićemo da podržavamo njihovu edukaciju i povezivanje sa investitorima", rekla je Matićeva.

Izvoz softvera u Srbiji je u 2012. godine premašio 185 miliona eura, čemu doprinosi i sve veći broj samostalnih startap kompanija koje razvijaju aplikacije i softverska rješenja

Industrija informacionih tehnologija u Srbiji najviše napreduje zahvaljujući programerskom sektoru i startap kompanijama koje osnivaju mladi programeri.

"Startap akademija je pokazala da mladi ljudi u Srbiji umiju da naprave globalno konkuretne proizvode. Potrebno im je više prilika za obrazovanje, fizički prostor za zajednički rad, kao i investicije na početku poslovanja. Važno je da mladi preduzetnici dobiju podršku države i uspešnih kompanija, jer je potencijal ogroman", objašnjava izvršna direktorka SEE ICT Dragana Zmijanac.

Izvoz softvera u Srbiji je u 2012. godine premašio 185 miliona eura, čemu doprinosi i sve veći broj samostalnih startap kompanija koje razvijaju aplikacije i softverska rješenja.

Vlada Srbije je nedavno usvojila program podrške IT preduzetnicima koji će za svaku uspješnu stranu investiciju dobijati do 25.000 eura za razvijanje IT proizvoda, piše Blic.

Bonus video: