Akcija za zelenu Crnu Goru: Učestvujte i možda dobijete i "smartfon"

Ako ste se ovih dana zaputili ka Ćemovskom - slikajte i šaljite informacije o kritičnim tačkama
5 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 13:30h

Nekad je dovoljna ideja, samo jedna poruka i razumijevanje da bi nešto trebalo da bude urađeno. Nacionalni savjet za održivi razvoj Crne Gore i UNDP ljetos su organizovali sastanak posvećen održivom razvoju, tokom kojeg su putem Twittera dobili predlog o kreiranju sistema za prijavu deponija.

#RioMe napravite sistem za prijave divljih deponija, treba vam samo jedan web master”, poručila je tada Itana Prljević, jedna od onih koji su tok sastanka pratili putem Twittera, mreže koju su organizatori iskoristili kako bi građanima omogućili da saopšte svoje ideje, postave pitanja na temu, kažu u 140 karaktera kakvu budućnost žele za Crnu Goru.

Ideja je prihvaćena i danas je korisnicima na raspolaganju mobilna aplikacija Smetlišta.

Zašto Smetlišta?

Tokom turističke sezone, oni koji posjećuju Crnu Goru nerijetko se, navode u UNDP-u, žale na smeće i deponije, što ne treba da čudi, jer Crna Gora generiše 532 kilograma otpada godišnje po osobi, što je oko 30 kilograma više od prosjeka Evropske unije. U EU, svaki građanin generiše 502 kilograma otpada za godinu dana.

“Uz potrošnju koja u Crnoj Gori bilježi rast, upravljanje otpadom dobija sasvim novu dimenziju, a problem dodatno usložnjava činjenica da i sami turisti generišu otpada dvostruko više nego građani”, navode u UNDP.

Evropska komisija je tokom 2012. godine, navode u Kancelariji Ujedinjenih nacija za razvoj, zabilježila određeni napredak Crne Gore kada je u pitanju upravljanje otpadom, ali se otpad i dalje odlaže na otvorenim površinama ili na nelegalnim deponijama, a i razvoj integrisanog sistema za upravljanje otpadom je u ranoj fazi.

Ograničen broj sanitarnih deponija i resursa, te stare tehnologije - sve to dovodi do čestih prizora smeća pored ulica, na obroncima planina...

Kao jedno od rješenja nameće se mogućnost angažmana građana koji bi kroz centralizovan sistem prijavljivali slične lokacije i na taj način pomogli u identifikaciji deponija i lokacija sa smećem širom Crne Gore.

Inspiracija je, navode u UNDP i NVO Ozon iz Nikšića, potekla iz aplikacije “Neka bude čisto”, jedne od prijavljenih na konkursu za izradu Android aplikacija, kojeg su Ministarstvo za informaciono društvo i kompanija Telemont organizovali prošle godine. Autori Aleksandar Bojović i Saša Adžić su ostali bez nagrade, u međuvremenu nisu radili na daljem razvoju početne ideje, ali je ona oživjela kroz aplikaciju Ozona i UNDP-a. U UNDP kažu da su kontaktirali Bojovića i Adžića, sa zahtjevom za korišćenje njihove aplikacije, ali se oni, prema riječima Begović-Radojević, nisu javljali.

Ideja obje aplikacije (makar njihovih osnovnih i trenutno dostupnih verzija) - Neka bude čisto i Smetlišta je jednostavna. Korisnik kroz aplikaciju prijavljuje spornu lokaciju - unese informaciju o mjestu gdje se smeće nalazi, doda fotografiju i informaciju šalje dalje.

Informacije koje se šalju kroz Smetlišta provjerava Agencija za zaštitu životne sredine, a one su dostupne u realnom vremenu i prrosljeđuju se odgovarajućoj ustanovi u cilju rješavanja prijavljenog problema.

Kako bi građani imali informaciju o tome šta (ni)je urađeno na osnovu njihove prijave, planirano je da aplikacija sadrži i uvid u prepisku sa zvaničnim institucijama, odnosno objavljivanje izvještaja o preduzetim koracima.

Ozon i UNDP pozivaju korisnike da pošalju svoje sugestije i komentare u cilju poboljšanja rada ovog rješenja

Za aplikaciju Smetlišta je zasad objavljena samo Android, ali je “na čekanju” i njena verzija za iOS. Aplikacija je dostupna korisnicima uprkos tome što njena izrada nije privedena kraju. Ona sadrži osnovne opcije, koje podrazumijevaju da korisnik može da unese naziv deponije, odnosno mjesta sa smećem, grad u kojem se lokacija nalazi, kao i sliku.

Kako tek treba raditi na njenom daljem razvoju, te riješiti eventualne tekuće probleme, Ozon i UNDP pozivaju korisnike da pošalju svoje sugestije i komentare u cilju poboljšanja rada ovog rješenja.

“Nakon preuzimanja aplikacije sa Google Playa, kada naiđete na deponiju, lokaciju prijavite koristeći Smetlište. Pošaljite nam informacije o tome kako da unaprijedimo aplikaciju da bude više user friendly, o tome da li platforma prikazuje podatke na vama razumljiv način, da li aplikacija pruža sve potrebne informacije koje ste željeli da znate o onome o čemu su drugi korisnici izvijestili. Možda imate i bolji naziv za aplikaciju - mislite da Smetlište nije dovoljno dobro”, kažu u Ozonu i UNPD-u.

Pošto je u pitanju beta verzija aplikacije, svaki komentar je više nego dobrodošao, dodaju. “Mogli smo da sačekamo sa lansiranjem, dok sve ne dovedemo u red, ali smo smatrali da je, u duhu same aplikacije, bolje da svi zajedno riješimo njene probleme”, kaže Milica Begović-Radojević iz UNDP-a.

Svi koji povratne informacije pošalju do 20. aprila, potencijalni su dobitnici jednog od tri pametna mobilna telefona ili ulaznica za Lake Fest, koji će tokom ljeta biti održan na nikšićkom jezeru Krupac. Pobjednici će biti proglašeni 21. aprila, a dodjela nagrada organizovana 22. aprila, na Dan planete Zemlje.

Sugestije, kritike i probleme u radu aplikacije šaljite na info@ozon.org.me.

Aplikacija Smetlišta je samo jedna u nizu aktivnosti Ozona, Agencije za životnu sredinu i UNDP kada je u pitanju primjena informacionih tehnologija u svrhu građanskog monitornga životne sredine.

Mjesec planete: Mapirajte kritične tačke

Tokom aprila, kada se širom Crne Gore obilježava Mjesec Planete, na brojnim lokacijama u državi će biti organizovane različite akcije - čišćenja, pošumljavanja, izložbe na temu ekologije, radionice, predavanja...

Tako će, pored ostalih, danas biti organizovano čišćenje puta Nikšić-Trebinje, za petak je zakazana akcija sađenja u Dobroti, u Kotoru. Za vikend je planirano čišćenje plaža u Baru, te akcija čišćenja i priprema terena za sadnju i zaštitu od požara na Ljuboviću u Podgorici.

Možda i najveća akcija tokom ovogodišnjeg Mjeseca Planete je akcija čišćenja Ćemovskog polja u Podgorici, koja će trajati dva dana i zakazana je za 20. i 21. april. Kako je u pitanju velika površina za čije čišćenje će najprije biti potrebno odrediti kritične tačke, zainteresovani mogu u tome pomoći korištenjem upravo aplikacije Smetlišta.

Ako ste se ovih dana zaputili ka Ćemovskom, pametni telefon u ruke, instalirajte Smetlišta i - slikajte i šaljite informacije o kritičnim tačkama, kako biste olakšali čišćenje ovog dijela grada, gdje se nerijetko odlaže smeće, gdje je tokom zime zabilježena nelegalna sječa drveća...

Galerija

Bonus video: