Snimak iz 1938. prikazuje ženu koja priča preko bežičnog uređaja

Dupont je imao odsjek za telekomunikacije u fabrici i da su eksperimentisali sa bežičnim telefonima
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2013. 13:58h

Crno-bijeli snimak djevojke koja ćaska sa nekim preko bežične slušalice – nastao tridesetih godina u jednoj fabrici u SAD – privukao je veliku pažnju na netu.

Pristalice teorija zavjere već su ga nazvale dokazom o putovanju kroz vrijeme, navodeći i druge primjere starijih snimaka koji prikazuju modernu tehonologiju godinama pre nego što je izumljena.

Međutim, javio se korisnik koji tvrdi da je djevojka sa slike njegova prabaka i da zaista drži u ruci mobili telefon – predratni prototip napravljen u jednoj fabrici za komunikacije u Masačusetsu.

Kratki snimak žene, nazvan „Putnik kroz vrijeme u filmu iz 1938” prikazuje djevojku obučenu u haljinu u stilu tridesetih u društvu drugih ljudi, takođe obučenih u odeću iz tog vremena.

Ona kao da živo razgovara sa nekim preko uređaja koji drži prislonjen na uho, nalik savremenom mobilnom telefonu. Snimak je napravljen u fabrici u vlasništvu američkog industrijskog giganta Duponta.

Snimak je postavljen prije godinu dana, a nedavno je identitet d,evojke razriješen zahvaljujući njenom rođaku.

"Djevojka na snimku je moja prabaka Gertruda Džouns”, kazao je korisnik potpisan kao „planetcheck”.

"Imala je 17 godina. Pitao sam je za snimak i jasno ga se sjeća. Rekla je da je Dupont imao odsjek za telekomunikacije u fabrici i da su eksperimentisali sa bežičnim telefonima. Gertrurda i njenih pet koleginica dobile su te bežične telefone na sedmodnevnu probu".

Ona je na snimku razgovarala sa jednim od naučnika koji je bio sa njene desne strane dok je hodala.

Ovaj snimak je drugi video zapis na kome se mobilni telefon vidi navodno prije nego što je izumljen. 2010. iskrsnuo je snimak iz jednog filma Čarlija Čaplina iz 1928. gdje se, navodno, takođe vidi žena kako razgovara mobilnim telefonom.

Bonus video: