Tablet kompjuteri će nadmašiti prodaju PC-a u 2013. godini

Očekuje se da će tržište tablet kompjutera zabilježiti prodaju od 350 miliona uređaja širom svijeta do 2017. godine
0 komentar(a)
tablet kompjuter, tablet, Foto: Shutterstock.com
tablet kompjuter, tablet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.03.2013. 16:33h

Globalna prodaja tablet kompjutera je prvi put na putu da nadmaši prodaju desktop kompjutera, a to će se dogoditi u ovoj godini.

Brojke analitičke komapnije IDC pokazuju da će se prodaja tablet kompjutera povećati za gotovo 50 posto. To znači da će u 2013. godini biti prodato više od 190 miliona tablet kompjutera.

Prodaja desktop kompjutera je u padu širom svijeta, dok je tržište laptopa zasad stabilno. Rast je zabilježen na tržištima u razvoju, a manji pad je zabilježen u razvijenim zemljama.

Istraživanje kompanije IDC pokazuje da je prodaja svih uređaja koji se mogu povezati s internetom porasla za 29,1 posto u 2012. godini. Tom rastu su doprinijeli popularni uređaji poput Appleovog iPada i tablet kompjutera s operativnim sistemom Android.

Očekuje se da će tržište tablet kompjutera zabilježiti prodaju od 350 miliona uređaja širom svijeta do 2017. godine, čime je smanjena razlika u odnosu na tržište pametnih mobitela, za koje se smatra da će biti veće za 27 posto ove godine sa 900 miliona prodanih uređaja.

Kada je riječ o tablet kompjuterima, iPad pokriva 43,1 posto svjetskog tržišta, što je manje u odnosu na prošlu godinu kada je taj procenat iznosio 51,7.

Bonus video: