Povezani, građani mogu da sprovode akcije bez čekanja vlasti

NVO DigitalizujMe i UNDP organizuju takmičenje za izradu softverskih rješenja koja će pomoći rješavanju društvenih problema u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2013. 11:04h

Često vas frustrira to što se problemi u društvu sporo rješavaju, što je proces prijave previše birokratizovan; želite da znate više o radu nevladinih organizacija, poboljšate načine (samo)organizacije oko nekog cilja, poboljšate razmjenu informacija među građanima i načine na koje građani mogu pomoći u zajednici...? Ako ste primijetili problem u društvu i znate kako da ga riješite koristeći računare ili mobilne telefone, tada je konkurs za izradu najboljeg softverskog rješenja na temu “Transparentnost i odgovornost” vaša šansa da pomognete rješavanju društvenih problema u Crnoj Gori.

Učešćem na takmičenju koje organizuju NVO DigitalizujMe i Kancelarija programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u Crnoj Gori, pojedinci i timovi će pomoći u rješavanju problema koji se tiču svih crnogorskih građana. Konkurs na koji se mogu prijaviti programeri, dizajneri, kreativci, te drugi zainteresovani, je podijeljen na dvije teme - Vlada 2.0 i Građanin 2.0.

Tema Vlada 2.0 se odnosi na ideje o tome kako iskoristiti moć tehnologije da bi građani-aktivisti uticali na poštovanje zakona i rešavanje problema, odnosno da bi podstakli Vladu i javne ustanove da rade u službi građana.

“U većini slučajevi, sami građani su u najboljoj poziciji da identifikuju probleme u zajednici, a vrlo često i njihova rješenja jer posjeduju jedinstveno znanje kao njihovi korisnici ili oni kojima je određena usluga potrebna. Uz koncept građana-reportera, građanina direktnog učesnika u dizajnu servisa i usluge, jačamo vezu između građana i predstavnika vlasti, nadležni organi dobijaju ažurne informacije, servisi, odnosno usluge su u skladu sa potrebama građana i vrlo često se ostvaruju uštede u vremenu i na jednoj i na drugoj strani, a i smanjuje se vrijeme potrebno za rješenje problema.

U okviru teme Građanin 2.0 očekuju se ideje o tome kako da se iskoristi moć tehnologija (internet, mobilna tehnologija) za poboljšanje kvaliteta života u društvu

Među primjerima koji se odnose na probleme koje tretira ta tema su, pored ostalog, rupe na putu, blokade puteva, otpad, parkiranje i zaustavljanje vozila na nedozvoljenim mjestima, bahato ponašanje, sve pojave kršenja zakona (korupcija, krivolov, neregularnosti koje zahtijevaju inspekcijski nadzor, izostanak fiskalnog računa...), ocjenjivanje rada zaposlenih u javnom sektoru...

U okviru teme Građanin 2.0 očekuju se ideje o tome kako da se iskoristi moć tehnologija (internet, mobilna tehnologija) za poboljšanje kvaliteta života u društvu.

“Građani, ukoliko su povezani, mogu da se udruže oko nekog važnog cilja i da odreaguju i sprovedu akciju bez čekanja da se uključe predstavnici vlasti”, kažu organizatori takmičenja.

“Građani, ukoliko su povezani, mogu da se udruže oko nekog važnog cilja i da odreaguju i sprovedu akciju bez čekanja da se uključe predstavnici vlasti”

Ideje koje se odnose na obje teme su objavljene na stranici otvoreneideje.me/takmicenje. Učesnici konkursa mogu da ih koriste u razvoju svojih rješenja, ali i predlože i razviju svoju, originalnu ideju, ukoliko je ona u duhu projekta i uklapa se u date teme.

Prijave za učešće su moguće do 28. aprila, na sajtu otvoreneideje.me/prijava. Nakon toga će svim timovima biti dodijeljeni mentori sa kojima će raditi do 11. maja.

Takmičenje će u javnosti biti zvanično predstavljeno 30. marta, na Univerzitetu Mediteran, u Podgorici. Rješenja će biti predstavljena 11. maja, kada će biti proglašeni i pobjednici.

Autori najboljeg rješenja dobiće nagradu u iznosu od 5.000 američkih dolara, dok druga nagrada iznosi 2.000 dolara. Pobjednički tim treba da aplikaciju pusti u rad nakon takmičenja, a novčanu nagradu treba da iskoristi do kraja godine na usavršavanje svog rješenja, koristeći povratne informacije od stručnjaka i samih građana.

Detaljna pravila i propozicije takmičenja, kao i sve ostale informacije, možete naći na sajtu www.otvoreneideje.me.

A gdje ide naš novac?

Na sajtu Otvoreneideje.me predstavljeni su neki globalni projekti koji bi mogli pomoći domaćin autorima.

Organizaciju NotInMyCountry.org osnovala je međunarodna grupa zabrinutih građana koji su se umorili od stanja u kojem sedam od 10 zemalja svijeta pate pod teškim bremenom korupcije. Oni smatraju da će do promjene sistema doći kada se smanji učestalost individualaca koji podliježu korupciji, odnosno da će sistem postati manje korumpiran ako korumpirani pojedinci budu pozvani na odgovornost zbog svojih postupaka – ili ako se budu plašili da bi mogli biti pozvani na odgovornost ako učestvuju u koruptivnom činu.

Textizen” je sistem postavljanja pitanja građanima putem postera okačenih na javnim mjestima, nakon čega se odgovori građana prikupljajju preko SMS poruka. Svako ko ima mišljenje i minut slobodnog vremena može da odgovori. Takav sistem pomaže u prikupljanju kvantitativnih podataka koji mogu biti od koristi u procesu donošenja odluka i pruža većem broju građana priliku da kažu svoje mišljenje.

“Gdje ide moj novac” je projekat koji ima za cilj promovisanje transparentnosti i građanskog aktivizma kroz analizu i vizualizaciju informacija o javnoj potrošnji Velike Britanije. Dio je projekta OpenSpending, koji nudi informacije o finansiranju vlada iz čitavog svijeta.

Bonus video: