Regal-Impex: ACG vrši pritisak na ministarstvo

516 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2018. 17:27h

Povodom tekstova “Stari zakupac fri-šopova sumnja u korupciju” i “Aerodromi traže da ministarstvo izbriše spor iz katastra” reagovali su iz kompanije Regal-Impex, sadašnjeg zakupca fri-šopova na aerodromima u Podgorici i Tivtu, preko svog punomoćnika Advokatsko-ortačkog društva “Iustitia”.

“Tačno je da se naš klijent prije tužbe i docnije pisano obratio odgovornima u ACG-u. Tačno je da je naš klijent zbog jasnog ignorisanja ACG-a, podnio tužbu Privrednom sudu Crne Gore. Nije tačno da je podnio tužbu za naknadu štete, nego tužbu za utvrđenje da je prema pozitivnim propisima Crne Gore, ugovornim aktima i sopstvenoj odluci ACG-a ugovor bespekorno pravno produžen, i da postoji obligacioni odnos zakupa do marta 2021. ACG nije tužen za naknadu štete. Pošto je sudski postupak u toku, uz veliku toleranciju prema ACG-u, pravnosnažnoj presudi iz tog spora ćemo se na kraju povinovati kakva god ona bila, što je odlika vladavine prava, jer je ona mera i aršin svega.

Zakonski zastupnik ACG-a traži javno da “ministarstvo izbriše spor iz katastra”. Sam ovaj naslov o svemu govori sve. Prvo, minstarstvo ne upisuje niti briše “sporove” iz katastra. Drugo, ne smije da se vrši pritisak na ministarstvo i to ovakvim neprikladnim javnim diktatom da “ministarstvo izbriše spor iz katastra”. Takva izjava ne dolikuje ozbiljnijoj državi. Naime sve što ima na umu ili nema ACG može napisati u žalbi, čiji smisao ne vidimo, jer diljem CG “plivaju katastri” od zabilježbi svih vrsta i naročito bespogovornih zabilježbi sudskih sporova, (razni osnovi, svakakva prava na nepokretnosti, od prava korišćenja, zakupa, službenosti, zaloga, realnih tereta itd. Čl. 104 t. 1 važećeg Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti predviđa da se zabilježba spora upisuje, pored ostalog, kad se pred sudom ili drugim organom vodi postupak, čiji bi ishod mogao uticati i na “obim, sadržaj i ograničenje” postojećeg upisanog prava.

Upravo je tužba podnijeta za utvrđenje prava/pravnog odnosa zakupa između ovih stranaka na objektima ACG-a, gdje su smještene slobodne carinske prodavnice. Osim tog, čl. 98 istog zakona predviđa vrste zabilježbi, i to ne sistemom (zatvorenog kruga), nego “upisom zabilježbi i drugih činjenica” (sistem otvorenog kruga) koje se odnose na vlasnika nepokretnosti ili na nepokretnost. Sva prava koja utiču na sadržaj ili ograničenje (u konkretnom na pravo svojine ACG) jesu, mogu i predstavljaju pravni osnov za upis zabilježbe. Uz originalni primjerak tužbe, zabilježba je izvršena zakonomjerno, pravilno i blagovremeno. Smisao zabilježbe sudskog spora je da se treća lica obavijeste da u vezi indikovanih sadržaja i ograničenja, odn. tereta na nepokretnostima, tj. objektima koji su predmet javnog poziva - postoji sudski spor, što isključuje pozivanje na neznanje, jer upis u javne knjige isključuje savjesnost. Tužilac je sumnjao da će ACG upoznati ponuđača “jedinca” o sudskom sporu, zbog čega je zabilježba svrsishodno upisana. ACG treba da je zahvalan Regal-Impexu jer ih je poštedeo budućeg odštetnog zahtjeva ponuđača prema ACG-u, jer su javne knjige ponuđaču stavile na znanje i učinile ga nesavjesnim u dijelu koji se tiče da je znao ili nije znao da teret postoji a da mu je ACG to krio.

Na kraju, sa zadovoljstvom ćemo pratiti krivične prijave protiv lica UNCG PJ Podgorica, jer se u tom kontektstu, radi o tipičnom primjeru lažnog prijavljivanja a sve radi zastrašivanja iz čl. 388 st. 1 KZ CG za koje djelo je zaprijećena kazna od 3 mjeseca do 3 godine zatvora”, navedeno je u reagovanju.

Bonus video: