Transplantacija prve bioničke ruke sa čulom dodira

“Ovo je pravi napredak, prava nada za pacijente sa amputiranim udovima. Biće ovo prva proteza koja će obezbijediti komunikaciju u realnom vremenu”
53 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2013. 21:32h

Prva bionička ruka koja omogućava vlasniku da osjeća dodir biće transplantovana za nekoliko mjeseci u pionirskoj operaciji koja bi mogla da uvede novu generaciju vještačkih udova osjetljivih na dodir.

Pacijent je muškarac 20-tih godina čije ime nije objelodanjeno. Živi u Rimu, a donji dio ruke izgubio je u nesreći, objasnio je Silvestro Mičera, sa Federalne politehničke škole u Lozani, u Švajcarskoj.

Nova bionička ruka biće povezana sa nervnim sistemom, u nadi da će pacijent moći da kontroliše pokrete ruke, kao i da prima signale sa senzora koji se nalaze u koži vještačke ruke, piše Blic.

Dr Mičera kaže da će ruka biti povezana direktno sa pacijentovim nervnim sistemom preko elektroda koje će biti prikačene na dva od nekoliko glavnih živaca ruke, medijalni i ulnarni.

Za sada je planirano da pacijent nosi bioničku ruku mjesec dana kako bi se vidjelo kako se on adaptira vještačkom delu svog tela

“Ovo je pravi napredak, prava nada za pacijente sa amputiranim udovima. Biće ovo prva proteza koja će obezbijediti komunikaciju u realnom vremenu”, objašnjava dr Mičera. “Jasno je da što više čulnih manifestacija pacijent doživljava, to će brže i prije prihvatiti novi dio sebe”.

“Ideja je da pacijent može da osjeti dvije ili tri stvari. Može neko da vas uštine i da primate informacije iz tri prsta, ili možete da osjetite pokret u ruci i zglobu”.

Za sada je planirano da pacijent nosi bioničku ruku mjesec dana kako bi se vidjelo kako se on adaptira vještačkom delu svog tela. Ukoliko sve bude u redu, model potpuno funkcionalne ruke biće spreman za testiranje za dvije godine.

Jedno od neriješenih pitanja jeste da li će pacijenti moći da se naviknu da je nose sve vrijeme, ili će morati da je povremeno skidaju i odmaraju se.

Drugi problem koji čeka naučnike jeste kako sakriti mrežu kablova koja se nalazi ispod kože vještačke ruke, tačnije, prolaze kroz kožu. Zato se razmišlja da se postave ispod kože.

U 2009. godini, pacijent Pjerpaolo Petrucijelo je mogao da pokreće prste ranijeg modela bioničke ruke, da ih stegne u pesnicu i drži predmete. Pjerpaolo je opisao osećaj kao da su ga iglice peckale po dlanu.

Ova verzija bioničke ruke imala je samo dva područja za čulo dodira, dok će najnoviji tip slati senzorne informacije sa svih prstiju, kao i sa dlana i zglobova.

Bonus video: