Vještačka inteligencija ispravlja neuspjele selfije

Autori softvera tvrde da je trenutno dosta teško reprodukovati “lažne oči” ako osoba na fotografiji nosi naočare, ali to planiraju popraviti u budućim verzijama
0 komentar(a)
selfi, Foto: Shutterstock
selfi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2018. 09:54h

Dok većina korisnika Facebooka pri snimanju selfija nastoji da makne bubuljice, bore ili neke druge nedostatke, FB ide korak dalje. Najnovija primjena vještačke lnteligencije omogućiće korisnicima da otvore oči na fotografiji, iako su ih tokom fotografisanja slučajno zatvorili, piše TechRadar.

Za ovu demonstraciju digitalnog čarobnjaštva odgovorna je napredna tehnika mašinskog učenja pod imenom “generativna mreža za nezgode” odnosno “generative adversarial network” (GAN). Razvojni tim iz FB naučio je vještačku inteligenciju da promatra sliku na kojoj ste trepnuli, uporedi je sa vašom fotografijom gdje ne trepćete i da vam potom na neuspjelom selfiju “otvori oči”. Na projektu GAN rade programeri Brajan Dolanski i Kristijan Kanton Ferer koji su ovog ponedjeljka objavili naučni rad u kojem detaljno opisuju cijeli tehnološki proces. Facebook bi jednog dana, ako sve prođe po planu, mogao dodati GAN kaofunkciju za svoje aplikacije Instagram i FB, iako se taj plan ne spominje ni u jednom dijelu naučnog rada.

Dolanski i Ferer naučili su vještačku inteligencijui da prepoznaje detalje poput boje zjenice, tona kože, konture očiju i osvjetljenja. Nakon što su ‘ispravili’ nekoliko fotografija, dali su ih korisnicima koje su zamolili da prepoznaju fotomontažu. Rezultati su bili iznenađujući: 54 odsto ispitanika nije moglo razlikovati pravu fotografiju od montirane.

Autori softvera tvrde da je trenutno dosta teško reprodukovati “lažne oči” ako osoba na fotografiji nosi naočare, ali to planiraju popraviti u budućim verzijama.

Bonus video: