Srbiji ide bolje sa softverom nego sa malinama, CG i dalje prodaje hardver

U Srbiji je vrijednost IT industrije u 2012. procijenjena na oko 400 miliona dolara. Za Crnu Goru nema podatka
8 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 07:57h

Srbija u IT oblasti izdvaja 60 eura po glavi stanovnika, što je, prema riječima srpskog ministra trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića, više nego u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji. Znatno više u IT sektor ulaže Hrvatska, koja izdvaja 200 eura po glavi stanovnika, dok neke zemlje zapadne Evrope za IT sektor u prosjeku izdvajaju i do 800 eura.

Crna Gora nema precizne brojke o tome koliko u toj industriji uopšte ima zaposlenih, koliko je u Crnoj Gori IT kompanija, te koliko one učestvuju u crnogorskoj ekonomiji.

"Informacije o veličini i strukturi IT tržišta u Crnoj Gori nijesu u potpunosti pouzdane, jer ne postoje posebni statistički podaci za taj sektor ”, kazao je nedavno “Vijestima" Veselin Dragićević, sekretar Odbora Udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija Privredne komore.

ICT firme jedva žive, a država nema preciznu statistiku o tom sektoru >>>

U Centralnom registru privrednih subjekata upisano je nešto više od 430 firmi koje formalno pripadaju IT sektoru. Od tog broja oko 49 odsto čine proizvođači i distributeri računara i računarske opreme, a 51 odsto proizvođači i distributeri računarskih usluga i programa. Broj aktivnih firmi je upola manji i, prema nekim procjenama, danas u Crnoj Gori posluje nešto više od 200 IT kompanija.

Prodaja hardvera čini 80 odsto crnogorskog IT biznisa, svega nekoliko kompanija se ozbiljnije bavi složenijim informatičkim rješenjima, uslugama i razvojem softvera. Većina informatičkih firmi u Crnoj Gori je u prvoj polovini 2012. imala pad prihoda od 20 do 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, poslujući uglavnom na ivici rentabilnosti ili ispod nje.

“Vjetar u leđa” srpskoj IT industriji dao je podatak da je ta država lani prvi put zaradila više od izvoza softvera, nego od izvoza malina. Srbija je prošle godine od izvoza malina zaradila 140 miliona dolara. Izvoz softera toj državi je donio gotovo dvostruko više novca

U Srbiji je vrijednost te industrije u 2012. procijenjena na oko 400 miliona dolara. Za Crnu Goru - opet bez podatka...

“Vjetar u leđa” srpskoj IT industriji dao je podatak da je ta država lani prvi put zaradila više od izvoza softvera, nego od izvoza malina. Srbija je prošle godine od izvoza malina zaradila 140 miliona dolara. Izvoz softera toj državi je donio gotovo dvostruko više novca. U srpskoj IT industriji, kazao je Ljajić, radi oko 6.500 ljudi. Ljajić smatra da je IT oblast u kojoj postoje veliki izvozni potencijali i šanse za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, te da su za to potrebna veća ulaganja.

Srbija u 2011. više zaradila od izvoza softvera nego od izvoza malina >>>

Prema predlogu budžeta za 2013, predviđena sredstva za Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije iznose 5,36 miliona eura, što je nešto više u odnosu na lani, kada je budžet MIDT iznosio 4,27 miliona, ali i višestruko manje nego 2009, kada je u kasi tog Ministarstva bilo 10 miliona eura...

Bonus video: