Foursquare kao šansa za biznis: Najviše prijava iz Podgorice i sa primorja

Lokacijski marketing postaje trend koji kompanije ne mogu ignorisati: Da li je dobro da korisnici govore o vama, a vi ne znate šta kažu?
77 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 14:00h

Broj korisnika Foursquare mreže u Crnoj Gori za sada je nepoznat, nepoznat je i ukupan broj kreiranih lokacija, prijava korisnika na tim lokacijama...

Ipak, upućeni tvrde da sve to ne bi trebalo da odvrati bilo koga ko se bavi biznisom da makar pokuša da iskoristi marketinški potencijal te geolokacijske mreže.

“Zahvaljujući Foursquareu vaš biznis od malog može postati velik i prepoznatljiv”, kaže biznis trener i osnivač Blue Coach agencije Srđan Vukčević.

Foursquare je relativno mlada društvena mreža, bazirana na praćenju lokacija članova mreže putem aplikacije instalirane na mobilnom uređaju korisnika. Usluga radi isključivo na uređajima koji imaju GPS funkciju, što su u današnje vrijeme svi pametni uređaji.

"Gambori u slatko-kiselom sosu. Obimna porcija, jako kalorična za jednu osobu, ali odličnog ukusa”, jedna je od preporuka korisnika za kineski restoran u Podgorici

"Gambori u slatko-kiselom sosu. Obimna porcija, jako kalorična za jednu osobu, ali odličnog ukusa”, jedna je od preporuka korisnika za kineski restoran u Podgorici.

Za one koji žele da iznajme automobil, možda bi valjana bila informacija da u Rent-a-Car in Montenegro agenciji mogu da rezervišu automobil putem interneta. Crnogorski korisnici su bili vrijedni i popisali i velik broj lokacija na kojima je dostupan besplatan pristup internetu.

No, komentari na Foursquareu nisu uvijek pozitivni i to je ono što je za biznis možda i još korisnije - iz prve ruke čuju gdje su problemi, šta ne odgovara njihovim klijentima...

“Nema bežičnog interneta, nema crnog, imaju samo domaće pivo”, jedan je od utisaka o ponudi jednog podgoričkog paba.

Multiplikacija komentara i doživljaja ljudi koji koriste Foursquare, kaže Vukčević, može biti veoma opasna za biznis - ili se može pretvoriti u veliku šansu.

Kako da koristite Foursquare, Video: YouTube

Ova mreža, ne samo u Crnoj Gori, već globalno, nema toliko korisnika koliko Facebook i Twitter. Broj korisnika Facebooka u septembru je prešao milijardu. Na Twitteru ih je upola manje, dok Foursquare ima nešto preko 20 miliona korisnika. Foursquare je, međutim, direktno povezan sa Facebookom i Twitterom, i putem tih mreža korisnik može da podijeli svaki svoj utisak.

"A većina onih koji koriste Foursquare je jako uticajna u svijetu društvenih mreža, pa svaki njihov komentar ima nevjerovatnu rezonancu”, kaže Vukčević.

Brojne su prednosti ove geolokacijske mreže: Kupci su nepristrasni u ocjenjivanju proizvoda i usluga; zahvaljujući Foursquareu, nevidljiv biznis vrlo lako postaje vidljiv... Osim što korisnici dijele svoje utiske o određenoj lokaciji, i vlasnici lokacija mogu uticati na vidljivost svog biznisa na Foursquareu.

Ta mreža omogućava kreiranje digitalnih programa lojalnosti, pa je tako moguće nagraditi klijente koji najviše borave u vašoj radnji ili najviše dijele sa drugima sadržaj koji se tiče određenog biznisa.

“Možete privući veliki broj novih kupaca koristeći specijalne ponude koje ste kreirali preko Foursquarea”, savjetuje Vukčević.

Jedna od crnogorskih kompanija koja je iskoristila ovu priliku je La Mia Casa, distributer brendova Salt & Pepper, Nef-Nef, Brilliant i Viokef za Crnu Goru. Za prvih 100 prijava, La Mia Casa je je poklanjala 100 šolja sa horoskopskim znacima; predviđen je popust od pet odsto za svaku petu prijavu. Korisnik koji se često prijavljuje na određenu lokaciju postaje njen major, a La Mia Casa je za majora obezbijedila 10 odsto popusta na artikle koji već nisu sniženi.

Među onima koji su, osim prisustva na Facebooku i drugim društvenim mrežama, prepoznali i značaj Foursquarea, je Prva banka Crne Gore, čije su sve poslovnice i bankomati mapirani na toj mreži.

Izbor bilo koje od 57 lokacija korisnika vodi do detaljnijeg prikaza svake od njih

“Prva banka je sve svoje lokacije, njih 57, na Foursquareu označila prvenstveno zbog turista i svih onih koji preko pametnih telefona žele naći najbližu banku ili bankomat”, kaže Jelena Pavićević, direktorica korporativnih komunikacija. Za takav potez, dodaje ona, Prva banka se odlučila nakon što su ljetos nevladina organizacija Digatalizuj.me i UNDP kancelarija u Crnoj Gori (Razvojni program Ujedinjenih nacija) započeli projekat mapiranja značajnih lokacija na sjeveru Crne Gore.

Bojan Ćinćur kao neke od uspješnijih specijala iz regiona izdvaja parking mjesto rezervisano za majora i jedan u kojem nakon tri naručena piva posjetilac lokala može da poželi koju će pjesmu pjevač pjevati za njega

Za sada su u okviru projekta Foursquare za razvoj sjevera Crne Gore mapirane lokacije u nacionalnim parkovima Biogradska gora i Durmitor, okolini Nikšića, Kolašinu. Posjetioci tih krajeva sada mogu lako na Foursquareu saznati gdje se može naći prenoćište, kakve su cijene taksi prevoza, ko su taksisti i kako doći do njih, tu su i lokacije sa preporučenim restoranima, ali i preporuke za planinarske ili neke lakše, “šetačke” ture, informacije o lokacijama sa ljekovitim biljem, proizvođačima domaćih proizvoda...

Samo uvedete internet i eto vam soba i sela punih turista >>>

Foursquare: Samo je nebo granica >>>

Cilj mapiranja lokacija na sjeveru je popularizacija turističkih potencijala tog dijela države. Cilj mapiranja bilo koje druge lokacije nije mnogo drugačiji. Za Vukčevića nema dileme kad je prisustvo na Foursquareu u pitanju, jer zahvaljujući toj mreži, kaže on, “biznis ulazi u digitalni svijet i lako može od malog postati veliki biznis, i prepoznatljiv na puno brži, efikasniji i jeftiniji način od tradicionalnog načina reklamiranja ili ulaganja u marketing uopšte ”...

Podgorica i primorje najaktivniji

Iz Crne Gore, na Foursquare mreži su najaktivniji korisnici iz Podgorice i oni na primorju. Bojan Ćinćur, superuser, jedan od onih koji brinu da sve na lokalnom nivou na toj geolokacijskoj mreži bude kako treba, kaže da je na primorju mnogo korisnika iz Rusije, te da su iz tog dijela Crne Gore brojni savjeti objavljeni na stranim jezicima - ruskom, engleskom i italijanskom.

Ćinćur kao superuser pomaže u sređivanju podataka i rješavanju problema koje prijave korisnici, a koji se odnose na postojanje duplih lokacija, loše unesenih naziva, pozicija...

"Postoje tri nivoa superusera i svaki od njih ima svoje privilegije. Superuser se može postati nakon što pročitate Foursquare uputstva i potom položite test, nakon čega, poslije tri do četiri sedmice, dobijate odobrenje i status super usera”, objašnjava on.

Kada je tek postao superuser, Ćinćur kaže da je imao mnogo posla oko sređivanja unesenih lokacija. Foursquare ima definisana pravila oko načina unosa, ali je, kaže Ćinćur, najvažnije paziti na samu lokaciju u smislu da ona na mapi bude postavljena na mjestu gdje se i fizički nalazi, paziti na izbor kategorije kojoj lokacija pripada, te unosa samog naziva.

Bilo je mnogo pogrešnih lokacija, ali sada je sve svedeno na minimum. Posla je u početku bilo puno, sad već samo nekoliko sati nedjeljno. Većina unesenih podataka je pročišćena i sređena

Crnogorski korisnici, dodaje Ćinćur, najviše griješe u izboru kategorije, te pri imenovanju mjesta koje unose na Foursquare. Ipak, danas superuser u Crnoj Gori ima mnogo manje posla nego nekad.

“Bilo je mnogo pogrešnih lokacija, ali sada je sve svedeno na minimum. Posla je u početku bilo puno, sad već samo nekoliko sati nedjeljno. Većina unesenih podataka je pročišćena i sređena”, kaže on.

Kako to radi region

Bojan Ćinćur kao neke od uspješnijih specijala iz regiona izdvaja parking mjesto rezervisano za majora i jedan u kojem nakon tri naručena piva posjetilac lokala može da poželi koju će pjesmu pjevač pjevati za njega. Pred vama su još neki uspješni regionalni specijali...

HRVATSKA:

Akrokor: Za pet čekiranja u određenim Super Konzumima korisnik dobija poklon bon od 50 kuna za kupovinu u Konzum internet trgovini.

Prijavljivanjem sa nekim 4SQ prijateljem u Super Konzumu u Avenue Mallu korisnik dobija kutiju keksa kao prijateljski poklon.

ShoeBeDo za prvi check-in, odnosno prijavu u svojoj ili voodoo trgovini daje besplatne pertle za cipele.

Nakon tri prijave u Tisak media centrima korisnik dobija poklon bon od 50 kuna koji može da iskoristi za kupovinu knjiga, muzike, filmova i igara.

Grawe osiguranje za prvu prijavu u jednoj od njihovih kancelarija korisnik dobija specijalnu pogodnost ili promotivni poklon.

SRBIJA

McDonalds je organizovao promotivnu akciju, za tri prijave u periodu od 14 dana i potrošenu vrijednost od 200 dinara korisnik je mogao da dobije jedan sok ili pitu.

KFC je za prijavu sa prijateljem i kupljenu koficu piletine poklanjao kesicu pomfrita.

U zlatari Stefanović su za prvu prijavu davali popust pri kupovini srebrnog nebrendiranog nakita.

Foursquare ukratko

Najvažnije opcije Foursquare aplikacije su: Friends, Explore, Lists, Me i Check In.

Friends sadrži aktivnosti vaših prijatelja, odnosno onih koji su se posljednji prijavili na neku lokaciju.

Explore omogućava pretragu okoline i potencijalnih lokacija koje biste željeli da posjetite. Rezultate možete da filtrirate po sljedećim kriterijumima: Specijali, hrana, kafa, noćni provod, prodavnice, građevine u okolini, poznate lokacije na otvorenom.

Lists sadrži listu savjeta (tips), odnosno onih lokacija koje ste označili kao one koje želite da posjetite ili ste ih već posjetili. Me sadrži listu vaših aktivnosti, te listu lokacija na kojima ste major. Svakom prijavom na neku lokaciju na Foursquareu osvajate bodove. U dijelu Stats su prikazani bodovi vaši i poeni vaših prijatelja osvojeni u posljednjih sedam dana, čime se među korisnicima podstiče takmičarski duh - ko je veći “Foursquare manijak”.

Opcija Check In omogućava prijavu na određenu lokaciju. Foursquare pomoću GPS-a nalazi trenutnu poziciju korisnika i nudi lokacije u njegovoj blizini. Na svaki čekin, možete ostaviti komentar, savjet i fotografiju. Ako tražena lokacija ne postoji, možete je dodati korišćenjem opcije Add Place koja se pojavljuje na dnu liste rezultata pretrage lokacija.

Tokom kreiranja lokacije unesite naziv, adresu i potvrditi lokaciju na mapi.

Bonus video: