Ako dobijete poruku da ste dobitnik skoro milion dolara, obrišite je i ne odgovarajte

Ovih dana među korisnicima T-Mobile mreže kruži SMS poruka o navodnom dobitnu tajlandske lutrije
335 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 17:15h

"Your mobile No. won $ 950.000 in the 2012. GLO Mobile International SMS Raffle Draw.to claim, send your Name/Address/age/Ref: TOTM1 to Sompoo: mrprachat@yahoo.co.th", sadržaj je poruke na engleskom jeziku koja ovih dana kruži među korisnicima T-Mobile Crna Gora mobilne mreže.

U poruci se primalac obavještava kako je, navodno, osvojio 950 hiljada američkih dolara na lutriji, te da, potvrde radi, na email adresu mrprachat@yahoo.co.th pošalje lične podatke kao što su ime i prezime, adresa, starost...

U Crnogorskom telekomu, čija je T-Mobile kćerka kompanija, kažu da je očigledno riječ o prevari.

"Poruke poput ove koja kruži među crnogorskim korisnicima najčešće su povezane sa pokušajima zloupotrebe, iniciranja korisnika da posjete neki sajt ili pošalju podatke kako bi "stvarno" dobili nagradu"...

GLO, skraćenica koja se umjesto broja, navodi kao podatak sa kojeg se šalje poruka, na internetu se može naći kao skraćenica za Government Lottery Office Thailand, odnosno skraćenica lutrije Tajlanda.

"Poruke poput ove koja kruži među crnogorskim korisnicima najčešće su povezane sa pokušajima zloupotrebe, iniciranja korisnika da posjete neki sajt ili pošalju podatke kako bi "stvarno" dobili nagradu...", navode u Telekomu.

Inače, postoji mogućnost da se sa internet sajtova šalju sms poruke za koje se može upisati naziv pošiljaoca.

Poruke slične sadržine, osim putem SMS-a, kruže i među korisnicima usluge elektronske pošte širom svijeta.

Namjera pošiljaoca je da na prevaru dobije lične podatke korisnika, koje bi kasnije mogao da zloupotrijebi. Preporuka korisnicima je da omadh obrišu poruke slične sadržine i da nikad ne odgovaraju na njih.

Bonus video: