Možete li zamisliti blog Mila Đukanovića?

Crnogorska digitalna zajednica vjeruje da će, nakon što Đukanović (ponovo) postane premijer, tu biti kraj čak i onih rijetkih on-line blog nastupa političara iz Crne Gore
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 14:58h

Nakon što su te referendumske godine neki mladi independisti i unionisti, koji su dosta vremena provodili pred računarskim monitorima, borbu za državu vodili na forumima i blogovima, njihovim stopama su, pošto je Crna Gora vratila nezavisnost, krenuli i političari.

A onda su se, izgleda, svi umorili. Onima koji su se bavili samo “sudbonosnim 21.majem” nije za zamjeriti, oni su svoju bitku dobili. Crnogorska Vlada je, međutim, od on-line “bitke” odustala i prije nego je ta “bitka” i počela: Lokacija pppol.blog.gov.me je, kako se navodi u zaglavlju stranice, zvaničan blog Vlade Crne Gore, no na njoj, osim dobrodošlice posjetiocima, u martu 2010, drugog sadržaja nema.

Bolji primjer kad je blogovanje u pitanju, nije dalo ni Ministarstvo odbrane, koje je posljednji post objavilo u aprilu 2011, kada je crnogorska delegacija koju je predvodio predsjednik Filip Vujanović boravila u Avganistanu, u posjeti vojnicima.

Svoje blogovanje odavno je ostavio i aktuelni, uskoro bivši premijer Igor Lukšić, koji se putem bloga posljednji put oglasio prije skoro godinu, tekstom “Na kraju godine”, na crnogorskom i engleskom jeziku. I on se, izgleda, pozdravio i prije nego je jasno bilo da će premijersku fotelju ponovo zauzeti Milo Đukanović. I, vjeruje crnogorska digitalna zajednica, tu će biti kraj čak i onih rijetkih on-line blog nastupa političara iz Crne Gore, jer Đukanović nije poznat kao neko kome je računar omiljena alatka, pa teško da građani mogu očekivati da će stari-novi premijer pisati blog...

Rijetki pišu “za svoj groš”

“Trenutno nam niko u regionu ne bi pozavidio na blogerskoj sceni”, mišljenja je community manager i bloger Itana Prljević .

Novi blogovi i blogeri se pojavljuju, ali njihovo interesovanje za daljim objavama opada već poslije nekoliko postova. Razlog tome, kaže Prljević, može biti očekivanje autora da od tih objava nešto i zarade. A onda kad se to ne desi, jer prava je rijetkost na nekom blogu, kako crnogorskom, tako i onima u regionu, vidjeti plaćeni oglas, blogovi ostaju mjesta za sakupljanje prašine.

“Neko odustaje zbog neisplativosti, neko zbog nedostatka inspiracije, koju ja mogu da, ponovo, jedino povežem sa nedostatkom finansija. Tako na kraju ostane šačica entuzijasta, koji pišu što se kaže ‘za svoj groš’ i uglavnom to i jesu najkvalitetniji blogovi”, kaže ona.

Prljević je mišljenja da oni koji se upuste u avanturu blogovanja u najvećem dijelu griješe jer očekuju da će se od blogovanja i obogatiti.

“Niko ne vidi blog kao svoju ličnu kartu, svima dostupnu, jedinstven način da iskažu svoje stavove, vještine, da se pokažu, a makar mi Crnogorci to volimo. Možda su nam slike automobila i mačaka na Facebooku ipak dovoljna satisfakcija”, kaže ona.

Zakazali političari, zakazali građani, a ni sa korporativnim blogovima u Crnoj Gori situacija nije mnogo bolja.

Niko ne vidi blog kao svoju ličnu kartu, svima dostupnu, jedinstven način da iskažu svoje stavove, vještine, da se pokažu, a makar mi Crnogorci to volimo. Možda su nam slike automobila i mačaka na Facebooku ipak dovoljna satisfakcija

Domaća blogerska scena svoje kakvo-takvo “buđenje” u najvećem dijelu može da zahvali nevladinoj organizaciji Digitalizuj.me, koja na svojoj internet lokaciji redovno objavljuje blogove različitih autora i na taj način, kaže Prljević, podstiče mlade da koriste svoje mjesto na webu.

“Digitalizuj.me je otvoren za nove i stare blogere, tu će svoje mjesto naći svi koji imaju nešto da kažu, a nemaju gdje. Osnivači Digitalizuj.me pokreta Nataša Đukanović, Predrag Lešić i Vladimir Vulić, se konstanto trude da održe zajednicu na okupu različitim akcijama, u cilju razvoja i zajedničkog napretka”, kaže Prljević.

Jedan od osnivača Digitalizuj.me, Vladimir Vulić, biće i jedini učesnik iz Crne Gore među brojnim blogerima iz regiona na Blogomaniji, regionalnoj konferenciji posvećenoj blogu i blogerima.

Političari i skandali adreanlinska injekcija

Iako na Blogomaniji učestvuje skoro 50 blogera iz Srbije, Miloje Sekulić, internet i poslovni konsultant, ne misli da je srpska blog scena u mnogo boljem položaju od crnogorske. Za njega, ona je “na aparatima za vještačko održanje života”.

“Prene se samo povremenim adrenalinskim inekcijama koje su uzrokovane aferama iz oblasti politike ili skandalima na estradi”, kaže Sekulić.

I u Srbiji, kao u slučaju Crne Gore, kaže on, do kolapsa blog scene je dovelo neispunjenje sna da se od bloga može zaraditi. Ipak, dodaje optimistično, postoji u Srbiji nekoliko upornih pojedinaca, čak i cijelih grana, među kojima je Linux zajednica, pojedinci koji izražavaju svoje stavove, pjesnici... koji se ne daju.

“Njih u suštini ne zanima da od blogovanja žive, oni u tome uživaju”, dodaje on.

Blog je odličan test za novinare

Savjetnik za poslovnu promjenu interneta Dragan Varagić je mišljenja da u Srbiji ipak nije sve tako crno i da se na blogerskoj sceni u toj državi u kratkim vremenskim razmacima pojavljuju novi blogeri, od kojih većina nije naročito opterećena time da li će nešto zaraditi ili ne.

“Sve je veći broj i privatnih i kompanijskih blogova koji su napravljeni sa ciljem da promovišu ono što pojedinac ili firma radi. U posebnoj su kategoriji i blogovi koji su kreirani zato što dobro urađen blog može biti dobro vidljiv na pretraživačima. U ovoj kategoriji blogova značajno je manje i kvalitetnih blogova, ali svako-malo pojavi se poneki tzv. SEO blog koji je vrijedno pomenuti”, kaže Varagić.

U Srbiji se, dodaje on, pojavljuje i sve više novinarskih blogova i on je mišljenja da će se taj trend dodatno intenzivirati u narednim godinama.

“To je logično - najbolje se vježbati i potvrditi kvalitet novinara upravo preko njihovih blogova”, kaže Varagić.

On je mišljenja da je budućnost blogovanja u regionu svijetla, “jer sve veći broj osoba polako shvata da blogovi mogu veoma lijepo da posluže za promociju onoga što radimo ili što želimo da radimo”.

Možda bi Ministarstvo odbrane moglo razmisliti o tome da ponovo aktivira blogove, ali da postove objavljuju vojnici u Avganistanu lično

Šta će prenuti crnogorsku blogersku scenu? Možda bi Ministarstvo odbrane moglo razmisliti o tome da ponovo aktivira blogove, ali da postove objavljuju vojnici u Avganistanu lično - možda bi njihove porodice, sugrađani, prijatelji... voljele da čuju iz prve ruke kako to izgleda biti u vojnoj misiji.

Mediji u Crnoj Gori nerijetko citiraju političare koji su prisutni na domaćem internet prostoru. Lider pokreta za promjene, Nebojša Medojević, u tom smislu, prednjači u odnosu na ostale, istina, on to ne radi putem bloga, već putem Facebook društvene mreže. Mediji su prenosili i pisanja Igora Lukšića kad je počeo da bloguje.

Građani rado diskutuju sa Lukšićem na Facebooku. Crnogorski građani su rado tamo gdje i političari... Pa, možda bi i blogovanje starog-novog premijera pomoglo da crnogorska blog zajednica, i uopšte internet scena, malo živnu...

Blogomanija će biti održana na Staroj planini, u Srbiji, od 7. do 9. decembra. Na konferenciji će se okupiti najpopularniji blogeri regiona, te oni koji žele da postanu blogeri.

Tema konferencije je uticaj blogova i društvenih mreža na društveni i politički život u regionu.

Galerija

Bonus video: