Kako IT može pomoći razvoj i dizanje kvaliteta javnog sektora

Na panelu koji će biti održan u utorak na FPN, biće riječi o transparentnosti institucija, njihovim kapacitetima i spremnosti da komuniciraju sa građanima online, elektronskim peticijama...
0 komentar(a)
vlada, internet, Foto: Shutterstock
vlada, internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2012. 16:40h

Prvi u nizu panela na teme kako IT mehanizmi unaprjeđuju efikasnost rada javnog sektora, transparentnost njegovog rada i odnos prema građanima, koje nevladina organizacija Digitalizuj.me organizuje u saradnji sa programom Good Governance Activity in Montenegro, biće održan u utorak, na Fakultetu političkih nauka, sa početkom u 19 sati.

Gosti panela su Sanja Bojanić, šefica Sektora za demokratsko upravljanje u UNDP, Darko Ivanović, direktor komunikacija u Građanskoj alijansi, Milica Kovačević, predsjednica CDT i Ana Selić, direktor odjeljenja za istraživanje javnih politika u CEMI.

"Good Governance Activity in Montenegro” je projekat koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a implementira East-West Management Institute (EWMI).

Osnovni cilj projekta je da pomogne razvoj transparentnih i odgovornih državnih institucija, kao i da ojača ulogu građanskog društva i privatnog sektora. Fokus projekta su pravosudni sistem, biznis regulativa i jačanje uloga nevladinih organizacija. Projekat se takođe bavi i jačanjem povjerenja u institucije i sudstvo kroz istraživačko novinarstvo i jačanje kontrole.

Sastoji se od tri nezavisne komponente:

  • Jačanje kontrole od strane građanskog društva i smanjenje korupcije: Jačanje povjerenja u državnu administraciju i sudstvo, poboljšanje kontrole istih, kao i podrška organizacijama, kao što su nevladine organizacije, mediji i biznis udruženja, koje se bave nadgledanjem i kontrolom ovih institucija
  • Reforma biznis okruženja i registracije preduzeća: Cilj je poboljšanje komunikacije sa državnim institucijama, pojednostavljivanje procesa registracije preduzeća i dobijanja adekvatnih dozvola, kao i smanjenje korupcije i generalno poboljšanje poslovnog okruženja
  • Unaprjeđivanje sudske administracije i transparentnosti sudskog sistema: Promovisanje reformi i jačanje sudskog sistema sa ciljem da se poveća efikasnost i transparentnost.

Tokom projekta, ekipa Digitalizuj.Me će realizovati dijaloge na svaku od navedenih tema, sa gostima iz relevantnih organizacija koji su učestvovali u implementaciji samog projekta. U razgovoru sa gostima posjetioci će imati priliku da se informišu o svemu što je do sada urađeno i još uvijek se radi u okviru ovog projekta.

Biće riječi o transparentnosti institucija, njihovim kapacitetima i spremnosti da komuniciraju sa građanima online, elektronskim peticijama, konfliktu interesa…

PROČITAJTE JOŠ:

Predstavljena elektronska peticija Glas građana >>>

6.000 potpisa je mnogo za elektronske peticije u Crnoj Gori >>>

Podnio peticiju o peticiji: Brojka od 6.000 mnoge diskvalifikuje >>>

Foursquare: Samo je nebo granica >>>

Bonus video: