Fleka tim pobjednik prvog Hakatona, nagrada i za najmlađe i "Mila Lekića"

Organizatori su novo takmičenje u kojem za 24 sata treba realizovati web, mobilno... rješenje najavili već za proljeće
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 19:33h

Tim koji je radio na razvoju rješenja za pomoć gorskim službama spasa pobjednik je prvog crnogorskog Hakatona, takmičenja u programiranju koje traje 24 sata.

Rješenje su razvili članovi tima kompanije Fleka Vera Kovačević, Marko Lekić, Andrija Šćepanović, Boris Džuver i Ivan Mitrić.

Njihov servis ima za cilj unaprijeđenje rada gorskih službi spasa, koje često dobijaju poruke o licima izgubljenim na planinama, o onima koji su povrijeđeni na planinarskim i sličnim turama... a SMS servis, koji je bio obavezan dio svakog rješenja prvog Hakatona, je savršen izbor zbog nedovoljno dobre pokrivenosti internet signalom na sjeveru Crne Gore. Na taj način, sistem je dostupan svim korisnicima bez obzira na to da li imaju pametni ili neki drugi mobilni telefon.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Ideja pobjedničkog rješenja je zapravo nadogradnja postojećeg sistema mapa na način da se markirane planinarske i druge rute dodatno obilježe nekom vrstom koda. Takvi kodovi bi, prema riječima Marka Lekića iz Fleke, mogli biti ili očitavani putem Android aplikacije ili bi korisnik mogao da ih šalje kao neku vrstu identifikatora putem SMS poruka sa običnog telefona.

Prvo crnogorsko takmičenje u programiranju, 44 tamičara i velik broj ideja >>>

Sve poruke koje korisnici usluge šalju sa terena stizale bi u bazu podataka koju koriste službe spasavanja. Poruke su u sistemu podijeljene po važnosti, odnosno statusu, na kritične, one čija je obrada u toku, te one koje su obrađene.

Korisnici usluge sa terena bi, kako je predviđeno, mogli čak da šalju informacije o broju povrijeđenih, ako je u pitaju nezgoda na terenu, a sistem na strani službe spasavanja je u mogućnosti da očitava i status baterije korisnika, kao i da pošalje poruku korisniku kako bi, na primjer, mogao da zna da li je na teren upućena pomoć...

Prvonagrađena ekipa je za rješenje za pomoć gorskim službama spasa osvojila ADLS Flat 2 pakete Crnogorskog telekoma za svakog člana tima na godinu dana. Svi članovi tima su osvojili i premium kartice Hipotekarne banke sa zajedničkim kreditom od 600 eura.

MIDT nagrađuje i kopirane i radove ambicioznih budžeta >>>

Učešće na prvom Hakatonu koji je održan u Srednjoj elektrotehničkoj školi "Vaso Aligrudić" u Podgorici, prijavilo je 57 učesnika. Njih 44 u subotu je, pred početak takmičenja, prezentovalo oko 20 ideja. Po završetku takmičenja, predstavljeno je devet gotovih radova.

Osim glavne, dodijeljena je i nagrada za najmlađe učesnike takmičenja, tim srednjoškolaca iz Nikšića. Učenici nikšićke elektro škole Savo Ostojić (15), Lazar Bulatović (16) i Rajko Orman (17), Aleksa Doderović (16) iz ekonomske škole, te gimnazijalac Stevan Bogosavljević (16) predstavili su se sa rješenjem za dobijanje informacija o slobodnim radnim mjestima sa biroa rada.

Najmlađi učesnici Hakatona

Na pitanje odakle njima tako mladima ideja za servis koji se ipak tiče "odraslije" populacije, kažu kako o problemima zapošljavanja svakodnevno slušaju u medijima.

Njihov sistem podrazumijeva web rješenje na strani biroa rada, koji unosi informacije o slobodnim radnim mjestima i mobilni servis putem kojeg korisnik, osoba koja traži posao, nakon registraciije, dobija informacije o svakom novom oglasu - za zanimanje koje sam izabere.

Organizatori, softverska kompanija Logate i nevladina organizacija Digitalizuj.me, su najmlađe učesnike za njihovo rješenje nagradili sa po 50 eura.

Tim koji je pokupio sve simpatije drugih takmičara i, prema njihovom izboru, "glasu građana", pobijedio ali pobjedu odnio bez materijalne nagrade, je tim koji je razvio interaktivnu igru BarCade.

BarCade je zapravo igra predviđena za igranje na ekranima televizora u restoranima. Gosti biraju iznose na koje igraju (0,10 i 0,20 eura), nakon čega se na ekranu pojavljuju likovi: Čak Noris protiv Valtera, Milo Đukanović protiv Miodraga Lekića...

Autori, programer i dizajner Milutin Pavićević i programeri Marko Anđelić i Matija Tapušković kažu da novac koji se uplaćuje za igranje BarCade igre može biti upotrijebljen kao bakšiš zaposlenima u restoranima, ali i u dobrotvorne svrhe.

"Sa parama možete da radite sve što sa parama inače može da se radi", kaže šaljivo Pavićević.

Na pitanje kome će prvo ponuditi svoju aplikaciju, uz osmjeh odgovara - "DPS-u".

"Mijenjaćemo likove u igri prema njihovim željama", dodaje on.

Zadovoljni prvim Hakatonom, kako brojem prijavljenih učesnika, tako i brojem ideja i realizovanih rješenja, organizatori su novo takmičenje u kojem za 24 sata treba realizovati web, mobilno... rješenje najavili već za proljeće. Osim toga, najavili su podršku svim timovima kako bi njihova rješenja zaživjela u praksi.

Bonus video: