Prvo crnogorsko takmičenje u programiranju, 44 tamičara i velik broj ideja

Nakon 24 sata programiranja, sve ekipe će imati priliku da predstave svoj projekat u pet minuta
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 11:53h

U subotu, tačno u podne, počelo je prvo crnogorsko takmičenje u programiranju, Hakaton. Učesnici, njih 44 (od prijavljenih 57), organizovanih u timove, u naredna 24 sata će raditi na realizaciji ideja.

Sve ideje (web, mobilne aplikacije...) moraju podrazumijevati upotrebu SMS servisa. Tako se među prezentovanim idejama našla ona koja podrazumijeva dobijanje informacija o slobodnim radnim mjestima sa biroa rada. SMS poruka bi sadržala informaciju o konkretnom zanimanju, pa bi inženjeri računarstva, na primjer, tako mogli da znaju kada se na tržištu rada traži neko njihovog profila.

Jedna grupa je predstavila servis SMS ankete, koji bi agencijama koje se bave ispitivanjem javnosti olakšale posao istraživanja. Ankete bi, kako su ideju predstavili autori, trebalo da budu realizovane putem SMS-a.

Tokom prezentacije ideja koje će biti realizovane do nedjelje u podne, predstavljeno je više rješenja za taksi službe. Jedna od njih podrazumijeva da korisnik u slučaju kada je nemoguće dobiti taksi putem telefona, do slobodnog vozila automatski dolazi putem SMS-a.

Jedan od učesnika je prezentovao ideju dijeljenja troškova taksi prevoza. To bi značilo da ako osoba svakog dana putuje na relaciji Blok 5 - Stari aerodrom u Podgorici, šalje SMS o tome u koliko sati i kojeg dana ide do određenog mjesta, a potom se više njih, koji putuju na istoj relaciji, sastave i podijele troškove puta.

Tokom naredna 24 sata biće realizovano i rješenje za pomoć gorskim službama spasa, koji znači pomoć za lociranje osoba koje su izgubljene u šumi, na planini... Planirana je i realizacija servisa za donaciju krvi, WEB servis za pokretanje donatorskih kampanja

Inspirisan nedavnom prehladom i nemogućnošću da putem telefona, odnosno broja na kojem se zakazuju pregledi kod izabranih ljekara, zakaže pregled, jedan učesnik i njegov tim radiće na realizciji rješenja za zakazivanje pregleda putem SMS-a: Korisnik bi poslao poruku, dobio informaciju o slobodnim terminima, izabrao termin i na taj način zakazao pregeld.

Prije zvaničnog početka takmičenja prezentovana je i ideja za realizaciju projekta SMS prevodilac, koja bi korisniku omogućila da putem SMS-a dobije prevod za traženi pojam. Planirana je i realizacija SMS konvertora valuta, te SMS servis za pomoć pilotima, putem kojeg bi oni mogli da slanjem SMS poruke sa kodom aerodroma dobiju poruku o vremenskim prilikama u formatu koji je poznat avijatičarima.

Među prezentovanim idejama je i jedna interaktivna igra, gdje bi se korisnici takmičili u ostavljanju napojnica u kafićima, restoranima...

Organizatori Hakatona, softverska kompanija Logate i nevladina organizacija Digitalizuj.me, su oduševljeni brojem prijavljenih takmičara, među kojima su četiri djevojke.

"Kada smo počeli priču o organizaciji prvog Hakatona, nijesmo očekivali više od dvadesetak ljudi. Oduševljeni smo ovolikim brojem i nevjerovatnom raznovrsnošću profila prijavljenih individua i timova", rekao je ranije Predrag Lešić, jedanod osnivača Digitalizuj.me.

Nakon 24 sata programiranja, sve ekipe će imati priliku da predstave svoj projekat u pet minuta. Radovi, prema riječima Lešića, ne moraju biti do kraja realizovani.

Sudije će na osnovu ideje i primjenljivosti projekta donijeti odluku o pobjedniku.

Organizatori su za pobjednike obezbijedili nagrade putem sponzora, Crnogorskog Telekoma i Hipotekarne banke. Crnogorski Telekom nagrađuje pobjednike ADSL Flat 2 godišnjom pretplatom za svakog člana pobjedničkog tima. Hipotekarna banka svim članovima prvoplasirane ekipe dodjeljuje po premium karticu sa zajedničkim kreditom od 600 eura.

Takmičenje se održava u Srednjoj elektrotehničoj školi “Vaso Aligrudić” u Podgorici. Tok takmičenja možete pratiti na Twitteru, pod hashtagom #HakatonME.

Galerija

Bonus video: