Biste li voljeli da taksi naručujete tvitom?

Pružanje usluga naručivanja taksi vozila na Twitteru je, izgleda, odličan poslovni potez
10 komentar(a)
taksi, Foto: Shutterstock.com
taksi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.10.2012. 12:27h

“Na Lazarevačkom drumu u smeru ka Žarkovu stvara se velika gužva. #bgsaobracaj”, “858 za 3 min. Ovo ti je 10-ta vožnja, biće na račun @NAXIStaxi”, “@MirkovicSnezana 271 te čeka ispred broja 3”, samo su neke od poruka sa profila beogradske taksi službe Naxis, koja uslugu naručivanja vozila pruža i putem Twitter mikroblog servisa.

Projekat je, navode u kompaniji, pokrenut prije tri mjeseca - na nagovor stalne stranke.

Čitav sistem funkcioniše jednostavno: Korisnik zaprati @NAXIStaxi na Twitteru i, kada poželi vozilo, postavi tvit na njihovom profilu.

Pružanje usluga naručivanja taksi vozila na Twitteru je, izgleda, odličan poslovni potez.

“Odziv korisnika raste iz dana u dan. U toku prvih mjesec dana imali smo oko 450 vožnjij a sada ta brojka već dostiže i 1.000 na mjesečnom nivou”, navode u tom taksi preduzeću. Kako Twitter ima prioritet kod čitanja vožnji preko kanala, oni koji vožnju naručuju putem tog servisa, vozilo dobijaju čak i za nijansu brže od onih koji vožnju naručuju koristeći klasični metod.

Zaposleni koji nisu ranije koristili Twitter, od uvođenja usluge naručivanja vožnje tim kanalom sada imaju registrovane profile.

“Proporcionalno sa porastom odziva korisnika na Twitteru raste i obim posla generalno, jer su Twitter korisnici većinom novi korisnici“.

Naxistaxi će uskoro predstaviti i Android aplikaciju pomoću koje će korisnici potpuno besplatno moći da naruče vozilo, a sistem GPS-a na telefonu će sam locirati njihov položaj, neće biti lutanja i traženja naziva ulica.

Slavni taksisti iz Bangkoka i Čikaga

Dejhat Paungke iz Bangkoka je, zahvaljujući informacionim tehnologijama, postao najpoznatiji taksista na Tajlandu. On je dvije godine tvitovao i pisao blogove o svom svakodnevnom životu. Bilo da je tema ono što je ručao tog dana ili stanje u saobraćaju, njegova moć zapažanja i veliki broj fotografija koje je objavio zadržali su na njegovom blogu i Twitter profilu veliki broj odanih posjetilaca i pratilaca.

Onda se desila eksplozija u centru Bangkoka, na Dan zaljubljenih, 14. februara. U eksploziji je dijelom uništena kuća koju je iznajmila grupa Iranaca. Vijest se brzo raširila, a Dejhat je jednako brzo sa mjesta događaja počeo da izvještava.

“Stranac je nosio torbu kad se desila eksplozija“, tvitnuo je on sa svog profila. “Izgubio je noge, ali je još uvijek živ, u Sukhumvit 71“, objavio je šta vidi i lokaciju na kojoj se eksplozija desila.

Nakon kratkog izvještaja, uslijedilo je objavljivanje fotografija oštećenog taksija, te fotografije čovjeka koji je u eksploziji izgubio nogu.

Dejhatovi tvitovi su jako brzo retvitovani, odnosno podijeljeni dalje među korisnicima, čak su privukli pažnju i tajlandske premijerke Jingluk Šinavatra.

Već sljedećeg dana broj Dejhatovih sljedbenika na Twitteru je učetvorostručen i on je postao lokalna zvijezda. Njegova fotografija se pojavila u lokalnim novinama, a pojavio se i u lokalnim vijestima. On i dalje koristi Twitter, ali osim objavljivanja lokalnih vijesti, on sada na tom servisu oglašava i svoju uslugu.

Rašid Temuri, koji taksira ulicama Čikaga, glavnog grada američke savezne države Ilinois, je otvorio Twtiter nalog, koji vodi pod imenom @ChicagoCabbie i putem koga komunicira sa svojim mušterijama.

Pružanje usluga naručivanja taksi vozila na Twitteru je, izgleda, odličan poslovni potez

Osim toga, on pozive prima koristeći i servise kao što su FourSquare, Facebook i Google Latitude.

Američki časopis “Ars Technica” piše da Temuri ne samo da je na ovaj način povećao promet, već gradi i odanu mrežu mušterija.

Crnogorska priča

Korisnici u Crnoj Gori taksi mogu da naruče putem stranice web2taxi.me, gdje kroz jednostavnu formu možete izabrati jednu od šest taksi službi (19700, 19715, 197061533, 19733i 19725).

Zasad ne postoji mobilna verzija servisa, što bi pojednostavilo i, vjerovatno, i povećalo broj korisnika usluge jer su aplikacije za pametne telefone i uređaje (iPad, iPhone, Android, Windows…), pogodnije za upotrebu interneta u hodu.

Bonus video: