Umro Stenford Ovšinski

U svojoj 50-godišnjoj karijeri Ovšinsky je, pored NiMh baterija (nikal - metal hidrid), patentirao više od 400 izuma u SAD-u i doprinio razvoju niza tehnologija
0 komentar(a)
Stenford Ovšinski, Foto: Heise.de
Stenford Ovšinski, Foto: Heise.de
Ažurirano: 19.10.2012. 16:37h

Stenford Ovšinski, samouki hemičar i fizičar koji je izmislio baterijske tehnologije koje danas koriste automobili sa hibridnim pogonom, većina pametnih telefona u svijetu i drugi aparati mobilne telefonije, umro je u 90. godini života u svom domu u Detroitu.

U svojoj 50-godišnjoj karijeri Ovšinsky je, pored NiMh baterija (nikal - metal hidrid), patentirao više od 400 izuma u SAD-u i doprinio razvoju niza tehnologija, a među njima su ponovno ispisivi kompaktni disk i DVD diskovi, LCD ravni ekran, tanke solarne ćelije i druge.

Kako prenose američki mediji, Ovšinsky nije završio fakultet ali je postao član, između ostalih, Američkog društva za fiziku i Američkog udruženja za unapređenje nauke, a za svoj doprinos dobio je niz nagrada i počasnih titula.

List "Economist" mu je, stavljajući Ovšinskog u grupu "genijalnih naučnika", jednom posvetio i članak pod naslovom "Edison našeg doba?".

Njegov sin, Harvi Ovšinski, izjavio je da je njegov otac imao strast za naukom, a posebno za alternativne izvore energije ali i za pitanja građanskih prava i druga društvena pitanja.

On je rekao da je Stenford Ovšinsky umro od komplikacija nastalih usljed karcinoma prostate.

Stenford Ovšinski je rođen 24. novembra 1922. godine u Akronu, država Ohajo.

Bonus video: