U toku su prijave za prvi crnogorski Hakaton

Tema prvog Hakatona su SMS servisi, alati za prenošenje informacija u realnom vremenu
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2012. 07:24h

U toku su prijave za prvi Hakaton koji će od 10. do 11. novembra, u trajanju od 24 sata, biti održan u Srednjoj elektrotehničoj školi “Vaso Aligrudić” u Podgorici.

Događaj je namijenjen programerima, projekt menadžerima, grafičkim i interfejs dizajnerima, ekonomistima, odnosno svima koji ovu temu doživljavaju bliskom, a puni su dobrih ideja. Organizatori Hakatona su softverska kompanija - Logate i digitalna zajednica Crne Gore - Digitalizuj.Me.

Tema prvog Hakatona su SMS servisi, alati za prenošenje informacija u realnom vremenu. Organizatori traže pojedince ili grupe (3 do 5 članova) inovatora i programera, koji imaju ideje kako iskoristiti SMS poruke u našim svakodnevnim životima, kao i da te ideje pretvore u demo aplikacije za samo 24 sata.

Najočigledniji primjer SMS servisa je obavještavanje korisnika o transakcijama sa kreditnih kartica. Zahvaljujući tom servisu, vlasnici kartica su danas u mogućnosti da istog trenutka saznaju kada je njihova kartica upotrijebljena ili zloupotrijebljena. SMS servis omogućuje blagovremeno reagovanje na sve potencijalne opasnosti.

Hakaton podrazumijeva kreativnost i ideje bez obzira koji problem se njima može riješiti. Mogućnosti su neograničene. Dovoljno je zamisliti kakve se sve promjene mogu ostvariti u turizmu, poljoprivredi, na tržistu novca ili nekretnina, na izborima ili u vršenju anketa putem SMS poruka. Hakaton ne poznaje granice i učesnicima pruža priliku da razmišljaju široko i daleko.

Organizatori Hakatona su obezbijedili SMS centar koji će učesnicima biti na raspolaganju svo vrijeme trajanja. To je jedinstvena prilika svim programerima da sagledaju tehnologiju “sa one druge strane”. Svi učesnici će na 24 sata zaboraviti telefone kao uređaje za primanje i slanje poruka i pridružiti se “pravoj ekipi” koja će pojasniti kako se primaju i šalju poruke putem web servisa, odnosno kako se komunicira sa SMS centrom. Na startu Hakatona biće održana radionica na kojoj će se učesnici upoznati sa detaljima u vezi korišćenja SMS centra.

Na kraju Hakatona, svi timovi će imati priliku da se predstave petominutnom prezentacijom, a žiri će izabrati najbolju demo aplikaciju i najoriginalnije rješenje.Hakaton je mjesto za druženje, učenje, usavršavanje i osvajanje nagrada.

Osim tehnologije, organizatori obezbjeđuju hranu, piće i vreće za spavanje.

Bonus video: