Čile vam daje vizu i 40.000 USD da svoj start-up razvijate kod njih

U planu je da do 2015. godine Čile pozove 1.000 start-upa, pa je sa dosadašnja 402, Čile već na skoro pola puta do ostvarenja cilja
68 pregleda 0 komentar(a)
Karolina Rosi, Foto: Flickr.com/webfest
Karolina Rosi, Foto: Flickr.com/webfest
Ažurirano: 25.09.2012. 11:30h

Amerika nije jedina startup friendly država – možda bi svoju šansu trebalo da potražite u Čileu.

Zvuči nevjerovatno, ali u pitanju je zemlja koja kroz Start-up program i startup inkubator državnim novcem od oporezivanja bogate rudarske industrije, gradi svoj ekosistem internet preduzetnika i mladih kompanija.

Start-up Čile je stimulativan program koji organizuje čileanska vlada sa ciljem dovođenja tehnoloških preduzetnika iz cijelog svijeta i stvaranjem “latinoameričke Silikonske doline”.

Program podržavaju značajnija ministarstava zemlje i obezbjeđuje investicije i odlične uslove za razvoj start-up projekata iz cijelog svijeta. U trenutku kada je pokrenut, 2010. godine, program je u Čile doveo 22 start-upa iz 14 zemalja pružajući im jednogodišnje vize, jednake uslove za rad i 40.000 američkih dolara investicije – i to bez bilo kakvih uslova: u Čileu ne morate da imate kompaniju, niko vam neće uzeti njen dio...

Čile startupe širom svijeta prima tri puta godišnje. Imaju jaku mentorsku mrežu, koja pomaže u njihovom razvoju. Start-up Čile organizuje i demo day za svoje startape, a posljednji takav je bio u San Francisku, gdje su se mlade kompanije predstavile najznačajnijim investitorima.

Start-upi koji su u ovom programu smiju da prihvataju i druge investicije, te da putuju van Čilea, tokom programa. Učesnici programa imaju samo obavezu da finansiraju prvi mjesec boravka u zemlji.

Karolina Rosi koja je na ovogodišnjem WebFestu predstavila Start-up Čile program, kaže da čak 40 odsto projekata ostaje u toj zemlji, čime doprinose razvoju njene ekonomije.

U planu je da do 2015. godine Čile pozove 1.000 start-upa, pa je sa dosadašnja 402, Čile već na skoro pola puta do ostvarenja cilja.

U Start-Up Chileu je već jedan start-up iz našeg okruženja (iz BiH). Za Start-up Čile su trenutno otvorene prijave za sljedeću generaciju i one će trajati do 8. oktobra.

Bonus video: