Zašto se Facebook ne "odbrani" od djece?

Sistem popularne društvene mreže za blokadu pristupa mlađima od 13 godina slabo funkcioniše
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 08:08h

Facebook ima prljavu malu tajnu, brojku koja se ne pojavljuje nigdje u njenoj opsežnoj prijavi da bi postala javna kompanija i kojom se sada nejasno bave američki savezni organi.

Agencija Rojters je objavila da oko 5,6 miliona korisnika Facebooka čine djeca za koju ta kompanija kaže da im je zabranjen pristup sajtu.

Facebook i mnogi drugi Internet sajtovi onemogućavaju pristup mlađima od 13 jer Akt o zaštiti privatnosti djece na Internetu (COPPA) zahtijeva od veb sajtova specijalan tretman dvanaestogodišnjaka ili mlađe djece.

Cilj tog zakona je da spriječi trgovce da zabadaju nos u lične informacije djece ili koriste njihove podatke da bi im nudili razne proizvode. Sajtovi moraju dobiti odobrenje roditelja da bi djeci omogućili pristup i moraju preduzeti mjere za zaštitu privatnosti.

Rojters navodi da Facebook odbija da prizna da ne funkcionišu njegovi brojni napori da blokira pristup djeci.

Savezna komisija za trgovinu (FTC) privodi kraju pravila koja će uvesti nova ograničenja kompanijama i veb sajtovima čija su ciljna grupa su djeca ili su prilagođena mlađoj publici.

Facebook, kojima ima 955 miliona korisnika, saopštio je da se taj zakon ne odnosi na njega jer je eksplicitno ograničio upotrebu sajta na osobe koje imaju 13 i više godina.

Prilikom otvaranja naloga na Facebook relativno lako se može zaobići kontrolna procedura. Administracija blokira prijavljivanje korisnika koji ima manje od trinaest godina ali samo sat kasnije, korisnik će uspjeti da aktivira nalog sa istim imenom, i-mejlom, lozinkom i datumom rođenja, ako navede drugu godinu.

Facebook je odbio da komentariše te podatke ili da opiše napore koje ulaže da zabrani pristup djeci. Portparol Fredrik Volens je u i-mejlu saopštio da je Facebook "posvećen poboljšanju zaštite za sve mlade ljude na Internetu“.

Leri Megid, član savjetodavnog odbora Facebooka i jedan od direktora Internet grupe Connect Safely, kaže da je sa kolegama proučavao to pitanje godinu i da nisu pronašli način da utvrde da li djeca varaju.

Djeca su na Facebooku izložena reklamama za hranu koja obiluje šećerom i mastima, onu koja se sve više povlači iz televizijskih programa za najmlađe

Senator Ričard Blumental, veliki zagovornik privatnosti, kaže da je opasnost od potencijalnih seksualnih predatora i izloženost reklamnim sadržajima razlog da se 12-godišnjacima i mlađima od njih onemogući pristup većini veb sajtova.

Facebook se sada može pohvaliti sa 158 miliona korisnika u SAD-u, prema podacima koje je u maju objavio comScore. Ako bi taj sajt efikasnije branio pristup djeci, izgubio bi oko 3,5 odsto svog američkog tržišta.

Rojters ocjenjuje kao ironično to što je upravo zakon koji je usvojen da zaštiti djecu jedan od razloga zbog kojeg je lako „nadmudriti“ Facebook proces provjere. COPPA zabranjuje kompanijama da čuvaju većinu podataka o djeci. FTC navodi da bi djelovalo sumnjivo ako bi kompanije čuvale imena i ili Internet adrese djece čak i ako bi ti podaci bili od pomoći u sprečavanju djece da se loguju na njihove sajtove.

Djeca su na Facebooku izložena reklamama za hranu koja obiluje šećerom i mastima, onu koja se sve više povlači iz televizijskih programa za najmlađe.

Jedan takav proizvod su pahuljice „krave“ kompanije Kelogs, čiju trećinu čini šećer. Rojters piše da taj proizvod sada ima 456 hiljada „lajkova“ na Facebooku.

Kompanija Kelogs je saopštila da nije imala namjeru da nudi "krave" mlađima od 13 godina i prihvatila je inicijativu da proizvodi sa visokim sadržajem masnoće i šećera ne nudi djeci.

"Kelogs se pridržava politike Facebooka da svi fanovi moraju imati 13 ili više,“ navedeno je u saopštenju kompanije.

Doktor Viktor Strasburger sa pedijatrijskog odjeljenja Univerziteta Nju Meksiko, kaže da su takve reklame dio „nemoralnog“ namamljivanja od strane proizvođača pahuljica sa visokim sadržajem šećera. Skoro 20 odsto američke djece starosti između 6 i 17 godina je gojazno, prema vladinom izvještaju iz 2011.

Zaštitinici prava djece kažu da i ako se Facebook ne obraća direktno djeci, ta kompanija mora znati da će reklame namijenjene tinejdžerima privući i mlađe korisnike, koji imitiraju starije.

Roditelji pomažu da otvore nalog

Rojters navodi da je Facebook ostvario izvjesni napredak u identifikovanju mlađih od 13 i njihovom isključenju sa sajta. Studija iz juna je pokazala da Facebook za godinu isključio čak 800.000 korisnika mlađih od 13 preko svog složenog mehanizma kontrole, koji ta kompanija odbija da opiše.

Ipak, kako je pokazala studija, na Facebooku je 5,6 miliona djece, što je cifra koja, kako kažu eksperti, uključuje mnoge koji otvore nalog uz pomoć roditelja.

"Ne iznenađenje to što se 12-godišnjaci prikradu Facebooku“, rekao je predsjedavajući FTC-a Džon Linovic, dodavši da je situacija „posebno komplikovana“ ako im roditelji pomažu.

Prema studiji koji je 2011. sprovela Dejna Bojd iz Majkrosoft risrča, 55 odsto roditelja 12-godišnjaka je saopštilo da je njihovo dijete na Facebooku te da je njih 76 odsto pomoglo da otvore nalog.

Galerija

Bonus video: