Domen .me je jedan od najznačajnijih crnogorskih izvoznih brendova

Lazović: Crna Gora je uspjela prepoznati i na pravi način valorizovati jedan od najvećih resursa zemlje, .me domen
127 pregleda 2 komentar(a)
ccTLD, domen, Foto: Twitter
ccTLD, domen, Foto: Twitter
Ažurirano: 12.09.2012. 13:09h

Domen .me predstavlja jedan od najznačajnijih crnogorskih izvoznih brendova, koji je Crna Gora na pravi način valorizovala u procesu razvoja informacionog društva, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović.

On je, na međunarodnoj konferenciji za ccTLD registrare i registara CIS-a centralne i istočne Evrope u Budvi, kazao da je Crna Gora uspjela prepoznati i na pravi način valorizovati jedan od najvećih resursa zemlje, .me domen.

Crna Gora je, još prije nekoliko godina, dobro shvatila potencijale interneta kao najznačajnijeg sredstva komunikacije doba u kojem živimo

On je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, kazao da će konferencija doprinijeti snažnijoj promociji informacionog društva u Crnoj Gori, odnosno interneta i njegovih servisa.

Prema njegovim riječima, domen .me je dao doprinos kroz promociju personalizovanog internet sadržaja pozicionirajući Crnu Goru visoko na virtuelnoj mapi.

"Tome u prilog govori i činjenica da je Njujork Tajms objavio članak o upotrebi ccTLD-a koncentrišući se na one domene koji imaju globalno značenje i koji se naširoko koriste izvan matične zemlje. Kao što je i moglo da se očekuje .me je jedan od njih”, rekao je Lazović.

On je podsjetio da se ideja o razvoju nacionalnog domena rodila neposredno po sticanju državne samostalnosti. Prvobitni koraci ka realizaciji te ideje učinjeni su sredinom 2006. godine, kada je podnesen zahtjev za dodjelu nacionalnog internet domena.

"Naš domen je dokazao da je jaka konkurencija .com domenu - ne samo kroz visoke rezultate aukcija, već i kroz različite studije industrije imena domena”

On je naveo da to predstavlja odličan primjer partnerske saradnje crnogorske Vlade i privatne kompanije na jednom projektu koji se realizuje na obostrano zadovoljstvo.

"Raduje i činjenica da je, prema posljednjim istraživanjima DomainWire Stata koje je objavljeno u avgustu, .me domen procentualno ostvario najveći rast u Evropi u odnosu na druge ccTLD-jeve. Pored evropskog tržišta, domen je ostvario penetraciju i na najvećim svjetskim tržištima uključujući i Aziju”, precizirao je Lazović.

Vlada je, kako je naveo, spremna za izazove nove, digitalne ekonomije. Crna Gora, sa dostignutim stepenom razvoja informatičkog društva, je primamljivo tržište za velike vendore i za sve kompanije koje žele iskoristiti potencije koje nudi Crna Gora u ovom segmentu.

"Naš domen je dokazao da je jaka konkurencija .com domenu - ne samo kroz visoke rezultate aukcija, već i kroz različite studije industrije imena domena”, dodao je Lazović.

Konferencija je, kako smatra, odlična prilika da crnogorski stručnjaci razmijene iskustva sa svojim kolegama iz svijeta, ali i da međunarodnoj javnosti pokažu resurse kojima raspolaže država, bilo da su u pitanju kadrovi ili kompanije koje se bave tom problematikom.

Bonus video: