WebFest: Mladima nudimo da sami kreiraju radno mjesto, a ne da traže posao

Naše tržište ne prepoznaje potencijal domaćih projekata i ne shvata da investiranjem može ostvariti i dobit
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 11:22h

“Da mi je neko kazao da ću sa Met Mulenvegom bacati kamenčiće u more uveče na plaži, rekao bih da nema šanse”, jedan je od tvitova koji možda najkraće i najbolje opisuju prirodu WebFesta.

Autor tvita je Ivan Minić, “zlatni dječak” iz Srbije, osnivač Burek Foruma, autor popularnog bloga For the Win i pokretač sajtova i online igara kao što su ConQUIZtador, TotalCar, Veliki Kuvar, CAM. Met Mulenveg je jedan od osnivača WordPressa i, prema mišljenju Business Insidera, četvrti najuticajniji čovjek na internetu, gdje mu društvo prave Sergej Brin, jedan od osnivača kompanije Google; Stiv Džobs, osnivač kompanije Apple i Mark Zukerberg, osnivač veoma popularne društvene mreže Facebook.

I kao i prošle, kad su se na Budvanskoj rivijeri sreli jedan čovjek iz Srbije i jedan čovjek svjetskog glasa, WebFest će i ove godine pružiti priliku za velike susrete u četiri oka.

“Mnogo je učesnika iz regiona pričalo o postWebFestovskom sindromu poslije prošlogodišnje konferencije, jer su sa puno ideja krenuli kući, puni poleta i energije za nove stvari. Nadamo se da će tako biti i ove godine”, kaže Nataša Đukanović iz kompanije Domen, koja je jedan od organizatora WebFesta.

Kratka lekcija "zlatnog dječaka" za put do uspješnog biznisa >>>

WebFest je do prošle godine bio festival koji podržava razvoj internet zajednice i pokreće je kroz takmičenje web sajtova u različitim kategorijama. U Domenu su smatrali da je logičan rast festivala dodavanje konferencije takmičenju, pa su, u saradnji sa osnivačima WebFesta, dogovorili da se konferencija održava u Crnoj Gori. I ovo je njihova druga konferencijska godina.

Među govornicima će se naći neke od najvećih internet zvijezda – Nor vežanin Hakon Vium Lie, izumitelj CSS-a i direktor tehničkog dijela Opere; Rajan Freitas, suosnivač servisa About.me i User experience (XP) dizajner koji je radio u MySpaceu; Karolina Rosi iz StartUp Čile programa, te Brajan Vong , 21-godišnji milioner, osnivač servisa Kiip.me

I ove godine su na programu priče o preduzetničkim počecima, najnovijim tehnologijama i uopšte svemu što je web. Među govornicima će se naći neke od najvećih internet zvijezda – Nor vežanin Hakon Vium Lie, izumitelj CSS-a i direktor tehničkog dijela Opere; Rajan Freitas, suosnivač servisa About.me i User experience (XP) dizajner koji je radio u MySpaceu; Karolina Rosi iz StartUp Čile programa, te Brajan Vong , 21-godišnji milioner, osnivač servisa Kiip.me.

A koliko je teško doći do velikih imena?

„Od trenutka kad smo kroz poslovanje Domena počeli da učestvujemo na različitim konferencijama širom svijeta, shvatili smo značaj druženja, odnosno networkinga. Konferencije na kojima imate mogućnost da uživo slušate ljude koji pričaju o svom iskustvu, svojim idejama, svojim vizijama je nemjerljivo. Mogućnost da sa njima eventualno još i porazgovarate je tek posebna priča.

I Crna Gora će, među učesnicima, na WebFestu 2012. imati svoje predstavnike. U Budvi će se publici predstaviti Miloš Milošević i Milica Begović-Radojević

I, krenuli su ambiciozno – i sa mišlju da nemaju šta da izgube ako pokušaju.

"Zvali smo Konrada i Mulenvega i bili pomalo i iznenađeni kad su pristali”, priznaje Đukanović. A njihov dolazak samo je olakšao dolazak novih govornika…

"I dalje je sve to jako teško realizovati. Zvučna imena pozivamo od decembra do aprila, jer poslije aprila je vrlo vjerovatno da su već pozvani na neko drugo mjesto u septembru”, rekla je Đukanović.

Osim globalno zvučnih imena, među gostima su, ne manje zvučna i uticajna imena iz regiona. Uz Minića, tu je Ivan Brezak Brkan, osnivač Netokracija.com, Dejan Nikolić, osnivač Njuz.net i TheGlobalEdition. com… I Crna Gora će, među učesnicima, na WebFestu 2012. imati svoje predstavnike. U Budvi će se publici predstaviti Miloš Milošević i Milica Begović-Radojević.

Milošević će predstaviti projekat Mosquito, besplatan internet informator, koji je u međuvremenu dobio i svoje mobilne verzije za iOS i Android platforme. Đukanović smatra da je Mosquito jedan od najuspješnijih domaćih projekata.

"Dokazao se u praksi i, što je najvažnije, moguće ga je jednostavno “izvesti” na druga tržišta”, kaže ona.

Milica Begović-Radojević iz UNDP kancelarije u Crnoj Gori će prezentovati projekat “Foursquare for Development”, čiji je cilj da se iskoriste funkcionalnosti Foursquare servisa i na taj način predstavi makar dio onoga što turisti koji posjete sjever Crne Gore imaju priliku da iskuse.

Kada je u pitanju potencijalni broj domaćih učesnika na WebFestu 2013, te uopšte brzina kojom će se u budućnosti razvijati domaći projekti, Đukanović kaže da na to utiče više faktora.

“To umnogome zavisi od školskog, odnosno univerzitetskog sistema, ali i ekonomskog ambijenta, odnosno koliko je lako otvoriti, ali i zatvoriti neuspješan pokušaj. Uz sve to, neophodna komponenta je i mentorstvo, sistem prenošenja znanja koji djeluje kao katalizator, štede i vrijeme i novac nekoj novoj ideji. Neke stvari su se promijenile tokom posljednje dvije godine i kojim god tempom da se stvari mijenjaju ubuduće, mislimo da je to dobro. Želimo da kroz WebFest i različite druge aktivnosti koje organizujemo, podržimo i pružimo mogućnost da mladi razviju sopstveni biznis i da kreiraju radna mjesta, a ne da čekaju da ih neko zaposli”, kaže ona.

Ovogodišnji WebFest će obilježiti takmičenje za najbolji start-up u regionu. Najbolji će imati tri dana štand u Aleji preduzetnika u okviru Tech-Crunch Disrupta u Njujorku 2013. i biće u prilici da ostvare direktan kontakt sa investitorima

"Trudimo se da pomognemo. Jedan od načina da dođemo do njih i da ih na neki način poguramo je svakako WebFest i WebUp, ali i ostala okupljanja na kojima radimo”, kaže Đukanović.

Ona, Predrag Lešić, takođe iz Domena, te Vladimir Vulić, saradnik sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici, osnivači su i pokreta Digitalizuj.me u okviru kojeg su krajem prošle, sve do početka ljeta ove godine, organizovali niz panela uglavnom na temu internet poslovanja i društvenih mreža. Domen, agent registracije crnogorske internet oznake, već nekoliko godina organizuje školu programiranja za najuspješnije srednjoškolce i podržava crnogorski tim na informatičkim olimpijadama.

Bronza iz programiranja je Lukina karta za budućnost >>>

Nedavno je crnogorski učesnik Luka Bulatović sa jedne od njih, Balkanske informatičke olimpijade u Beogradu, donio bronzu, a taj gimnazijalac iz Podgorice i Kosta Pavlović, maturant SMŠ “Braća Selić” iz Kolašina, predstavljaće Crnu Goru na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Italiji, od 20. do 29. septembra.

Ovogodišnji WebFest biće održan u hotelu Splendid, 20. i 21. septembra, kada počinju i prijave za izbor najboljih web rješenja.

Ko investira - dobija

Osnovni problem svih domaćih projekata, smatra Đukanović, je podrška, kako finansijska, tako i organizaciona.

"Naše tržište ne prepoznaje potencijal domaćih projekata i ne shvata da investiranjem može ostvariti i dobit. Dobro je što je država formirala Investiociono-razvojni fond i to je jedan od koraka koji je potrebno uraditi, ali nije dovoljno da se sve to tu zaustavi. Potrebno je da se projektima pomogne da uspiju, ili makar da pokušaju da uspiju”.

Šansa za nagradu od 50.000 USD

Ovogodišnji WebFest će obilježiti takmičenje za najbolji start-up u regionu. Najbolji će imati tri dana štand u Aleji preduzetnika u okviru TechCrunch Disrupta u Njujorku 2013. i biće u prilici da ostvare direktan kontakt sa investitorima.

Svi izlagači na Aleji preduzetnika imaju šansu da se domognu TC Disrupt Battlefielnd takmičenja, gdje se bore za glavnu nagradu od 50.000 USD i priliku da ponese Disrupt Kup.

U Domenu očekuju 20 do 30 prijavljenih start-up rješenja za WebUp u Budvi.

Nije dobro nagrađivati projekte koji postoje samo na papiru

U Crnoj Gori su nedavno završena dva konkursa Ministarstva za informaciono društvo – 10 za 10 i Android izazov. Konkurs 10 za 10 je dosad raspisan tri puta i podrazumijeva izradu projekata na temu ICT. Radovi su u skoro 100 odsto slučajeva samo pisani projekti, od kojih je dosad samo jedan praktično realizovan (MontePass – online CV generator, autora Antona Jurovickog). Autori su nagrađivani sa po 2.000 eura.

MIDT nagrađuje i kopirane i radove ambicioznih budžeta >>>

Nagrada, odnosno novac, ne treba da se dobija za projekat na papiru. Mnogo je važnije da su to projekti koji rade pa makar to bilo u beta fazi

“Smatramo da je 10 za 10 školski pristup ekonomiji, što nije dobro. Nagrada, odnosno novac, ne treba da se dobija za projekat na papiru. Mnogo je važnije da su to projekti koji rade pa makar to bilo u beta fazi. Android izazov je upravo bolji primjer "10 za 10" projekta iz prostog razloga što ovi projekti imaju veću šansu da zažive, da ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru”, smatra Đukanović.

Ipak, dodaje, svaka je akcija za pohvalu, ali bi trebalo više razmisliti o tome šta se dešava po završetku takmičenja.

“Smatramo da ti projekti treba da zažive, a zaživjeće samo ako budu u nekoj radnoj fazi”.

Galerija

Bonus video: