Luka Bulatović osvojio bronzu na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi

Na Olimpijadi su učestvovale reprezentacije Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kipra, Grčke, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Turske
106 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 13:50h

Učenik podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović" Luka Bulatović osvojio je bronzanu medaju na 20. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi, koja je održana od 15. do 19. avgusta u Beogradu.

Na Olimpijadi su učestvovale reprezentacije Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kipra, Grčke, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Turske.

Odlazak na olimpijadu je organizovao Ispitni centar u saradnji sa firmom "Domen", a tim su predvodili saradnik Ispitnog centra mr. Goran Šuković i predstavnik Ispitnog centra (Božidar Despotović).

Luka se za programiranje zainteresovao kada je bio šesti razred i počeo da uči neke programske jezike za koje je tada prvi put čuo. Sada su mu to sve odavno poznate stvari. Ranije je išao na takmičenja iz fizike, ali je nakon prve Škole programiranja koju je pohađao, odlučio da fiziku zamijeni programiranjem.

“Otvorio mi se neki novi vidik i shvatio sam da je to ono što bih volio da radim“.

Crna Gora je prvi put učestvovala na Balkanskoj olimpijadi u novembru, 2010, kada nije osvojila nijednu medalju. Tokom protekle dvije godine, učenici su kroz različite forme pripremani za učešće na velikim takmičenjima. Organizovano je više škola programiranja, a tokom godine, sa učenicima su u kontinuitetu radli profesori sa PMF-a.

I ovogodišnjem takmičenju su prethodile pripreme u Ljetnjoj školi programiranja koja je nedavno održana na Ivanovim koritima.

Prethodno su sa učenicima na PMF-u, od septembra prošle godine, organizovane pripreme za takmičenja iz programiranja. Prva sesija je bila 17. septembra, prošle, a posljednja, dvanaesta, 25. februra ove godine. Pripremljeno je oko 450 stranica različitog materijala koji je distribuiran učenicima i nastavnicima.

Pripreme za Informatičku olimpijadu: Polaznici bolji nego ikad >>>

Poslije Državnog takmičenja, Ispitni centar je organizovao pripreme za učesnike olimpijada, Balkanske i Međunarodne (IOI), koje su se odvijale tokom devet vikenda od 23. marta do 23. juna.

Nakon završene druge faze priprema, odnosno Ljetnje škole programiranja, 20. jula počinje treća faza priprema za BOI i IOI. Učenici su putem elektronske pošte dobijali zadatke sve do početka BOI, a tako će biti i do početka IOI , koja će biti održana u gradu Sirmione, u Italiji, od 22. do 29. septembra.

Crnu Goru će na IOI predstavljati Luka i Kosta Pavlović, maturant SMŠ “Braća Selić” iz Kolašina. Oni su bili i u timu koji je prošle godine Crnu Goru predstavljao na istim takmičenjima, na BOI u Bistrici, u Rumuniji, gdje su bili osmi, i na Tajlandu na IOI, gdje je učestvovali 78 zemalja, a učenici iz Crne Gore, među 300 takmičara, nisu uspjeli da uđu među prvih 100.

Crna Gora iako 8. na Balkanskoj olimpijadi iz informatike, spremna za Tajland >>>

Pošto je maturant, Kosta Pavlović će sa takmičenjem završiti ove godine, za razliku od Luke, koji će moći da se takmiči i dogodine.

"Volim programiranje i mislim da mi dobro ide. Koliko god da je to zanimljivo, stoji da se čovjek umori kada šest sati radi jedan zadatak i pokušava da riješi jedan problem. Onda se napravi pauza – fudbal, druženje, pa sve iz početka“, kazao je Kosta ranije “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: