Nove solarne ploče za jeftinu ugradnju

Tokom nekoliko posljednjih godina, cijene solarnih ploča su pale za 80%, a stižu još i jeftinije.
496 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 13:30h

Pored pada cijena samih solarnih ploča koje su danas čak 80 posto jeftinije nego prije samo nekoliko godina, mnoge tkompanije koje se bave izradom solarnih ćelija i panela, usmjeravaju svoj trud ka pojeftinjenju njihove ugradnje.

Njemačka kompanija Solon i kineska Trina Solar, najavile su novi dizajn u izradi solarnih ploča za krovove, koji bi trebalo da prepolovi troškove njihove ugradnje

Novi dizajn smanjuje troškove rada i eliminiše potrebu za velikim dijelom alata i opreme koja se do sada koristila.

Inžinjeri ovih kompanija su izračunali da cijena same solarne ploče u troškovima postavljanja učestvuju samo s 40 posto, dok najveći dio otpada na hardver, energetsku elektroniku i radne sate, koji čine čak 30 posto troškova.

Novi dizajn Trine koristi okvir samih ploča za slaganje u sistem, čime se izbacuju metalni nosači, na koje su se ploče prije postavljale, što ujedno smanjuje vrijeme instalacije za dvije trećine i takođe otklanja mogućnost oštećivanja krova i ploča, što nakraju rezultira uštedom od 10 posto po vatu dobijene struje pa svodi ugradnju na cijenu od 1 dolara po vatu.

Dok Trina mijenja sistem metalnih nosača i okvire ploča, kompanija Solon je eliminisala i same ploče.

Njihov solarni sistem funkcioniše kao mreža solarnih ćelija koje su zapečaćene iza sloja stakla i potom zalijepljene za plastične forme u obliku modula koji se u potpunosti slažu u fabrici.

Sada instalateri na mjestu ugradnje mogu vrlo jednostavno da postave gotove module, da ih povežu plastičnim konektorima i spoje međusobno žicama kako bi omogućili električnu konekciju. Obzirom da moduli nisu izrađeni od metala, nije ih potrebno uzemljiti, što takođe redukuje troškove ugradnje. Iz kompanije Solon kažu da njihova tehnologija smanjuje vrijeme ugradnje za 75 posto, a vrijeme potrebno za stvaranje električnih konekcija na pola.

U svakom slučaju, nove tehnologije solarnih ploča nude mnogo i više zaista nema smisla uporno pričati kako su obnovljivi izvori energije preskupi za ugradnju i ekonomski neisplativi.

Svi koji tako razmišljaju trebali bi se zapitati kolika je cijena "energije za energiju" elektrana na fosilna goriva, jer se tu vrlo rijetko spominju troškovi kupovine ili vađenja nafte i uglja, prevoza i prerade dok je kod sunčevih i vjetroelektrana zapravo jedini trošak ugradnja.

Galerija

Bonus video: