Danas je moguće da ostanete bez interneta zbog 'DNSChangera'

DNSChanger je kružio internetom od 2007., a funkcionisao je tako što je preusmjeravao internet saobraćaj na stranice s plaćenim oglasima od kojih bi cyber-krimninalci ubirali zaradu od korisnika zaraženih računara.
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 12:08h

Hiljade korisnika širom SAD-a i svijeta čiji su kompjuteri zaražena malicioznim programom nazvanim ‘DNSChanger’ danas strahuju jer bi mogli da ostanu bez pristupa internetu nakon što FBI ugasi servere koji su im do sada osiguravali korištenje interneta. Za to se spremaju i provajderi internet usluga, od kojih su mnogi implementirali različita tehnička rješenja kojima se nadaju da će doskočiti eventualnim problemima.

Ako još uvijek niste provjerili je li i vaše računar zaražen, to možete učiniti klikom ovdje .

Podsjetimo, DNSChanger je kružio internetom od 2007., a funkcionisao je tako što je preusmjeravao internet saobraćaj na stranice s plaćenim oglasima od kojih bi cyber-krimninalci ubirali zaradu od korisnika zaraženih računara.

Autori DNSChangera, šest Estonaca, uhvaćeni su i privedeni prije otprilike osam mjeseci, kada su i ugasili server koji je preusmjeravao internet saobraćaj. FBI je tada uspostavio dva servera koja su nedužnim zaraženim korisnicima omogućavali pristup internetu. Danas ističe sudski nalog koji je FBI-u dopustio taj neuobičajen korak.

Iako više ne može da prouzrokuje finansijsku štetu, DNSChanger još uvijek predstavlja rizik za zaražene računare, a iako FBI već neko vrijeme upozorava korisnike da provjere je li upravo njihov računar zaražen, procjenjuje se da ih ima još oko 250.000 koji ne znaju da su zaraženi. U svijetu je DNSChangerom bilo zaraženo ukupno oko 750.000 računara.

Bonus video: