Nove IP adrese: kraj anonimnosti na internetu?

Sve više korisnika, sve više uređaja koji se povezuju na internet: razmena podataka nezaustavljivo raste. Problem: premalo IP adresa. Od pre par dana, uvođenjem sistema sa skoro bezbroj adresa, počela je nova era.
728 pregleda 12 komentar(a)
Internet, Foto: Beta
Internet, Foto: Beta
Ažurirano: 11.06.2012. 18:04h

IP-Adresa vašeg kompjutera skoro da se najlakše može objasniti poređenjem sa poštanskim brojem, odnosno adresom Vaše kuće ili stana. Kada se privatni računar priključi na Internet, on dobija nasumično izabranu adresu. Ona služi kao odredište za podatke koje kompjuter prima. Pošto po starom IPv4-Standardu nema dovoljno adresa za sve, one se razmjenjuju. Kada kompjuter nije povezan sa internetom, kada je oflajn, IP adresu preuzima računar koji je povezan na internet, odnosno, istu adresu može da dijeli veći broj računara ukoliko nisu istovremeno na internetu. Tako korisnici ostaju relativno anonimni.

Bezbroj novih „poštanskih brojeva“

U budućnosti ovakvo stanje može biti bitno promijenjeno. Novi standard koji omogućava kreiranje nekoliko triliona, skoro bezbroj, novih internetskih adresa je aktiviran sredinom ove sedmice.

Novi standard, IPv6, pruža skoro beskonačan broj adresa. Nekoliko kompanija već je prešlo na internet protokol u verziji 6 (IPv6). Sadašnja IP adresa ima 32 znaka, a ubuduće će imati čak 128!

Svaki aparat povezan sa Internetom - kompjuter, najnoviji modeli mašina za pranje veša ili suđa, mobilni telefon ili televizor - tako dobija sopstvenu adresu, i ona se ne mijenja. Prednost je da svi uređaji mogu da budu onlajn u isto vrijeme. I ne samo to: korisnik tako može da se, na primjer, lakše poveže preko mobilnog na neki uređaj kod kuće, da provjeri da li je isključio ringlu ili televizor.

Da bi se osigurala glatka tranzicija i da uređaji ne bi prestali da rade, oba sistema za IP adrese funkcionisaće uporedo u narednih nekoliko godina.

Kraj anonimnosti na internetu?

Ali, zaštitnici podataka upozoravaju: sa stalnim adresama biće lakše pratiti svaki korak korisnika. To može da znači kraj anonimnosti na Internetu. Činjenica je da tehnologija koja to može da spriječi već postoji, ali je još uvek povoju.

Bonus video: