Internet mora ostati otvoren

"Prednosti otvorenog pristupa internetu su gotovo nemjerljive i njihov nestanak bi mogao prouzrokovati značajnu socijalnu i ekonomsku štetu"
2 komentar(a)
internet, kompjuter, Foto: Shutterstock.com
internet, kompjuter, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.05.2012. 09:13h

Internet stoji na raskrsnici. Građen od dna prema vrhu i rukovođen ljudima, internet je postao snažan ekonomski pokretač i pozitivna društvena sila. Međutim, njegov uspjeh izaziva zabrinjavajuće reakcije. Represivni režimi širom svijeta predlažu mjere kojima se ograničava slobodno izražavanje i ugrožavaju osnovna ljudska prava. Broj državnih vlada koje cenzurišu internet sadržaje je porastao na 40, sa četiri u 2002. godini. Taj broj i dalje raste, što bi moglo ugroziti internet kakvog svi poznajemo, piše Vinton Cerf, Googleov glavni internet stručnjak, poznat i kao jedan od „očeva interneta“ u tekstu koji prenosi Radio Slobodna Evropa.

Cerf navodi da su neke od tih mjera reakcije na razna zla koja se propagiraju putem interneta.

"Kao i sve velike infrastrukture i internet se može zloupotrebljavati na štetu svojih korisnika. Međutim, moramo se pobrinuti da lijek za takve bolesti ne učini više zla nego dobra. Prednosti otvorenog pristupa internetu su gotovo nemjerljive i njihov nestanak bi mogao prouzrokovati značajnu socijalnu i ekonomsku štetu".

U tom kontekstu, dodaje Cerf, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) je pokrenula novi sektor za borbu za internet. Radi se o organizaciji pri Ujedinjenim nacijama koju čine 193 zemlje članice. Ona razmatra sve međunarodne ugovore vezane uz telekomunikacije i ima za cilj da proširi svoj uticaj na internetu na samitu u Dubaiju zakazanom za decembar.

Kao i sve velike infrastrukture i internet se može zloupotrebljavati na štetu svojih korisnika. Međutim, moramo se pobrinuti da lijek za takve bolesti ne učini više zla nego dobra

Trenutno je Međunarodna unija za telekomunikacije više fokusirana na radio frekvencije nego na sam internet, navodi on, dodajući da neke članice žele da prošire djelokrug Unije i uključe i regulaciju interneta. Sve članice moraju da glasaju, bez obzira na nivo poštovanja fundamentalnih ljudskih prava u njihovoj državi. Već se odvijaju pregovori među vladama, sa vrlo ograničenim učešćem civilnog društva i ostalih posmatrača.

"Kada sam pomagao razvoju otvorenih standarda koje računari koriste kako bi komunicirali jedni sa drugima preko interneta, nadao sam se, ali nisam mogao ni pretpostaviti koliko će se internet razviti i koliku ljudsku genijalnost će osloboditi. Koji tajni sastojak je izazvao takav uspjeh? Internet je procvjetao najvećim dijelom zato što je većina vlada dozvoljavala njegov organski rast, pri čemu su građanske organizacije, akademske zajednice, privatni sektor i slobodna tijela sarađivali na radu, razvoju i upravljanju".

​​Suprotno tome, navodi Cerf, Unija danas stvara značajne prepreke za učešće civilnog društva. Specijalizovana ustanova pri Ujedinjenim nacijama je izrasla iz Međunarodne unije Telegraph koja je osnovana 1865.godine. Ugovor o uređenju Unije koji je posljednji put izmijenjen i dopunjen 1988. godine je uspostavio prakse koje uglavnom nisu uticale na internet.

"Iako se mnoge vlade zalažu za održavanje fleksibilnog režima za internet tehnologije koje se brzo razvijaju, druge su vrlo eksplicitne u svojim težnjama da UN-ovo ili neko drugo nevladino tijelo kontroliše internet".

U junu prošle godine, podsjeća Cerf, tadašnji premijer Vladimir Putin je izjavio da je cilj Rusije i njenih saveznika da se „uspostavi međunarodna kontrola interneta“ putem Međunarodne unije za telekomunikacije.

U septembru 2011. su Kina, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan Generalnoj skupštini UN-a podnijele predlog za donošenje „međunarodnog kodeksa za provođenje informacione sigurnosti“, s ciljem da se uspostave „međunarodne norme i pravila za standardizaciju ponašanja koje se tiče informacija i sajberspejsa".

Internet je "pomogao" i širenju ideje "arapskog proljeća"

Nakon toga su izašli na vidjelo i neki drugi predlozi ITU-a. Nekoliko autoritarnih režima bi navodno zabranilo anonimnost na internetu, što bi olakšalo pronalaženje i hapšenje disidenata. Drugi su predložili da se privatni sistem koji upravlja domenima i internet adresama prebaci u nadležnost UN-a.

Odluke koje budu donesene u decembru u Dubaiju imaju potencijal da internetu stave vladine lisice. Kako bi se to spriječilo i kako bi internet ostao otvoren i slobodan za slijedeće generacije, moramo spriječiti eventualne promjene u načinu upravljanja internetom
status quo

Odluke koje budu donesene u decembru u Dubaiju imaju potencijal da internetu stave vladine lisice. Kako bi se to spriječilo i kako bi internet ostao otvoren i slobodan za slijedeće generacije, moramo spriječiti eventualne promjene u načinu upravljanja internetom.

"Savjetujem vam da odmah krenete u akciju. Insistirajte na tome da debate o upravljanju internetom budu transparentne i dostupne svim zainteresiranim stranama".

Bonus video: