Umro pronalazač daljinskog upravljača

Pasionirani ljubitelji televizije treba da zahvale Poliju što im je omogućio nesmetano "krstarenje" kanalima, dok sjede udobno zavaljeni u svojim foteljama
9 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 18:42h

Pronalazač bežičnog daljinskog upravljača za televizore i bivši inžinjer Zenit elektroniksa, Judžin Poli umro je prirodnom smrću u 96 godini, u bolnici u predgrađju Čikaga, saopšteno je iz te kompanije koja proizvodi elektronske uređaje.

Pasionirani ljubitelji televizije treba da zahvale Poliju što im je omogućio nesmetano "krstarenje" kanalima, dok sjede udobno zavaljeni u svojim foteljama.

Njegov izum - daljinski upravljač, sprva je bio luksuz, ali je vremenom postao neophodnost u eri stotine televizijskih kanala i kućnih bioskopa.

Polijev bežični daljinski upravljač "Flešmatik" iz 1955. zamijenio je dotadašnji upravljač sa kablom, koji se nije pokazao kao uspješan.

"Flešmatik" je usmeravao snop svjetlosti na foto ćelije u uglovima ekrana, a to je aktiviralo sliku i zvuk i omogućavalo promjenu kanala.

Poli, i njegov kolega iz Zenita, inžinjer Robert Adler dobili su 1997. nagradu Emi za svoj pionirski rad na polju televizijskih daljinskih upravljača.

Galerija

Bonus video: