Koliko stvarno vrijede statusi i milijarde lajkova na Facebooku

Cijena dionice biće 38 dolara, a Facebookov IPO je treći po jačini IPO u istoriji (nakon Vise i General Motorsa)
52 pregleda 2 komentar(a)
Facebook, Foto: Skuggen.com
Facebook, Foto: Skuggen.com
Ažurirano: 18.05.2012. 13:22h

Koliko vrijede statusi, fotografije ljubimaca i milijarde 'lajkova', to je pitanje na koje će Facebook danas imati odgovor, nakon što na njujorškoj berzi Nasdaq počne trgovina akcijama te kompanije.

Na tržištu će se naći oko 422 miliona dionica Facebooka, što je za 25 više u odnosu na početnu javnu ponudu (IPO), i tako prikupiti oko 18 miljardi dolara.

Vrijednost kompanije porašće na 104 milijarde dolara, što će biti rekord - mreža koja ima 900 miliona korisnika postaće prva američka kompanija koja u svom debiju vrijedi više od 100 milijardi dolara.

Cijena dionice biće 38 dolara, a Facebookov IPO je treći po jačini IPO u istoriji (nakon Vise i General Motorsa).

Prodajom 30,2 miliona dionica, Mark Zukerberg, 27-godišnji osnivač i glavni direktor kompanije, mogao bi da zaradi preko milijardu dolara, a vrijednost njegovog udjela u kompaniji mogla bi se popeti na 19,1 milijardi dolara.

Mediji tvrde da će Zukerberg zadržati više od 500 miliona dionica Facebooka i većinu glasačkih prava - 57 odsto - što će mu dati mogućnost da kasnije osigura strogu kontrolu te nadglasa buduće dioničare ako to bude potrebno, piše Jutarnji.hr.

Zukerberg, neće biti jedini kojem će Facebookov izlazak na berzu napuniti džepove. Facebookova inicijalna ponuda dionica će, pored Zukerberga, izroditi najmanje pet milijardera, a oko 1.000 Facebookovih sadašnjih i bivših zaposlenih će postati milioneri.

Među skorim milijarderima su Dastin Moskovic (5,1 milijardi), saosnivač Facebooka i Zukerbergov bivši cimer na fakultetu, te Piter Tejl (1,06), koji je 2004. investirao u Facebook pola miliona dolara.

Bonus video: