Volite životinje? Nađite na Google Maps podatke u svakoj vrsti na zemlji

Projekt podržavaju NASA, brojne institucije i Enciklopedija života, koja planira da napravi katalog sa svim poznatim podacima o svakoj vrsti na planeti
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 07:33h

"Karta života" je projekat koji korisnicima omogućava da na globalnj mreži prate praktično svaku životinju na planeti. Kada korisnik unese ključne riječi za pretragu, kao rezultat dobija mapu na kojoj je označeno područje prirodnog staništa izabrane životinje.

Projekt podržavaju NASA, brojne institucije i Enciklopedija života, koja planira da napravi katalog sa svim poznatim podacima o svakoj vrsti na planeti.

Ako korisnik u polje za pretragu unese na primjer Canis lupus (latinski naziv za vuka), projekat za rezultat vraća Google mapu, na kojoj će biti prikazana sva staništa vuka. Rezultate pretrage korisnik može da uvećava, pretražuje, ali i da pristupi različitim informacijama o vrsti.

Pretraga je moguća i na engleskom jeziku, unosom imena vrste životinje.

Baza "Karte života" se puni zahvaljujući informacijama koje dostavljaju institucije kao što su muzeji, instraživački centri i slične organizacije. Ova platforma se koristi i za razmjenu podataka i saradnju između naučnika.

Bonus video: