Facebook dovodi u red profile iz Srbije

Kompanije ne mogu da otvore nalog kao kao osoba i na taj način promovišu biznis, to nije po pravilima
5 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 12:19h

Broj korisnika Facebooka je iz dana u dan sve veći, bliži se milijardi (901 milion), a u susjednoj Srbiji broj korisnika se smanjuje. Ta zemlja je po broju korisnika na 47. mjestu – ima ih 3.059.140 Facebook korisnika, podaci su sajta Socialbakers.com.

Iz Srbije je, piše B92, u posljedna tri mjeseca ugađeno 250.000 naloga. Broj onih koji gase naloge je, kako navode, zanemarljiv.

Smanjivanje broja naloga iz Srbije na Facebooku je, navodi B92, pokušaj te kompanije da "uvede red" među srpske korisnike te društvene mreže.

"Kod nas ima oko tri miliona korisnika interneta i apsurdno je da ima više korisnika Facebooka. Upravo zbog te nelogičnosti, ova mreža je očigledno krenula u kampanju brisanja naloga kompanija koje se predstavljaju kao pojedinci, a briše i profile prijavljene zbog zloupotreba", smatra Bojan Rendulić, direktor digitalne medijske agencije Fastbrigde.

Prema procjeni više sagovornika B92, deset odsto srpskih profila je ili duplikat ili je riječ o profilima kompanija.

"Ima kompanija koje nisu svjesne da mogu da imaju fan stranicu koja će se zvati kao kompanija, nego otvore nalog kao osoba i na taj način promovišu biznis, što nije po pravilima", napominje Rendulić.

"Facebook profili su namijenjeni isključivo privatnim licima, koja drugim privatnim licima mogu da pošalju zahtjev za prijateljstvo. Firme ne mogu da se ponašaju na isti način jer, kaže logika, prijateljstvo spada u kategoriju međuljudskih odnosa. Čak se i Facebook slaže sa tom logikom – zvanični stav te kompanije je sljedeći: Profili predstavljaju pojedince i moraju se voditi pod imenom osobe, dok stranice dozvoljavaju organizaciji, biznisu, slavnoj ličnosti ili bendu da ostvari svoje profesionalno prisustvo na Facebooku", navodi se na blogu Digitalizuj.me.

Crnogorke - domaća Facebook stranica sa najviše fanova >>>

Socialnumbers i u CG: Prijavite svoje Facebook stranice >>>

Facebook će sve više insistirati i da ljudi na ovoj mreži koriste pravo ime i prezime.

"Ova mreža je postala toliko uticajana, da se preliva u sve sfere života i zato rade na tome da se svi predstavljaju pravim imenom. To je dobra odluka, jer i oni time dobijaju na kredibilitetu" ističe Rendulić.

Pola Crne Gore na Faceboku

Broj korisnika Facebooka je, prema podacima Socialbakers.com, tokom posljedna tri mjeseca porastao za oko 27.000, pa je tako iz Crne Gore, na toj mreži preko 300.000 profila, što je skoro polovina crnogorskog stanovništva.

Bonus video: