Anton Jurovicki u Crnoj Gori ostvaruje američki san: Od prodavca kokica do direktora

Jurovicki je jedan od osnivača CV genaratora, Montenegro Acommodation sajta, portala Tehnologija.me...
1609 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 07:08h

Ne tako davno, Anton Jurovicki je prodavao kokice. Ima 21 godinu, na trećoj je godini Fakulteta za informacione sisteme tehnologije na Univerzitetu Donja Gorica. A već je i direktor i poslodavac. Jurovicki je, pored ostalog, jedan od osnivača Montepass - CV genaratora, Montenegro Acommodation lokacije koja oglašava smještajne kapacitete u Crnoj Gori, a nedavno je pokrenuo i portal Tehnologija.me, posvećen informaciono-komunikacionim tehnologijama.

„Nedavno sam na Twitteru pročitao zanimljiv tvit koji ću prenijeti svoj riječima – Volio bih da je ispijanje kafa jedna od navika uspješnih ljudi. Ugrubo rečeno teško možemo provoditi puno vremena u takvom ambijentu, a biti uspješni“, kaže Anton.

Hvala Stiv

Termin „preduzetništvo“ je prvi put čuo u srednjoj školi, kada je u trećem razredu upoznao Amerikanca Stiva Hejna, koji je u blizini stadiona „Budućnosti“ otvorio tada prvi hostel u Crnoj Gori.

„Stiv je radio do 35. godine, imao je iza sebe nekoliko veoma jakih softverskih rješenja koja ja kreirao za neke američke kompanije, nakon čega više nije radio ni dan. Sada ima preko 50 godina. Preko njega sam upoznao veliki broj ljudi iz inostranstva koji su mi proširili horizonte u pogledu razmišljanja i posmatranja stvari u svakodnevnim okolnostima. Ta priča je nastavljena kasnije tokom studija“, priča Anton, koji je upisom na fakultet shvatio da je vrijeme za novi korak u životu. Odlučio je da se zaposli.

„Paralelno sam radio u podgoričkom bioskopu, prodavao kokice i studirao. Odluka da radim i studiram je zapravo prva prava preduzetnička odluka koju sam donio, odluka koja je promijenila i uzdrmala moj tadašnji svijet“.

Prvi poduhvat – posao sa majkom

Uslijedio je prvi poduhvat – web site Montenegro Accommodation, sajt koji je aktivan i danas i koji sadrži bazu smještajnih kapaciteta u Crnoj Gori. U pitanju je projekat na kojem je radio sa majkom.

„Majka šalje ponude za reklamiranje predstavnicima turističkih kapaciteta dok ja kreiram i uređujem te sadržaje na sajtu. Putem sajta www.montenegro-accommodation.me zainteresovani mogu da se informišu i odluče za smještaj, rent a car, restoran...“, kaže Anton dodajući da je u pripremi redizajn sajta, koji će biti dostupan na više jezika.

Nakon toga, Anton se je sa kolegom Danilom Popovićem, takođe sa UDG-a, pokrenuo MontePass, CV generator. U pitanju je web sajt koji omogućava fizičkim licima da kreiraju napredne forme biografija, koje sadrže upload dokumenata, sertifikata, preporuka kao i video CV. Sa druge strane, ta lokacija omogućava poslodavcima da pretražuju bazu kadrova.

Crnogorski studenti nude rješenje za poslodavce i kandidate za posao >>>

MontePass je pokrenut zvanično prije više od četiri mjeseca, sadrži bazu od preko 1.300 radnih biografija preko 20 kompanija koje koriste usluge servisa i zapošljavaju kadar zahvaljujući toj berzi poslova.

„Momci super je ovo“

Počeci rada na projektu MontePass bili su i prva prava iskustva u biznisu: prvi sastanci, razgovori, iščekivanja komentara, prezentacija projekta profesorima, kasnije prezentacija studentima, prezentacije na forumima, konferencijama. A bilo je i nepovjerenja...

Entuzijazam i strast su glavni pokretač! Da bi nešto radio dobro, moje iskustvo pokazuje da to mora da se voli. Tek tada ono dobija pravi oblik u najboljoj formi, kaže Anton

„To je glavni pokretač! Da bi nešto radio dobro, moje iskustvo pokazuje da to mora da se voli. Tek tada ono dobija pravi oblik u najboljoj formi“.

Sve vrijeme dok je radio na projektima Montenegro Acommodation i MontePass i studirao, Anton se „držao“ posla sa kokicama. Tek kada je shvatio da MontePass postaje ozbiljna priča, napustio je posao u bioskopu.

Jurovicki paralelno sa sajtom za smještaj i MontePass servisom kreira i školske godišnjake za učenike srednjih škola.

„Forma godišnjaka koju ja kreiram je drugačija i osvježena je naspram staromodnih godišnjaka“.

Kickstarter.com šansa za ideju

Sa partnerom Dejanom Petkovićem, koji je sada u Rusiji, Anton vodi web dizajn studio www.sajt.me koji sarađuje sa velikim brojem kompanija i institucija kao što su Privredna komora Crne Gore, Košarkaški savez, prva internet prodavnica, Kips...

Za one koji imaju dobre ideje i projekte međunarodnog karaktera, Jurovicki predlaže da se okušaju na Kickstarter.com lokaciji, gdje potencijalnim korisnicima predstavite ideju, kažete koliki budžet vam je neophodan za njenu realizaciju, ponudite im nešto zauzvrat, a korisnici ulažu svoj novac u projekat

„Kada kažem nije lako započeti biznis, mislim djelimično na stvari administrativne prirode jer je potrebno vrijeme za procesuiranje različitih zahtjeva...“, kaže Jurovicki, dodajući da to može biti obeshrabrujući faktor, ali definitivno ne i presudni da neko odustane od svojih namjera da pokrene biznis.

Za one koji imaju dobre ideje i projekte međunarodnog karaktera, on predlaže da se okušaju na Kickstarter.com lokaciji, gdje potencijalnim korisnicima predstavite ideju, kažete koliki budžet vam je neophodan za njenu realizaciju, ponudite im nešto zauzvrat, a korisnici ulažu svoj novac u projekat.

“Moji projekti nemaju odlike međunarodnog karaktera, pa se nisam okušao na Kickstarteru. Danilo i ja sada radimo na verziji MontePass servisa na engleskom jeziku, nakon čega ćemo aplicirati na toj lokaciji i nekoliko drugih sajtova sličnog karaktera. Mislim da je to generalno izvrsna prilika za sve ljude sa idejema da prosto probaju da iznesu svoj proizvod van granica Crne Gore i na taj način zarade novac”, kaže Anton.

Sve je ostvarivo

U saradnji sa kolegama sa UDG-a Anton je nedavno pokrenuo i informatičko tehnološki portal Tehnologija.me, a za naredni period, on najavljuje i jedan projekat međunarodnog karaktera, te poboljšanje projekata na kojima je radio do sada.

Jurovicki je nedavno nagrađen kao mladi preduzetnik

Ovaj mladić svaki dan provodi na fakultetu, gdje, kako kaže, ima dobre uslove za rad. Kao i svi, i on ima različite faze, ali kaže da rijetko poklekne. “Imam puno entuzijazma i strasti za sve što radim i ne dozvoljavam sebi da pomislim da nešto nije ostvarivo“.

A u slučaju nekih većih izazova, dodaje Anton, vodi se citatom Tomasa Edisona: “Mnogo je onih koji ne shvataju koliko su bili blizu uspjeha baš prije nego što su odustali”.

Morate biti online

Ako kompanija danas želi da bude konkurentna, mora da ima web sajt i naloge na društvenim mrežama, kaže Anton. Svaki od projekata koje on vodi ima naloge na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter, Google+ i Linkedin.

“Kako jednostavnije targetirati ciljnu grupu? Društvene mreže su najpovoljni način za obavljanje takozvanog viralnog marketinga koji postepeno zamjenjuje njegove tradicionalne oblike. Imam naloge na svim navedenim mrežama jer sam svjestan šta znači online identitet.

Imam i personalni sajt www.antonjurovicki.me koji sadrži sumirane informacije o meni i linkove ka mojim projektima“, kaže Jurovicki, savjetujući svima da kreiraju i grade svoj online identitet. „Izuzetno je važno da se gradi ta online prisutnost. Kada moje ime ukucate na Google pretraživač dobijate više do 10 stranica rezultata. To svakako nosi svoju težinu“.

Kako poslodavac vidi radnu biografiju

Istraživanja pokazuju da poslodavci posmatraju CV od 10 do 15 sekundi, tako da je izuzetno važno da poslodavac vidi nešto što ga može zainteresovati

To je pogotovo važno za studenta koji nije imao radna iskustva i to je jedini način da se napravi diferencijacija među njima“, kaže on. Kao posebno važno, Anton navodi hronologiju pisanja elemenata biografije.

„Da li će neko upečatljivo radno iskustvo da se napiše prvo ili posljednje? Istraživanja pokazuju da poslodavci posmatraju CV od 10 do 15 sekundi, tako da je izuzetno važno da poslodavac vidi nešto što ga može zainteresovati”.

Kada je potražnja na domaćem tržištu rada u pitanju, Anton nema konkretan odgovor. “Stvari se mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Sada su svakako aktuelni sezonski poslovi, ali ono što je, po mom mišljenju, traženo jesu novija zanimanja često vezana za informatiku. Moramo uzeti u obzir činjenicu da 10 najplaćenijih poslova u 2011. uopšte nije postojalo šest godina ranije”.

Iskustvo je važno za odgovorne pozicije

Za svojom 21 godinom i nizom projekata iza sebe, Anton Jurovicki može reći da ima dosta iskustva. Ipak, ono na koje je najviše ponosan je rad u bioskopu. “To iskustvo je kod mene stvorilo radne navike. Osim toga, učio sam od drugih.

"Više iskustava pomaže da se formira jedna cjelina, povezivanje tačaka koje kasnije mogu biti glavni adut i osnova za pobjednički stav"

“Osoba treba da ima neko iskustvo da bi na pravi način nosila težinu svog posla. Bio sam u više crnogorskih kompanija na praksi, koje su organizovane u okviru fakulteta i to mi je pomoglo da osjetim drugačija radna okruženja, napredujem i posmatram stvari iz drugačijeg ugla.

Kao što je Stiv Džobs rekao - više iskustava pomaže da se formira jedna cjelina, povezivanje tačaka koje kasnije mogu biti glavni adut i osnova za pobjednički stav“.

Bonus video: