Wake Up Alarm nikog ne ostavlja u krevetu

Aplikacija izgleda kao standardna alarm aplikacija, ali kad zvonjava alarma počne Wake Up Alarm od korisnika zahtijeva da riješi neki problem, kako bi zvono prestalo
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 10:38h

Ako spadate u one kojima jutarnje buđenje teško pada, potrebno vam je vrijeme da biste se rasanili, onda Wake Up Alarm može biti pravo rješenje za vas. U pitanju je Android aplikacija koju su razvili domaći autori, studenti četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici: Filip Radenović, Nikola Bulatović i Adi Deljanin.

Autori navode da njihova aplikacija “stvarno” pomaže prilikom razbuđivanja. Aplikacija izgleda kao standardna alarm aplikacija sa jednom razlikom – kad zvonjava alarma počne Wake Up Alarm od korisnika zahtijeva da riješi neki problem, kako bi zvono prestalo.

“Problemi su tako dizajnirani da budu zabavni, a da opet zahtijevaju dovoljno angažovanje korisnika koje bi omogućilo uspješno buđenje”, kaže Filip Radenović, jedan od autora.

Autori su, kako navode, željeli da ovim radom animiraju, kako kolege sa Elektrotehničkog fakulteta, za koje smatrajud a im programiranje ne smije predstavljati problem, tako i sve mlade ljude iz Crne Gore da se bave kreativnim i aktuelnim stvarima.

"Ako je šta danas aktuelno to su pametni telefoni (smartphones) i Android platforma. A razvojni sofver za razvijanje aplikacija je besplatan. Postoji interesantan podatak da se dnevno aktivira duplo više Android telefona nego što se rodi beba - aktivira se oko 700.000 Android telefona, a rodi se oko 300.000 beba. Takođe, ako bi bar jednog stranca, vidjevši u aplikaciji opciju crnogorski jezik, zainteresovalo da sazna nešto o Crnoj Gori, onda smo postigli još jedan cilj”, kazao je Radenović.

Programiranje na mobilne platforme nije predviđeno nastavnim programom.

Ne treba očekivati da fakultet može studente da na nauči svemu što će im u životu zatrebati. Od fakulteta se očekuje da pruži dobru osnovu kako bi studenti kasnije mogli sami da nadograđuju znanje

Prema njegovom mišljenju, ne treba očekivati da fakultet može studente da na nauči svemu što će im u životu zatrebati. Od fakulteta se očekuje da pruži dobru osnovu kako bi studenti kasnije mogli sami da nadograđuju znanje. Takođe, mišljenja je on, studenti moraju i sami da ulažu u svoja znanja, radeći van fakulteta.

"U konkretnom slučaju imali smo dobru osnovu koju smo stekli na fakultetu. Naš fakultet za svoje studente nedavno organizovao predavanje na temu Android aplikacija, na kojem su predavači bili profesori i ljudi koji se bave programiranjem Android aplikacija”, kaže Radenović. Odziv studenata je bio velik, pa on smatra da bi sličnih projekata u budućnosti trebalo da bude više.

U savladavanju programiranja za Android platformu, od velike pomoći za Radenovića, Bulatovića i Deljanina je bio i internet.

Svima koji žele da se okušaju u tome savjetuju da posjete sajt o Android programiranju.

"Jako dobar sajt, u kome je detaljno objašnjeno kako početi sa Androidom, koji razvojni softver izabrati i instalirati na svom računaru. Dati su i neki jednostavni primjeri programa, kao i cjelokupna dokumentacija o Android operativnom sistemu. Nakon toga, naš savjet je da se izabere konkretan problem i pokuša da se realizuje, tako se najviše nauči”, kaže Radenović, dodajući da na internetu postoji velik broj sajtova i foruma na kojima se mogu naći primjeri programa, pomoć iskusnijih programera i podrška.

Autori Wake Up Alarm aplikacije planirali su da kreiraju i verziju za iOS (operativni sistem koji koriste uređaji kompanije Apple), ali su sada posvećeni učešću na konkursu Dobrodošli u Crnu Goru, prvom domaćem takmičenju za izradu Android aplikacija, za koje se nadaju da neće biti i jedino te vrste.

WAKE Up Alarm

Wake Up Alarm sadrži osam interesantnih problema (igara) koji bi trebalo da razbude korisnika. U jednom od njih korisnik bi trebalo da upuca pticu koja juri po ekranu. Tu su i matematički i jezički, te grafički problemi sastavljanja broja od razbacanih djelova, te igra sa kartama.

Za one koji ne vole takav način razbuđivanja, apliakcija sadrži i standardni interfejs za gašenje zvuka.Korisnik je sam zadužen za biranje problema koji će ga razbuđivati, a svaki problem ima tri nivoa težine, pa autori smatraju da će na taj način različiti tipovi korisnika biti zadovoljeni.

Aplikacija je u Google Play prodavnici (bivši Android Market) dostupna od 6. aprila.

Urađena je na crnogorskom i engleskom jeziku, pa je pogodna za korištenje na globalnom tržištu. Aplikacija je besplatna.Autori navode da su dosad Wake Up Alarm preuzeli korisnici iz više zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Srbija, Francuska, Njemačka, Tajland, Danska, Velika Britanija, Švedska...

Kako je u pitanju je prva verzija aplikacije, autori navode da će eventualni bagovi biti ispravljeni u narednom periodu, te najavljuju nove probleme za razbuđivanje.

Bonus video: