Kako možete zaraditi na lajkovanju i šerovanju

Postoje sajtovi na kojima se, po određenoj cijeni, mogu raditi ti tzv. mali ili mikro poslovi (micro jobs) na internetu, ali i poslovi kao što su prodaja fotografija i ilustracija, popunjavanje anketa, savjetovanje, pravljenje video-klipova, onlajn promocija, blog…
962 pregleda 0 komentar(a)
Like, Share, Foto: Shutterstock
Like, Share, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2018. 21:03h

Informacione tehnologije umnogome su olakšale posao i svakodnevi život ljudi, ali, osim toga, internet nudi i sve više mogućnost za zaradu.

Lajkovanje na društvenim mrežama, registrovanje i komentarisanje na forumima, ocjenjivanje You Tube klipova, download fajlova, šerovanje je nešto što svi koji koriste internet rade skoro svakodnevno. Zašto ne biste zaradili na tome?

Postoje sajtovi na kojima se, po određenoj cijeni, mogu raditi ti tzv. mali ili mikro poslovi (micro jobs) na internetu, ali i poslovi kao što su prodaja fotografija i ilustracija, popunjavanje anketa, savjetovanje, pravljenje video-klipova, onlajn promocija, blog…

“Posao preko interneta može se smatrati istim kao i svaki drugi posao, s tom razlikom da je prednost rada preko interneta da se bez finansijskih ulaganja može ostvariti zarada za različite vrste specijalista (programere, dizajnere, pisce, fotografe, istraživače i slično)”, kaže za “Vijesti” Milica Janković, generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost u Ministarstvu javne uprave.

Ona objašnjava da pored pružanja usluga putem postojećih sajtova, na kojima se mjeri i upoređuje nivo kvaliteta pružalaca usluga, čime se podiže njihov rejting, rad preko interneta se može početi postavljanjem bloga, koji vremenom može prerasti u portal, o čemu svjedoče portali koji su ovakvim razvojnim ciklusom postigli veliku finansijsku vrijednost.

“Govoreći o platformama sa aspekta sigurnosti, smatramo da nema generalnih zaključaka. Svaka od njih može biti i sigurna i nesigurna u zavisnosti od pažnje i informisanosti aktera koji želi da radi na ovaj način”, rekla je Janković.

Za micro jobs - male poslove ili zadatke najčešće je potrebno samo par minuta da se odrade. Ima dosta sajtova koji nude onlajn mikro poslove, a najpoznatiji je MicroWorkers (www.microworkers.com). Moguće je zaraditi od pet centi do jednog dolara nakon završetka posla. Zarada zavisi od vremena koje je potrebno da se završi zadatak. Minimum za isplatu zarade je devet dolara.

Među najčešćim poslovima su i registracija na određenom sajtu (na pr. gmail, youtube...), pretraga određenih pojmova na Googleu, lajkovanje određenih proizvoda i šerovanje na društvenim mrežama...

Poznati sajtovi za mikro poslove su i onlinemicrojobs, minute workers...

Prodaja fotografija i ilustracija na internetu je zahtjevniji način zarade jer je potrebno određeno znanje. Najbolji sajt za zaradu na internetu prodajom fotografija i ilustracija je Shutterstock. Zarada je 0,25 ili više centi za jednu kupljenu fotografiju (ilustraciju) s tim sto se svaka od njih moze prodavati neograničeno.

Fiverr je jedan od popularnih sajtova gdje se mogu nuditi usluge iz bilo koje oblasti, pa se čak mogu prodavati i recepti za pripremu raznih jela.

Affiliate Jobs su poslovi gdje se promovišu proizvodi sa popularnih sajtova kao što su Amazon, eBay, Gearbest, Aliexpress. Ovi sajtovi nude affiliate program tj. partnerstvo i kad neko kupi njihov proizvod sa partnerovog specijalnog linka, oni daju od četiri do 15 odsto od te kupovine.

Dobro se može zaraditi i na sajtovima za onlajn predavanja, posebno engleskog jezika. Profesori engleskog jezika naročito su traženi u Kini, pa se posao onlajn profesora može dobiti putem sajtova Italki, iTutor, Bibo...

Isplata najsigurnija preko PayPala, ali ovdje ne može

Najsigurnija isplata za obavljanje internet poslova je putem PayPala, međutim Crna Gora još nema uslugu primanja novca u ovom sistemu plaćanja.

“Zakonska regulativa u Crnoj Gori nije prepreka aktiviranju opcije ‘receive (primanje)”, kazala je Janković. Ona je rekla da se trenutno u Crnoj Gori koriste druge platforme kao što su Skrill, SecurionPay, 2Checkout i dr. Tvrdi da je

Ministarstvo u kontinuiranoj komunikaciji sa predstavnicima PayPala i obaviješteno je da je Crna Gora važno tržište za PayPal, kao i da je odluka o proširenju usluga na opciju ‘receive (primanje)’ u bilo kojoj zemlji rezultat internih procedura u PayPal-u. “Ostaje posvećenost Ministarstva da PayPal u narednom periodu funkcionalnost proširi na funkciju ‘receive (primanje)’, tj. da se omogući crnogorskim kompanijama da koriste ovaj servis za naplatu svoje robe i usluga. Imajući u vidu da je ovo privatna kompanija, nismo u mogućnosti da preciziramo datum kada će to biti”, rekla je Janković.

Bonus video: